Γαλλία: Ήττα του κόμματος Μακρόν σε δύο τοπικές αναμετρήσεις για την ανάδειξη βουλευτών

Ήττες στις τοπικές αναμετρήσεις για την ανάδειξη δυο βουλευτών υπέστη το κόμμα «Η Δημοκρατία Μπροστά» (La République En Marche!, LREM) του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, την Κυριακή, στην πρώτη του εκλογική δοκιμασία αφότου εξασφάλισε ευρεία πλειοψηφία στη γαλλική Εθνοσυνέλευση τον Ιούνιο.

Τις δύο έδρες κέρδισε το δεξιό κόμμα «Οι Ρεπουμπλικάνοι» (Les Républicains, LR), κάτι που δίνει ώθηση στον νέο ηγέτη του Λοράν Βοκιέ, σκληρό επικριτή του προέδρου Μακρόν. Ο Βοκιέ έχει εξαπολύσει το τελευταίο διάστημα μετωπική επίθεση ενάντια στον νέο πρόεδρο, που χαρακτηρίζει αποκομμένο από τις αγροτικές περιοχές της Γαλλίας κι αδύναμο σε ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας των πολιτών.

Το κόμμα του προέδρου, το οποίο τάσσεται υπέρ της στενότερης ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της τόνωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, συνεχίζει να ελέγχει τις 309 από τις 577 έδρες της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, ωστόσο η δημοτικότητα του Μακρόν πέφτει αφότου ανέλαβε την εξουσία.

Ο Βοκιέ τόνισε ότι το βράδυ της Κυριακής μίλησε «η αληθινή Γαλλία» και έκανε λόγο περί «πλήγματος», περί «καθαρού μηνύματος» για το κυβερνών κόμμα. Όπως είπε, το εκλογικό σώμα «τιμώρησε τις πολιτικές της κυβέρνησης, οι επιπτώσεις των οποίων κρίνονται με ιδιαίτερη αυστηρότητα από τους συμπολίτες μας: αυξήσεις φόρων για τη μεσαία τάξη και τους συνταξιούχους, μια άνευ προηγουμένου έκρηξη της μετανάστευσης και της εγκληματικότητας».

Ο υποψήφιος της δεξιάς εξελέγη στην πρώτη περιφέρεια του Μπελφόρ (ανατολική Γαλλία) με το 58,93% των ψήφων, έναντι ενός 41,07% του κοινού υποψηφίου των LREM-MoDem, ενώ στην πρώτη περιφέρεια του Βαλ ντ’ Ουάζ, ο υποψήφιος του LR επικράτησε με το 51,45% της υποψήφιας του LREM που περιορίστηκε στο 48,55%.

Ωστόσο τα ποσοστά συμμετοχής στον δεύτερο γύρο στις δύο τοπικές αναμετρήσεις ήταν εντυπωσιακά χαμηλά: 28,91% στο Μπελφόρ (από 45,25% τον Ιούνιο του 2017), 19,09% στο Βαλ ντ’ Ουάζ (ποσοστό δύο φορές χαμηλότερο από το περσινό).

Οι υποψήφιοι των άλλων κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου (Front National, FN) είχαν τεθεί εκτός μάχης από τον πρώτο γύρο της περασμένης Κυριακής.

Οι επαναληπτικές αναμετρήσεις προκηρύχθηκαν μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου πέρυσι να ανακηρύξει άκυρα τα αποτελέσματα των εκλογών στις δύο περιφέρειες.

«Η δεξιά επιστρέφει», «όχι, οι Ρεπουμπλικάνοι δεν είναι νεκροί», σχολίασαν αντίστοιχα ο εκπρόσωπος του κόμματος και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της παράταξης της παραδοσιακής δεξιάς.

«Η παλιά δεξιά κέρδισε τη νέα δεξιά», σχολίασε από την πλευρά του ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν-Λικ Μελανσόν μέσω Twitter.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, AFP

SHARE