Γκρεμίστηκαν η αλαζονεία εξουσίας Τσίπρα- Μαξίμου και ο νόμος Παππά. Άκυρος ο διαγωνισμός και οι «νέες άδειες» σε Μαρινάκη και Σαββίδη.

Με προσβολή, επιθετικότητα κατά της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου και με λαϊκισμούς αντέδρασε η Κυβέρνηση με την δήλωση Γεροβασίλη. Απειλές για νέα νομοθετική ρύθμιση, ενώ η απόφαση έκρινε ότι αυτές οι εξουσίες ανήκουν αποκλειστικά στο ΕΣΡ και όχι στην Κυβέρνηση.

Τεράστια η αποτυχία της Κυβέρνησης, του Μαξίμου και προσωπικά του δίδυμου Τσίπρα-Παπά σε ‘όλα είχαν σχεδιάσει γύρω από το όλο θέμα των νέων τηλεοπτικών αδειών, Η προσπάθεια καθυπόταξης του Συμβουλίου Επικρατείας, οι φιλοδοξίες νέου καθεστώτος στην τηλεόραση, ο εκβιασμός στους παλαιούς καναλάρχες, ο άθλιος τρόπος διαγωνισμού και η έμφαση μόνο στα οικονομικά κριτήρια κλπ.

Συγκεκριμένα, με πλειοψηφία 14 – 11 το ΣτΕ έκρινε ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός ως προς τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ, το οποίο και σύμφωνα με το Δικαστήριο θα έπρεπε να έχει δρομολογήσει τη σχετική διαδικασία αδειοδότησης. Το Δικαστήριο απέρριψε στο σύνολο τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, κάτι που συνιστά βαρύ πλήγμα για την κυβέρνηση ενώ οδηγεί στην πλήρη ανατροπή των κυβερνητικών σχεδιασμών. Επί της ουσίας, η όλη διαδικασία ακυρώθηκε, το τηλεοπτικό τοπίο επιστρέφει στο προηγούμενο καθεστώς και θα πρέπει να ξεκινήσει από την αρχή από το ΕΣΡ, αφού πρώτα αυτό συγκροτηθεί σε σώμα.
Με την απόφαση αυτή, ο διαγωνισμός ακυρώνεται, τα κανάλια που εκπέμπουν σήμερα μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν, όμως οι νέοι υπερθεματιστές, που δεν εκπέμπουν ακόμη, δεν φαίνεται ότι μπορούν να «βγουν στον αέρα».

Η πλειοψηφία του ΣτΕ υιοθέτησε τη σκληρή γραμμή, αυτή της πλήρους απόρριψης της διαδικασίας. Και τούτο διότι υπήρξε και μερίδα ανωτάτων δικαστικών που τάχθηκαν υπέρ της άποψης ότι πρέπει, με βάση ευχέρειες που δίδει ο Κανονισμός του ΣτΕ στο δικαστήριο, να δοθεί προθεσμία ολίγων μηνών, ώστε να συγκροτηθεί το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο το οποίο στο εξής – κατά την απόφαση- θα έχει την αρμοδιότητα να ρυθμίζει τα θέματα του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.
Ακυρος ο διαγωνισμός αλλά και οι « νέες άδειες» σε Μαρινάκη και Σαββίδη. Τεράστια πολιτική ήττα, που οδηγεί σε εξελίξεις.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο δεν έδωσε καμία προθεσμία για διορθώσεις στο νόμο 4339/2015, κρίνοντας ότι μόνο το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης είναι αρμόδιο για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Γεροβασίλη: Στερούνται τα παιδιά τον παιδικό σταθμό και τα νοσοκομεία νοσηλευτές – Δεσμευτικές οι αποφάσεις του ΣτΕ, αλλά κρίνονται

Την Δευτέρα η νομοθετική πρωτοβουλία για την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των καναλιών (θα αφορά παλιούς και νέους καναλάρχες με επτά εκατ. ευρώ τον χρόνο) – Ετοιμάζεται ο νέος νόμος

Νομοθετική πρωτοβουλία για τις τηλεοπτικές άδειες φέρνει η κυβέρνηση την προσεχή Δευτέρα, αντιδρώντας στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, ο οποίος ρύθμιζε το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο.

