Γεροβασίλη: Ο Τσίπρας στη σύσκεψη των αρχηγών δεν θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του

Χαμηλούς τόνους αναφορικά με την επικείμενη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών κράτησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη η οποία είπε ότι ο πρωθυπουργός θα προσέλθει στο συμβούλιο των αρχηγών με στόχο να υπάρξει «γόνιμη ανταλλαγή απόψεων».

Όπως είπε η Όλγα Γεροβασίλη, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών «δεν θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του. Θα αναδειχθούν σημεία που συγκλίνουμε, όπως και σημεία που αποκλίνουμε», ενώ εξήγησε ότι βρίσκονται υπό επεξεργασία οι προτάσεις της κυβέρνησης, με τις οποίες θα προσέλθει στη Σύνοδο Κορυφής. Αυτές, συνοψίζονται σε τέσσερα σημεία:

Δέσμευση για αναλογική κατανομή βαρών
Επιτάχυνση για αναλογική κατανομή προσφύγων
Καθιέρωση μηχανισμού απευθείας μετεγκατάστασης από την Τουρκία
Αποκλεισμός μονομερών ενεργειών
«Παράθυρο» για μείωση στις μεγάλες συντάξεις

Για το καυτό θέμα της διαπραγμάτευσης, και κυρίως για τις περικοπές στις συντάξεις, η κ. Γεροβασίλη διευκρίνισε: “Η δέσμευση για μη μείωση των κύριων συντάξεων εξακολουθεί να ισχύει. Κάποιες μεγάλες συντάξεις ίσως να μην ήταν μεγάλο το κοινωνικό βάρος( σ.σ των περικοπών).

Δεν συμψηφίζουμε την οικονομική με την προσφυγική κρίση

Τέλος, η κ. Γεροβασίλη ξεκαθάρισε ότι “δεν συμψηφίζουμε τα ζητήματα οικονομικής και προσφυγικής κρίσης”, ενώ διευκρίνισε ότι ο κ. Μουζάλας δεν μίλησε για μονομερείς ενέργειες ποτέ