Γιατί καλπάζει άνετα η Ανγκελα Μέρκελ. Βέβαιη σχεδόν η νίκη της τον Σεπτέμβριο για τέταρτη τετραετία. Ξεφούσκωσε μάλλον ο Μ. Σούλτς.

Νέος δημοσκοπικός κόλαφος για τους Σοσιαλδημοκράτες.  16 μονάδες μπροστά  η Καγκελάριος.

Επικράτησε τελικά το «φαινόμενο Μέρκελ»;   Μάλλον ναι.Οι Χριστιανοδημοκράτες πέτυχαν φέτος ήδη τρεις εκλογικές νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις: στο Ζάαρ, το Σλέσβιχ-Χόλσταϊν και μόλις προ δύο ημερών στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία.

Αρκετοί αναλυτές αντιμετωπίζουν την νυν καγκελάριο Α. Μέρκελ ήδη ως νικήτρια και των επικείμενων ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Το παράδειγμα του Μάρτιν Σουλτς όμως καταδεικνύει ότι στην πολιτική τέσσερις μήνες είναι ένα πολύ μεγάλο διάστημα στο οποίο μπορούν να συμβούν πολλά και, κυρίως, να υπάρξουν ανατροπές.

Τον περασμένο Ιανουάριο και όταν ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα του πρώην προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καγκελαρία, η δημοτικότητα του ιδίου και του κόμματός του εκτοξευόταν στα ύψη, ενώ λίγο αργότερα ο ίδιος εξελέγη πανηγυρικά με 100% πρόεδρος του SPD.

Η ευφορία δεν κράτησε πολύ. Τέσσερις μήνες μετά, οι Σοσιαλδημοκράτες βρίσκονται και πάλι ηττημένοι κάτω από το ψυχολογικό όριο του 30%.

ΠΡΟΣ  ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ    ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ

Η νέα εβδομαδιαία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa επιβεβαιώνει την τάση που καταγράφηκε στις τελευταίες περιφερειακές αναμετρήσεις: το SPD βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Μετά την εκλογική ήττα στο κρατίδιο του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν, τα ποσοστά του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) συνεχίζουν την φθίνουσα πορεία και σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Στη νέα εβδομαδιαία δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του περιοδικού Stern και του τηλεοπτικού δικτύου RTL η οποία διενεργήθηκε πριν τις εκλογές στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, το SPD χάνει τρεις ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, υποχωρώντας στο 26%.

Τέσσερις μήνες πριν τις εκλογές οι Σοσιαλδημοκράτες υπολείπονται έτσι 12 ποσοστιαίες μονάδες της ένωσης των χριστιανικών κομμάτων, Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) που κερδίζουν δυο μονάδες σκαρφαλώνοντας στο 38%.

Σε ανοδική τροχιά το FDP 

Στο 8% παραμένει την ίδια ώρα η Αριστερά (Die Linke), όπως και οι Φιλελεύθεροι (FDP) που βρίσκονται σε ανοδική πορεία κερδίζοντας μια ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με την τελευταία δημοσκόπηση. Από 7% μοιράζονται οι Πράσινοι (Grüne) και το εθνολαϊκιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD).

Μια δυνητική κυβερνητική συμμαχία της χριστιανικής ένωσης με το FDP θα συγκέντρωνε συνεπώς 46%, πέντε μονάδες περισσότερες από το στρατόπεδο Σοσιαλδημοκρατών, Αριστεράς και Πρασίνων που περιορίζονται στο 41%.

6% μοιράζονται τα λοιπά κόμματα ενώ ιδιαίτερα υψηλό παραμένει το ποσοστό των αναποφάσιστων και όσων δηλώνουν ότι δεν σκοπεύουν να ψηφίσουν που διαμορφώνεται στο 24%.

Προβάδισμα Μέρκελ 

Την ίδια ώρα η Αγκ. Μέρκελ διευρύνει σημαντικά το προσωπικό προβάδισμά της έναντι του βασικού της αντιπάλου Μ. Σουλτς. Στο θεωρητικό ερώτημα περί απευθείας εκλογής καγκελαρίου η νυν καγκελάριος κερδίζει δυο επιπλέον μονάδες ενώ ο υποψήφιος του SPD χάνει τρεις μονάδες. Εάν ο καγκελάριος εκλέγονταν απευθείας από τους πολίτες, το 50% θα επέλεγε την Αγκ. Μέρκελ ενώ μόλις το 24% τον Μ. Σουλτς. Η διαφορά διαμορφώνεται πλέον στις 26 μονάδες.