Γερμανία: Μέτρα για πορεία νεοναζιστών με αφορμή την επέτειο του θανάτου του Ρούντολφ Ες

Οι αρχές του Βερολίνου λαμβάνουν μέτρα για πορεία που αναμένεται να πραγματοποιήσουν σήμερα νεοναζιστές με αφορμή την 31η επέτειο από την αυτοκτονία του υπαρχηγού του Αδόλφου Χίτλερ, Ρούντολφ Ες, καθώς υπάρχουν επίσης φόβοι και για συγκρούσεις με ακροαριστερούς αντιδιαδηλωτές.

Η πορεία στη μνήμη του Ρούντολφ Ες, ο οποίος αυτοκτόνησε στη φυλακή στην οποία κρατείτο στο Βερολίνο, αναμένεται να γίνει στην περιοχή Σπαντάου του Βερολίνου.

Το 2017 περίπου 500 νεοναζιστές μετείχαν σε πορεία που έγινε στη μνήμη του Ες. Η πορεία τους από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Σπαντάου ως την Βίλχελμστρασε -όπου βρισκόταν η φυλακή των συμμάχων για τους εγκληματίες πολέμου στην οποία κρατείτο ο υπαρχηγός του Χίτλερ- αποκλείστηκε λίγο μετά την έναρξή της από ομάδες ακροαριστερών.
Το 2017 περίπου 500 νεοναζιστές μετείχαν σε πορεία που έγινε στη μνήμη του ΕςΤο 2017 περίπου 500 νεοναζιστές μετείχαν σε πορεία που έγινε στη μνήμη του Ες

Οι μετέχοντες στην πορεία στη μνήμη του Ες είχαν υποβληθεί σε έλεγχο πριν από την πορεία καθώς η γερμανική νομοθεσία απαγορεύει την εξύμνηση του υπαρχηγού του Χίτλερ με τη χρήση λέξεων ή εικόνων.

Περίπου 1.000 αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί πέρυσι για να εμποδίσουν συγκρούσεις μεταξύ των νεοναζιστών και των αντιδιαδηλωτών.

Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα που διατυπώνονται κάθε χρόνο για να απαγορευτεί η πορεία των νεοναζιστών, συνήθως επιτρέπεται η διεξαγωγή της σε σεβασμό στο θεμελιώδες δικαίωμα του συναθροίζεσθαι στη Γερμανία.