Γιατι η επίσκεψη του XI INPING στη Ρωσία έχει σημασία

Το κλειδί για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης δεν βρίσκεται στα χέρια της Κίνας, αλλά στα χέρια των ΗΠΑ και της Δύσης. Η Κίνα δεν είναι η αιτία της κρίσης στην Ουκρανία, ούτε είναι μέρος της κρίσης.
Οι δυτικές χώρες είναι αυτές που εμπλέκονται βαθιά στην κρίση. Ωστόσο, η Κίνα δεν έμεινε άπραγη- προώθησε ενεργά τις ειρηνευτικές συνομιλίες με υπεύθυνη στάση.
Ορισμένα δυτικά μέσα ενημέρωσης θεωρούν την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου Σι Τζινπίνγκ στη Ρωσία ως “επιλογή πλευράς” της Κίνας στη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας και ως ευνοϊκή μεταχείριση της Ρωσίας. Πρόκειται για άλλη μια τυπική παρερμηνεία- πολλά δυτικά μέσα έχουν επίσης υποστηρίξει ότι η Κίνα είναι υπεύθυνη για τη συνέχιση της κρίσης.
Η Κίνα δεν έχει μόνο καλές σχέσεις με τη Ρωσία, αλλά η Κίνα και η Ουκρανία είναι επίσης στρατηγικοί εταίροι και τα δύο έθνη έχουν μακροχρόνιες φιλικές ανταλλαγές. Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, η Κίνα διατήρησε την επικοινωνία με την Ουκρανία. Οι ηγέτες των χωρών έχουν ανταλλάξει επιστολές και οι υπουργοί Εξωτερικών τους έχουν συναντηθεί προσωπικά και έχουν μιλήσει τηλεφωνικά πολλές φορές.
Οι σχέσεις Κίνας-Ουκρανίας είναι εντελώς διαφορετικές από τη λεγόμενη “ισοδύναμη” ανταλλαγή στην οποία οι ΗΠΑ παρέχουν χρήματα και όπλα, ενώ οι Ουκρανοί θυσιάζουν τις ζωές τους, αλλά στην πραγματικότητα “χάνουν μαζί”.
Ως παγκόσμιες δυνάμεις, η σχέση μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας είναι ακόμη πιο ιδιαίτερη. Πολλοί Κινέζοι συμπάσχουν με τη Ρωσία και κατανοούν πλήρως τις απαιτήσεις της Ρωσίας για την ασφάλεια. Αυτό που θέλει η Ρωσία είναι να σταματήσει το ΝΑΤΟ να επεκτείνεται προς τα ανατολικά, όχι να σταθμεύει στρατεύματα στην Ουκρανία ή να αναπτύσσει πυραύλους. Η Ρωσία επιθυμεί ένα ασφαλέστερο περιβάλλον παρακείμενων συνόρων. Μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ μπορούν να δώσουν απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα.

Από αυτή την άποψη, το κλειδί για την επίλυση της ουκρανικής κρίσης δεν βρίσκεται στα χέρια της Κίνας, αλλά στα χέρια των ΗΠΑ και της Δύσης. Η Κίνα δεν είναι η αιτία της κρίσης στην Ουκρανία,
ούτε είναι μέρος της κρίσης. Οι δυτικές χώρες είναι αυτές που εμπλέκονται βαθιά στην κρίση. Ωστόσο, η Κίνα δεν έμεινε άπραγη. Έχει προωθήσει ενεργά τις ειρηνευτικές συνομιλίες με υπεύθυνη στάση.
Η επίσκεψη του Σι στη Ρωσία θα γίνει για να προωθήσει την ειρήνη, όχι για να εξοπλίσει οποιοδήποτε μέρος ή να ενθαρρύνει οποιοδήποτε μέρος να πολεμήσει το άλλο.
Η Κίνα δεν έχει πουλήσει ποτέ όπλα σε κανένα εμπόλεμο μέρος ή περιοχή σύγκρουσης και δεν το έκανε ούτε κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ουκρανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στο ουκρανικό πεδίο μάχης. Παραδίδει θανατηφόρα όπλα και αυξάνει συνεχώς την ένταση.
Ακόμα και αν επαληθευτούν οι φήμες ότι η Κίνα θα ζητήσει κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας (μετά τη μεσολάβηση της Κίνας για τη σύναψη συμφωνίας για την επανάληψη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν), η απάντηση του Λευκού Οίκου είναι πιθανό να είναι ότι η κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας είναι απαράδεκτη.
Έχει καταστεί σαφές ποιο κόμμα σκοπεύει να παρατείνει τον πόλεμο και ποιο επιθυμεί να προωθήσει την ειρήνη.
Ορισμένα δυτικά μέσα ενημέρωσης ελπίζουν ότι η Κίνα θα διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο, και τι θα μπορούσε να είναι πιο εποικοδομητικό από την προώθηση της ειρήνης;