Πιο συγκεκριμένα, όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, εκφράζοντας την επίσημη αντίδραση της κυβέρνησης στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, η κυβέρνηση φέρνει τη Δευτέρα σχέδιο νόμου για την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των τηλεοπτικών σταθμών, μέχρις ότου χορηγηθούν οι πρώτες νόμιμες τηλεοπτικές άδειες, με βάση το νόμο 4339/2015 (νόμος Παππά).

Κατά πληροφορίες, οι βεβαιώσεις λειτουργίας αφορούν σε παλιούς και νέους καναλάρχες που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου 4339 (αυτό στην πράξη σημαίνει ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν Mega, Ε και το κανάλι Καρατζαφέρη), με ετήσιο κόστος λειτουργίας επτά εκατ. ευρώ.

Οι δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου ήταν ιδιαιτέρως σκληρές για τους δικαστές του ΣτΕ, καθώς είπε χαρακτηριστικά ότι «πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο, το οποίο: έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, που διέλυσαν την Ελλάδα – έκρινε συνταγματικό το “μαύρο” στην ΕΡΤ – έκρινε συνταγματικό το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία».

Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο χειρισμός του θέματος θα παραμείνει στα χέρια του Νίκου Παππά, ο οποίος έχει την στήριξη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, για τις κινήσεις που θα ακολουθήσουν από τούδε και στο εξής για το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Αναλυτικά η δήλωση της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη

«Η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στη δημοκρατικά εκλεγμένη Κυβέρνηση».

Το ΣτΕ -με οριακή πλειοψηφία- έλαβε πριν από λίγο μια απόφαση που προσωρινά παρεμποδίζει τη ρύθμιση του εδώ και 27 χρόνια ασύδοτου τηλεοπτικού τοπίου.

Πρόκειται για το ίδιο δικαστήριο, το οποίο:
έκρινε συνταγματικά τα μνημόνια, που διέλυσαν την Ελλάδα,
έκρινε συνταγματικό το «μαύρο» στην ΕΡΤ,
έκρινε συνταγματικό το PSI που διέλυσε τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές.
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι αποφάσεις της δεν κρίνονται.

Κρίνονται τόσο από την Κυβέρνηση, όσο και από τον ελληνικό λαό που της έδωσε την πλειοψηφία στη Βουλή προκειμένου να βάλει τάξη στο τηλεοπτικό χάος και να σπάσει το τρίγωνο της διαπλοκής.

Ειδικά η συγκεκριμένη απόφαση κρίνεται και από τις συνέπειες που προκαλεί:

Η επιστροφή της ήδη καταβληθείσας πρώτης δόσης:
στέλνει 15.000 παιδιά εκτός παιδικών σταθμών.
εμποδίζει την πρόσληψη 4.000 νοσηλευτών που θα στελέχωναν άμεσα τα δημόσια νοσοκομεία τα οποία χρειάζονται προσωπικό
στερεί από το δημόσιο προϋπολογισμό 255 εκατ. ευρώ, πόρους αναγκαίους ιδίως σε μια περίοδο που η κοινωνία τους έχει ανάγκη
και τους επιστρέφει στους λογαριασμούς τεσσάρων πολύ πλουσίων επιχειρηματιών.
Η σημερινή απόφαση του ΣτΕ οδηγεί τη χώρα στο προηγούμενο αντισυνταγματικό -σύμφωνα με τη δική του νομολογία- καθεστώς.
Αυτό, όμως, δε θα το επιτρέψουμε να συμβεί.
Η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.
Τη Δευτέρα φέρνουμε στη Βουλή σχέδιο νόμου που προβλέπει την έκδοση βεβαιώσεων λειτουργίας των ιδιωτικών σταθμών, μέχρις ότου χορηγηθούν οι πρώτες νόμιμες τηλεοπτικές άδειες με βάση το Νόμο 4339/2015.
Τίποτα δεν θα εμποδίσει τη βούληση της Κυβέρνησης να βάλει τάξη, με αρχές και κανόνες ισονομίας, στο ασύδοτο τηλεοπτικό τοπίο.
Η ασυδοσία δεν είναι ούτε συνταγματικά προβλεπόμενη, ούτε ηθικά και πολιτικά ανεκτή.
Η δωρεάν νομή και χρήση των δημοσίων συχνοτήτων ανήκει οριστικά στο παρελθόν.