Γιατί ο Καμμένος έδωσε παράταση στη συγκυβέρνηση με Τσίπρα

Η απειλή της Ρωσίας να φέρει το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών (την οποία θεωρεί άκυρη, μετά το δημοψήφισμα) στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, του οποίου είναι μόνιμο μέλος με δικαίωμα βέτο, είναι η νέα απρόβλεπτη παράμετρος στο θέμα των Σκοπίων, που περιπλέκει ένα ήδη περιπεπλεγμένο, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, ζήτημα.

Το αμφιλεγόμενο, και επιδεχόμενο διαφορετικών εκτιμήσεων αποτέλεσμα, σκιαγραφεί ένα σκηνικό αβεβαιότητας ως προς τις εξελίξεις που θ’ ακολουθήσουν. Με συνακόλουθο αντίκτυπο, πέραν της τύχης αυτής καθ’ αυτής της συμφωνίας, το τι πρόκειται να επακολουθήσει στο πολιτικό γίγνεσθαι τόσο στα Σκόπια όσο και στην Αθήνα.

Ο Ζάεφ, κατέστησε απόλυτα σαφές ότι θα επιδιώξει την εξασφάλιση μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στην Βουλή (την οποία δεν διαθέτει) για να περάσει την συνταγματική αλλαγή που απαιτείται για την κύρωση της συμφωνίας, άσχετα με το αποτέλεσμα του «συμβουλευτικού» δημοψηφίσματος, αλλιώς προτίθεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, για να ενδυναμωθεί το κόμμα του και να μην του «λείπουν» 12 ψήφοι για να περάσει τη συμφωνία.

Τα αριθμητικά δεδομένα του δημοψηφίσματος, καθιστούν εξαιρετικά δύσκολη την προσπάθεια που θα καταβάλλει να εξασφαλίσει από πλευράς αντιπολίτευσης τις ψήφους που απαιτούνται. Το πιθανότερο, είναι να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές. Αν τις κερδίσει και αποκτήσει την απαραίτητη για την κύρωση πλειοψηφία, (ή όλη διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2019), το «μπαλάκι» θα περάσει στην ελληνική πλευρά, που με την σειρά της θα πρέπει να φέρει την κυρωμένη από την Βουλή των Σκοπίων με την απαραίτητη συνταγματική αναθεώρηση.

Αν δεν κερδίσει τις εκλογές, η όλη υπόθεση της συμφωνίας πετάγεται στο καλάθι των αχρήστων, και η εκκρεμότητα με την Ελλάδα συνεχίζεται, τα Σκόπια δεν μπαίνουν στο ΝΑΤΟ (το κατέστησε απολύτως σαφές ο Γεν. Γραμματέας του οργανισμού κ.Στόλτενμπεργκ χθες) και ματαιώνονται οι σχετικές επαφές Σκοπίων-ΕΕ. Η Ελλάδα, η κυβέρνηση Τσίπρα δηλαδή, «λέει» στους επισπεύδοντες για την συμφωνία ευρωατλαντικούς εταίρους της ότι «από την πλευρά της, έκανε ότι τους είχε υποσχεθεί για θετική λύση του προβλήματος, η άλλη πλευρά απέτυχε…», και χωρίς πρόσθετες σκοτούρες για τη λύση του ονοματολογικού (που θα τις επωμισθεί η επόμενη κυβέρνηση…), δεχόμενη και τις σχετικές πιέσεις από πλευράς συμμάχων και εταίρων…

Αν ο Ζάεφ κερδίσει τις εκλογές και κυρώσει στη νέα Βουλή τις Πρέσπες, ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να φέρει αυτός πια την συμφωνία για κύρωση στην ελληνική Βουλή. Ο Καμμένος (που… πανηγυρίζει για το «άκυρο» του δημοψηφίσματος, και δήλωσε χθες ότι «μετά τις εξελίξεις στα Σκόπια, η συμφωνία του με τον Τσίπρα παρατείνεται…») έχει απειλήσει ότι σε μια τέτοια περίπτωση, «θα ρίξει την κυβέρνηση». Πέραν, όμως, του αν πραγματικά εννοεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο (οι κατά καιρούς «κωλοτούμπες» του, δεν συνηγορούν για την αξιοπιστία των λεγομένων του…), είναι ζητούμενο το εάν και κατά πόσο είναι σε θέση να πραγματοποιήσει την απειλή του.

Είναι διαπιστωμένο, ότι ο κ. Τσίπρας είναι σε θέση (με την ψήφο ένιων «Ποταμίσιων», βουλευτών αλλά και ήδη υπουργών της κυβέρνησης), να εξασφαλίσει τους απαραίτητους 151 βουλευτές που απαιτούνται για την κύρωση της συμφωνίας. Για να μην γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει η κυβέρνηση να πέσει πριν καν έρθει η συμφωνία στην Βουλή. Και πώς μπορεί να γίνει αυτό; Με πρόταση μομφής της αντιπολίτευσης (μετά τις 13 Δεκεμβρίου, οπότε λήγει το εξάμηνο από την προηγούμενη πρόταση που είχε υποβάλλει η ΝΔ). Σε περίπτωση απόσυρσης της κοινοβουλευτικής στήριξης των ΑΝΕΛ (χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα συναινέσουν όλοι οι βουλευτές του κόμματος αλλά και υπουργοί του κόμματος…), κατά τις επιταγές του Συντάγματος η κυβέρνηση δεν πέφτει, εκτός αν υποβληθεί πρόταση μομφής, στην οποία δεν συγκεντρώσει τους151 ψήφους που απαιτούνται για την υπερψήφισή της.

Πολιτικά, θα είναι πρωτοφανές (και όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα…) κυβέρνηση που δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία να μην παραιτείται, αλλά αυτά είναι… ψιλά γράμματα για τον κ. Τσίπρα-εκτός κι’ αν στα σχέδιά του (σε συνεργασία και με κοινή ωφέλεια με τον κ. Καμμένο) είναι να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές, αφού (και με οποιονδήποτε τρόπο δεν θα έχει περικόψει τις συντάξεις…) για να «φορτώσει» το πρόβλημα του ονοματολογικού στον Μητσοτάκη…

Το θέμα είναι, η ΝΔ θα υποβάλει πρόταση μομφής σε μια τέτοια εξέλιξη πριν έρθει η συμφωνία στην Βουλή για κύρωση, με τον κίνδυνο ο Καμμένος να μην ψηφίσει υπέρ της αλλά να ισχυρισθεί ότι «θα ρίξει την κυβέρνηση» στην ψηφοφορία (αν έχει τα «κουκιά», πράγμα διόλου βέβαιο…), ή το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα το πράξει κατά τη συζήτηση στην Βουλή για την κύρωση της συμφωνίας, αλλά πάλι με αβέβαιη την επιτυχία της κίνησης, με δεδομένη τη διάσπαση των ΑΝΕΛ.

Όλα «παίζονται». Και η μόνη «ασφαλής» πρόβλεψη είναι ότι αν ο Ζάεφ δεν εξασφαλίσει «κυρωτική» της συμφωνίας πλειοψηφία από τη σημερινή Βουλή των Σκοπίων και δεν κερδίσει τις εκλογές στις οποίες έχει δεσμευθεί να καταφύγει, τίποτε δεν μπορεί να προβλεφθεί εκ του ασφαλούς. Ούτε για τα Σκόπια, ούτε για την Ελλάδα.