H αξία μιας καλής συμφωνίας με τη Ρωσία

Το μυστικό της διεθνούς πολιτικής είναι να κλείσεις μια καλή συμφωνία με τη Ρωσία», είχε πει ο Γερμανός καγκελάριος Ότο Φον Μπίσμαρκ. Αυτό καλείται να κάνει τώρα η Σαουδική Αραβία. Παρότι οι συναντήσεις των υπουργών Πετρελαίου του ΟΠΕΚ εξακολουθούν να επηρεάζουν τις τιμές πετρελαίου, τον πρώτο λόγο δεν τον έχει πλέον η Σαουδική Αραβία, όπως είχε συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν, αλλά μία χώρα εκτός του καρτέλ, η Ρωσία, και δη ο πρόεδρός της Βλαντιμίρ Πούτιν.

Εδώ και έναν χρόνο, από τότε που η Ρωσία έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στην υπογραφή της συμφωνίας με τον ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής, η ολοένα και πιο δυνατή φωνή του Κρεμλίνου αντανακλά μία εξωτερική πολιτική που στόχο έχει να αντισταθμίσει την αμερικανική επιρροή στην αγορά πετρελαίου μέσω μίας σειράς οικονομικών και διπλωματικών μέτρων. Και η στρατηγική αυτή, που ευνοείται από τις τεράστιες πλουτοπαραγωγικές πηγές της Ρωσίας, φαίνεται να αποδίδει.

Αναλυτές χαρακτηρίζουν τώρα τον Πούτιν κορυφαίο «τσάρο της ενέργειας» και αυτό αναμένεται να φανεί στη συνάντηση της 30ής Νοεμβρίου, όταν τα μέλη του ΟΠΕΚ μαζί με Ρωσία και θα αποφασίσουν στη Βιέννη εάν θα παρατείνουν εκ νέου την υφιστάμενη συμφωνία μείωσης της παραγωγής και με ποιους όρους. Τα μηνύματα που στέλνει ο Πούτιν δεν είναι μέχρι στιγμής ξεκάθαρα, επειδή δεν θέλει να δυσαρεστήσει τους βαρόνους πετρελαίου της Ρωσίας, τους επικεφαλής της Rosneft και της Lukoil, που δεν επιθυμούν μείωση της παραγωγής τους με την τιμή brent στα 63 δολάρια το βαρέλι. Άλλωστε, το εξασθενημένο ρούβλι ευνοεί τις εξαγωγές της και συνεπώς η χώρα είναι σήμερα λιγότερο εξαρτημένη από τα πετρελαϊκά έσοδα.

Απώτερος στόχος της Ρωσίας είναι να ελέγξει την πορεία των τιμών, έτσι ώστε να ανακόψει την ακριβή εξόρυξη πετρελαίου από σχιστολιθικά κοιτάσματα, που χρειάζονται για τον λόγο αυτό τις υψηλές τιμές. Για τη Σαουδική Αραβία, όμως, το να μοιραστεί τις αποφάσεις για το πετρέλαιο με τη Ρωσία, σύμμαχο του άσπονδου εχθρού της Ιράν, είναι ένα «πικρό χάπι που θα πρέπει να καταπιεί».

SHARE