Ρεαλιστικά μιλώντας, η κορυφαία προτεραιότητα αυτή τη στιγμή δεν είναι η επίλυση αμφιλεγόμενων ζητημάτων όπως η “εισβολή” και τα “εγκλήματα πολέμου”, αλλά η εγκαθίδρυση κατάπαυσης του πυρός, ο τερματισμός του πολέμου και η ανοικοδόμηση της ουκρανικής πατρίδας. Είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσει η σφαγή των στρατιωτών και στις δύο πλευρές και να αρχίσει η επανεγκατάσταση εκατομμυρίων προσφύγων που έχουν μείνει άστεγοι.
Ορισμένοι δυτικοί πολιτικοί αντιτίθενται στην επίσκεψη υψηλού επιπέδου της Κίνας στη Ρωσία, κυρίως επειδή δεν θέλουν να δουν τις σχέσεις Κίνας-Ρωσίας να ενδυναμώνονται, ιδίως στο πλαίσιο της σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Μια τέτοια σκέψη είναι μη ρεαλιστική.
Οι σχέσεις Κίνας-Ρωσίας δεν έχουν καμία σχέση με την κρίση στην Ουκρανία. Είτε υπάρχει κρίση στην Ουκρανία είτε όχι, οι ηγέτες της Κίνας και της Ρωσίας θα διατηρήσουν κανονικές ανταλλαγές και αμοιβαίες επισκέψεις. Τα τελευταία 10 χρόνια, ο Σι έχει επισκεφθεί τη Ρωσία οκτώ φορές και έχει συναντηθεί με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν 40 φορές.
Η φιλική συνεργασία μεταξύ της Κίνας και της Ρωσίας έχει στέρεα πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά θεμέλια. Η εδραίωση και εμβάθυνση της συνολικής στρατηγικής εταιρικής σχέσης Κίνας-
Ρωσίας στη νέα εποχή είναι προς το θεμελιώδες συμφέρον των λαών των δύο χωρών. Συμβάλλει στην παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα και αποτελεί θετικό παγκόσμιο πλεονέκτημα. Πολλοί δυτικοί ηγέτες επισκέφθηκαν τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης. Είναι παράλογο να πιστεύουμε ότι η επίσκεψη του Σι στη Ρωσία αφορά την “επιλογή πλευρών”.
Η Κίνα ακολουθεί ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, με επίκεντρο την ειρήνη. Η επίσκεψη του Σι στη Ρωσία είναι μια κανονική ανταλλαγή μεταξύ δύο κυρίαρχων χωρών και δεν θα επηρεαστεί από την περίπλοκη διεθνή κατάσταση. Η ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας- Ρωσίας είναι ειλικρινής και ορθή- οι δυτικοί πολιτικοί πρέπει να κοιτάξουν πέρα από την ιδεολογία τους προτού ασκήσουν κριτική.

