Γιατί πανηγύριζαν και πυροβολούσαν οι τσιγγάνοι, όταν δεν προφυλακίσθηκαν οι δύο γυναίκες για διακίνηση ναρκωτικών. Τα σχόλια για την δικαστική απόφαση.

Μενίδι ένταση χωρίς εκτόνωση: Πετροπόλεμος και χημικά στη νέα πορεία για τον Μάριο

Μία «απρόσμενη» δικαστική απόφαση, που προκάλεσε πολλά ερωτηματικά, τουλάχιστον. Απορίες συγκεκριμένες και ακατανόητες για τη μη προφυλάκιση δύο γυναικών ηλικίας 20 και 35 ετών (νύφη και πεθερά) που είναι μέλη γνωστής οικογένειας Ρομά – παρότι είχαν κατηγορηθεί για διακίνηση 230gr ηρωίνης και 30gr κοκαΐνης και είχαν πάλι αντιμετωπίσει κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών – ήταν αυτή που προκάλεσε «ενθουσιασμό» στους συγγενείς τους και το μοιραίο πανηγύρι μέχρι πρωίας με τους πυροβολισμούς, που είχαν ως τραγική κατάληξη τον  θάνατο του 11χρονου στο Μενίδι.

«Το Βήμα» παρουσιάζει στοιχεία των δικαστικών φακέλων των μελών οικογένειας Ρομά που φέρεται να έχουν συσχετισθεί με το δραματικό περιστατικό στο Μενίδι.

Οι δύο γυναίκες, λοιπόν, και ένας ανήλικος (17 ετών) κατηγορήθηκαν ότι παρέλαβαν, προ μερικών ημερών, από άγνωστο έμπορο ναρκωτικών (υποστήριξαν ότι ήταν Αλβανός) την προαναφερόμενη σημαντική ποσότητα ηρωίνης και κοκαΐνης που την έκρυψαν στο σπίτι τους.

Μέλη της ίδιας οικογένειας ήταν προφυλακισμένα για άλλες σημαντικές ποσότητες ναρκωτικών και φαίνεται ο σχετικός ρόλος να ανατέθηκε σε γυναίκες. Η μία εξ αυτών είχε κατηγορηθεί άλλες δύο φορές για εμπορία ναρκωτικών κι η δεύτερη άλλη μια φορά, χωρίς να προφυλακισθούν.

Ετσι λοιπόν η νέα σύλληψή τους με τα ναρκωτικά μέσα στο σπίτι τους και με το δεδομένο ότι είχαν κατηγορηθεί ξανά για διακίνηση ηρωίνης και άλλων ναρκωτικών ουσιών, είχε δημιουργήσει την βεβαιότητα στην οικία τους ότι «αυτή την φορά θα προφυλακισθούν». Οι ίδιες στην απολογία τους που δόθηκε την Πέμπτη το πρωί, υποστήριξαν ότι «ο ανήλικος ήταν αυτός που είχε φέρει τα ναρκωτικά στο σπίτι τους».

Ωστόσο η κατάσταση θεωρείτο για το περιβάλλον των δύο γυναικών «μη αναστρέψιμη». Ετσι λοιπόν η δικαστική απόφαση, το απόγευμα της Πέμπτης, για «μη προφυλάκιση των δύο γυναικών» προκάλεσε «τεράστια χαρά» που εκφράσθηκε με το ολονύκτιο γλέντι, μέχρι πρωίας, με τους πυροβολισμούς στον αέρα. Ωσπου ο ένας εξ αυτών προκάλεσε τον θάνατο του 11χρονου στην παιδική γιορτή στο δημοτικό σχολείο.

Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι τουλάχιστον στην αρχική φάση οι Ρομά θα «εξαφανίσουν» το πιστόλι του μοιραίου πυροβολισμού. Ακόμη εξετάζεται το ενδεχόμενο μήπως ο δράστης θα μπορούσε να ήταν -δεν έχει επιβεβαιωθεί οτιδήποτε σχετικό- γυναίκα ή άλλο «ειδικό» πρόσωπο για τους Ρομά γύρω από τους οποίους επιχειρείται να δημιουργηθεί «κλοιός προστασίας».

Μενίδι  ένταση χωρίς εκτόνωση: Πετροπόλεμος και χημικά στη νέα πορεία για τον Μάριο

Οι κάτοικοι, που έκαναν πορεία με βασικό σύνθημα «Έξω η πρέζα απ’ το Μενίδι», ήρθαν αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ, που τους απώθησαν με χημικά, ενώ κατευθύνονταν προς το Σιδηροδρομικό Κέντρο Αχαρνών – Μολότοφ από κουκουλοφόρους

Δεν κοπάζει η οργή των κατοίκων του Μενιδίου μετά την ανείπωτη τραγωδία που στοίχισε τη ζωή του 11χρονου Μάριου.

Για τέταρτη μέρα σήμερα, οι κάτοικοι του Μενιδίου βρίσκονται στους δρόμους, προκειμένου να εναντιωθούν στην εγκληματικότητα που μαστίζει την περιοχή τους.  Λίγο μετά τις δέκα το βράδυ, σοβαρά επεισόδια βρίσκονταν σε εξέλιξη, καθώς νεαροί είχαν στήσει οδοφράγματα στη συμβολή της Λιοσίων με την οδό Αριστοτέλους και συνέχιζαν να πετάνε πέτρες και μολότοφ κατά των δυνάμεων των ΜΑΤ που απαντούσαν με χημικά.

Νωρίτερα, γονείς με τα παιδιά τους, επαγγελματίες και κάτοικοι του Μενιδίου συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Καράβου, πραγματοποιώντας πορεία προς τον σταθμό του ΟΣΕ, με σύνθημα «έξω η πρέζα απ’ το Μενίδι», για να διαμαρτυρηθούν για τον τραγικό θάνατο του 11χρονου Μάριου από σφαίρα.

Όταν η κεφαλή της πορείας (γύρω στις 8 το βράδυ) έφτασε στις γραμμές του τρένου και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Κωνσταντινουπόλεως και Κύπρου, διμοιρίες των ΜΑΤ διέκοψαν την πορεία. Αμέσως υπήρξε αντίδραση από ομάδα πολιτών, που επιτέθηκαν στους αστυνομικούς και εκείνοι τους απώθησαν με χρήση χημικών.

Η ένταση στη συνέχεια μεταφέρθηκε πάνω στις γραμμές του τρένου, καθώς στην πορεία μπήκαν και ομάδες κουκουλοφόρων, πετώντας πέτρες και μολότοφ στα ΜΑΤ, που βρίσκονταν έξω από τις γραμμές.