Η ακύρωση του διαγωνισμού πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προκαλεί αντιδράσεις

Χρονικό ενός προαναγγελθέντος… ναυαγίου αποτελεί η ακύρωση του υφιστάμενου διαγωνισμού αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από το ΤΑΙΠΕΔ και η άμεση επαναπροκήρυξη νέου.
Σε αυτή την απόφαση οδηγήθηκε το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), καθώς καμία από τις τρεις εταιρείες (η γαλλική SNCF, η ρωσική RZD και η ρουμανική GFR) δεν υπέβαλε δεσμευτική προσφορά, την ώρα που νέοι παίκτες (Κινέζοι και Αμερικάνοι) έχουν κάνει δυναμικά την εμφανισή τους.
«Ενδιαφέρον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ υπάρχει και από άλλες πλευρές. Διαδικαστικά δεν μπορούν να μπουν αυτή τη στιγμή στον διαγωνισμό, εξαιτίας των κανόνων, καθώς είμαστε στη δεύτερη φάση και δεν μπορούμε να αλλάξουμε τους συμμετέχοντες», είχε δηλώσει προφητικά τον Δεκέμβριο ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας. «Αν αυτός ο διαγωνισμός κηρυχθεί άγονος, τότε θα πρέπει να επαναληφθεί πάρα πολύ γρήγορα», είχε προσθέσει.
Και ενώ η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού πώλησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ αποτελεί για την κυβέρνηση μονόδρομο, αφού πάντα υπάρχει η απειλή της Κομισιόν για επιστροφή κρατικών ενισχύσεων ύψους 750 εκατ. ευρώ και τη διάλυση της εταιρείας εφόσον η εταιρεία παραμείνει στο Δημόσιο, άγνωστη είναι η στάση που θα κρατήσει απέναντι στο ΤΑΙΠΕΔ ο υπουργός Υποδομών, κ. Χρήστος Σπίρτζης. Δεν πάει καιρός άλλωστε που ο κ. Σπίρτζης είχε προκαλέσει σάλο με τη δήλωσή του ότι «η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της ΕΕΣΣΤΥ και των περιφερειακών αεροδρομίων…, δεν μας βρίσκουν σύμφωνους, σε σχέση με το πώς πρέπει να γίνονται οι ιδιωτικοποιήσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στη χώρα μας, αλλά είναι δέσμευση της χώρας, που πρέπει να τηρήσουμε».
Η κόντρα μελών της Κυβέρνησης με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, άλλωστε, δεν είναι καινούργια. Δεν πέρασε άλλωστε καιρός από τότε που ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας αντέδρασε –κατόπιν εορτής- για την ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά διαγωνιστική διαδικασία…» για να λάβει την αιχμηρή απάντηση του κ. Πιτσιόρλα «είναι δευτερευούσας σημασίας αυτές οι δηλώσεις. Προφανώς, για μια τέτοια μεγάλη απόφαση, θα υπάρχουν διαφωνίες. Σε όλα τα επίπεδα υπήρξε ενημέρωση όλων. Το ΤΑΙΠΕΔ από μόνο του δεν θα έπαιρνε μια τέτοιας μεγάλη απόφαση».