Γνωρίζει ότι θα ηττηθεί, αλλά δεν παραδίδεται

Συνεχίζοντας την προσπάθεια προσέγγισης του Νορβηγού συγγραφέα Ερρίκου Ίψεν, ο θίασος ΣΥΝ.ΘΗΚΗ, μετά τη «Νόρα» και το «Ρόσμερσχολμ», παρουσιάζει το προτελευταίο έργο του της ψυχολογικής περιόδου, τον «Ιωάννη Γαβριήλ Μπόρκμαν», σε σκηνοθεσία Κωστή Καπελώνη στο Studio Μαυρομιχάλη (Μαυρομιχάλη 134), από τις 29 Ιανουαρίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη, στις 9 το βράδυ.

Γραμμένος το 1896, ο «Ιωάννης Γαβριήλ Μπόρκμαν» είναι ένα σπαρακτικό εξομολογητικό χειμωνιάτικο παραμύθι. Ο ήρωάς του, ένας τύπος υπερανθρώπου, συνέλαβε στα νιάτα του μια μεγαλόπνοη ιδέα: να υποτάξει στην εξουσία του τις κρυμμένες δυνάμεις της Γης (μεταλλεία, νερά, θάλασσες), για να εξασφαλίσει την ευημερία στους συνανθρώπους του.

Υψώνει έναν καθρέφτη στη σύγχρονη κοινωνία μας

Πρόκειται για ένα έργο συμβολικό και, παράλληλα, τόσο πραγματικό και σημερινό, που υψώνει έναν καθρέφτη στη σύγχρονη κοινωνία μας. Συμβολίζει τα δεινά που προέρχονται από την τρέλα της εξουσίας, το πάθος του κέρδους, την απαξίωση των νόμων, την προδοσία των αισθημάτων, την αλόγιστη εκμετάλλευση του περιβάλλοντος.

Ο Μπόρκμαν είναι ένας τραγικός ήρωας, γιατί μάχεται με δυνάμεις ανώτερές του. Γνωρίζει ότι θα ηττηθεί, αλλά δεν παραδίδεται. Τραβώντας τον μοναχικό του δρόμο και προσπαθώντας να πραγματώσει το όραμά του, ξεπερνάει το μέτρο, φτάνει στην Ύβρη, προκαλεί τη Νέμεση, καταλήγει στη Δίκη και, τελικά, συντρίβεται.

Ταυτότητα παράστασης

Μετάφραση από τα νορβηγικά: Ερατώ Τριανταφυλλίδη, σκηνοθεσία – φωτισμοί: Κωστής Καπελώνης, σκηνικά – κοστούμια: Ανδρέας Σαραντόπουλος, μουσική – σύνθεση: Αγγελική Δέλλα, βοηθός σκηνοθέτη: Κλεοπάτρα Ροντήρη. Παίζουν: Γιώργος Κροντήρης, Δέσποινα Πόγκα, Μαρία Μακρή, Χρήστος Συριώτης, Φίλια Δενδρινού, Πέτρος Πέτρου, Αγγελική Δέλλα. Στο πιάνο: Αγγελική Δέλλα.

Πληροφορίες

Studio Μαυρομιχάλη: Μαυρομιχάλη 134 – Αθήνα, τηλ: 210 6453330 και 6932 177826. Λήξη παραστάσεων: Κυριακή των Βαΐων. Διάρκεια παράστασης: 105 λεπτά (χωρίς διάλειμμα). Τιμές εισιτηρίων: κανονικό: 12 ευρώ, φοιτητικό – κάτω των 25 ετών – άνω των 65 ετών: 10 ευρώ, ανέργων: 8 ευρώ, ατέλειες ηθοποιών: δωρεάν.

SHARE