Ορισμένες φωνές στις Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι η Κίνα και η Ρωσία έρχονται όλο και πιο κοντά, γεγονός που υπογραμμίζει την αποτυχία της αντι-κινεζικής στρατηγικής των Ηνωμένων Πολιτειών. Η αμερικανική στρατηγική κοινότητα θα πρέπει να αναλογιστεί γιατί οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ βρίσκονται σε μια κλωστή γιόγιο την τελευταία
δεκαετία. Η δεκαετία του 1980 ήταν ένα είδος μήνα του μέλιτος: η Κίνα και οι ΗΠΑ συνεργάστηκαν στη συνέχεια στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας τη δεκαετία του 2000 και η Κίνα βοήθησε τις ΗΠΑ να αγοράσουν αμερικανικό χρέος κατά τη διάρκεια της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008. Οι δύο χώρες περιγράφονταν ως “ενδιαφερόμενοι” στη δεκαετία του 2010, αλλά τώρα οι σχέσεις Κίνας- ΗΠΑ είναι τόσο κακές που γίνεται λόγος ακόμη και για πιθανή και αδιανόητη ένοπλη σύγκρουση.
Να τι έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες για να περιορίσουν την Κίνα όλα αυτά τα χρόνια: διεξήγαγαν εμπορικούς και τεχνολογικούς πολέμους εναντίον της Κίνας, καθώς και συνεχή αναταραχή των κινεζικών συμφερόντων στο Σιντζιάνγκ, το Θιβέτ, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν. Η πώληση προηγμένων όπλων από τις ΗΠΑ στην περιοχή της Ταϊβάν στην Κίνα έχει υπονομεύσει την κυριαρχία και την ενότητα της Κίνας, καθώς και τη δυνατότητα ειρήνης και σταθερότητας στο στενό της Ταϊβάν.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν τη συνεργασία της Κίνας για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ουκρανία, γεγονός που έχει προκαλέσει ένα αστείο στο διαδίκτυο που διακωμωδεί την πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για την Κίνα: “Σας παρακαλώ βοηθήστε με να περιορίσω τη Ρωσία, ώστε να μπορώ να σας περιορίσω καλύτερα στο μέλλον”
Η Κίνα είναι μια μεγάλη οικονομία που δεν έχει διεξάγει ή συμμετάσχει ποτέ σε πόλεμο τα τελευταία 40 χρόνια. Καμία μεγάλη δυτική χώρα δεν ενδιαφέρεται για την ειρήνη όπως η Κίνα.
Όσον αφορά την ουκρανική κρίση, οι παρατηρητές που παρακολουθούν την κινεζική διπλωματία γνωρίζουν ότι η Κίνα έχει υποβάλει πρόσφατα το “Concept Paper on Global Security Initiatives” και τη “θέση της Κίνας για την πολιτική λύση της ουκρανικής κρίσης” Από την έννοια στην πράξη, αντανακλά μια συνεπή θέση για την προώθηση της ειρήνης μέσω ειρηνευτικών συνομιλιών.

Η εξωτερική πολιτική της Κίνας αντανακλά τις προσδοκίες ενός μεγάλου αριθμού αναπτυσσόμενων χωρών και ειρηνόφιλων ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Έχει αξιολογηθεί θετικά από
χώρες και οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Ουκρανίας. Είναι το πιο πρακτικό και αποτελεσματικό σχέδιο ειρήνης, επί του παρόντος.
Η Κίνα έχει αποδείξει ότι ήταν πάντα στο πλευρό της ειρήνης. Είναι η μόνη χώρα μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων που έχει προτείνει συστηματικά μια πολιτική λύση στην ουκρανική κρίση. Αν οι ΗΠΑ και η Δύση ελπίζουν να επιλύσουν την ουκρανική κρίση, θα πρέπει να εμπιστευτούν την εμπειρία της Κίνας και να υποστηρίξουν τις προτάσεις της. Μόνο έτσι θα πεθάνουν λιγότεροι αθώοι άνθρωποι στο ουκρανικό πεδίο μάχης.

 

Erol User

SHARE