Για τα κλεμμένα πνευματικά δικαιώματα, καλεί ο Σταύρος Ξαρχάκος τον Πρωθυπουργό να παρέμβει.

Το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού GEA (Grammo, Ερατώ, Απόλλων) στο Δ.Σ. του οποίου ανήκουν οι Χάρις Αλεξίου, Γρηγόρης Λαμπριανίδης, Δήμητρα Μπερδούση, Μαργαρίτα Μάτσα με ανακοίνωσή του, με αφορμή το πόρισμα, σημειώνει τον έντονο προβληματισμό του.

Ο GEA διαχειρίζεται τα δικαιώματα των καλλιτεχνών, τραγουδιστών και μουσικών και των παραγωγών των ηχογραφημάτων: «Με λύπη παρατηρούμε ότι, με αφορμή το πόρισμα, βάλλεται συλλήβδην ο θεσμός της συλλογικής διαχείρισης των δικαιωμάτων στην Ελλάδα», αναφέρει η ανακοίνωση.

Έμμεση αλλά σαφής κριτική για την απραξία και στο θέμα αυτό της υπουργού Πολιτισμού Λ.Κονιόρδου. Επιστολή με την οποία καλεί τον πρωθυπουργό να παρέμβει υπέρ της εξυγίανσης της ΑΕΠΙ, απέστειλε ο συνθέτης Σταύρος Ξαρχάκος στον Αλέξη Τσίπρα. Δηλώσεις διαμαρτυρίας από τον Θάνο Μικρούτσικο, τον Γιάννη Γλέζο πρόεδρο της εταιρείας μουσικοσυνθετών, την Χάρη Αλεξίου, Μίλτο Πασχαλίδη και πολλούς άλλους συνθέτες, τραγουδιστές, στιχουργούς και μουσικούς.

Ο μεγάλος συνθέτης και γνωστός για τους αγώνες του στην προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων Στ.Ξαρχάκος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους έλληνες μουσικούς αλλά και για την αγορά γενικότερα, καθώς, όπως ισχυρίζεται, από την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ΑΕΠΙ, κινδυνεύουν να χάσουν το μοναδικό τους εισόδημα 10.000 Έλληνες δημιουργοί και 160 εργαζόμενοι της ΑΕΠΙ, ενώ προειδοποιεί ότι οι διάφοροι φορείς της αγοράς (ραδιόφωνα, ξενοδοχεία κλπ.) δεν θα μπορούν να παίζουν μουσική νόμιμα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον συνθέτη, η χώρα μας θα διασυρθεί στο εξωτερικό, καθώς η ΑΕΠΙ εισπράττει και τα χρήματα των ξένων καλλιτεχνών, όλων των χωρών του κόσμου.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος αναφέρει πως είχε προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό για τους κινδύνους που υπάρχουν στην περίπτωση που τροποποιηθεί το πρώτο νομοσχέδιο Μπαλτά.

Αναλυτικά η επιστολή:

Στο μεταξύ, να σπάσει το απόστημα της ΑΕΠΙ και να ανακληθεί η άδεια λειτουργίας της ζητάει από την υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, με αφορμή τόσο τα συμπεράσματα των ορκωτών λογιστών που έλεγξαν την ΑΕΠΙ όσο και τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού για την προώθηση στη Βουλή του νομοσχεδίου που ρυθμίζει τα πνευματικά δικαιώματα.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μίχαλος, το υπουργείο Πολιτισμού θα πρέπει στο καταρτισθέν νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα να συμπεριλάβει τις προτάσεις των επιμελητηρίων και του επιχειρηματικού κόσμου και πρωτίστως να συμμετέχουν εκπρόσωποι της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων στα όργανα που θα ελέγχουν στο εξής τις εταιρείες διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων.