Γ. Καρατζαφέρης, Μπάμπης Βωβός και γνωστοί επιχειρηματίες μπλέκουν με διαδικασίες πλειστηριασμών. Αλλάζει ο τρόπος, που θα γίνονται.

Αλλάζει ο τρόπος στις «οργισμένες Τετάρτες» διαμαρτυρίας στα Ειρηνοδικεία με ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ως νέα επιλογή του υπουργείου Οικονομικών, θα γίνονται χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία των συμβολαιογράφων οι οποίοι το τελευταίο διάστημα έχουν στοχοποιηθεί και δέχονται επιθέσεις και απειλές, ενώ στη διαδικασία θα μπορεί να συμμετέχει κάθε ενδιαφερόμενος και οι προσφορές από του πλειοδότες θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά εξασφαλίζοντας έτσι μια ανοιχτή και διαφανή διαδικασία. Η διενέργεια ηλεκτρονικών πλειστηριασμών προβλέπεται στις νέες διατάξεις του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν ενεργοποιηθεί.

Σύμφωνα με τον ΚΠΔ η διαδικασία διενέργειας του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού, όλες οι σχετικές λεπτομέρειες, καθώς και οι ειδικότερες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται, καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα, το οποίο θα έπρεπε να είχε εκδοθεί ύστερα από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μέχρι τον Ιούνιο του 2016.

Aγώνας δρόμου

Η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην πρωτοβουλία αυτή. Τώρα, γράφει η ΗΜΕΡΗΣΙΑ, βλέποντας τις εικόνες έντασης που επικρατούν κάθε εβδομάδα στα Ειρηνοδικεία αλλά και μπροστά στο κίνδυνο να απαξιωθεί το μέτρο των πλειστηριασμών, που έχουν σχεδόν «παγώσει» μετά και την αποχή των συμβολαιογράφων, επιταχύνει τις διαδικασίες για τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας θα διενεργούνται οι πλειστηριασμοί ακινήτων.

Τη λύση αυτή προσυπογράφουν και οι τράπεζες, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση πιέζουν εδώ και αρκετό καιρό οι δανειστές. Μάλιστα, το θέμα αυτό βρέθηκε ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων στον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων που είχε η ελληνική πλευρά με τους Θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Τη δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τους πλειστηριασμούς ακινήτων προτείνει και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Σε πρόσφατη μελέτη του για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων των τραπεζών, το Ταμείο θεωρεί ότι το μέτρο αυτό θα εξασφαλίσει, μεταξύ άλλων, και τη διαφάνεια στην αγορά των πλειστηριασμών.

Οπως αναφέρει το ΤΧΣ, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ενθαρρύνουν τη συμμετοχή περισσότερων πλειοδοτών σε μια διαδικασία πλειστηριασμού και κάνουν τη διαδικασία πιο αποτελεσματική και διαφανή και ενδεχομένως πιο επικερδή για τον πωλητή.
Μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα θα μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος που είναι επισπεύδων, δηλαδή αυτός που κινεί τη διαδικασία του πλειστηριασμού να προχωρεί στη διαδικασία, χωρίς να απαιτείται η φυσική παρουσία του ίδιου ή του συμβολαιογράφου. Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση συμμετοχής στον πλειστηριασμό. Ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται η εγγυητική επιστολή συμμετοχής και οι προσφορές από τους πλειοδότες, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό μια ανοιχτή και διαφανή διαδικασία για όλους τους ενδιαφερόμενους.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θεωρείται ότι είναι εύκολο να στηθεί αφού υπάρχει ήδη από το 2013 το μοντέλο των ηλεκτρονικών διαγωνισμών για μακροχρόνια μίσθωση ή πώληση ακινήτων που ανήκουν στο Δημόσιο μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας (e-auction) του ΤΑΙΠΕΔ.

Ξανά το 2017

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί δημοσίων ακινήτων είχαν «παγώσει» για αρκετούς μήνες και ενεργοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα, ενώ για τον Ιανουάριο του 2017 έχουν προγραμματιστεί διαγωνισμοί πώλησης και μακροχρόνιας μίσθωσης 50 ή 30 ετών ακινήτων σε Ρόδο, Ναύπλιο, Χαλκιδική, Λασίθι, Κρήτη, Καλαμάτα, Καβάλα και Αθήνα.

Η δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τους πλειστηριασμούς θεωρείται τώρα επιβεβλημένη μετά τα φαινόμενα προπηλακισμών που υπήρξαν στα δικαστήρια της χώρας και τα οποία έχουν οδηγήσει στην αποχή των συμβολαιογράφων από τους πλειστηριασμούς που δεν έχουν τη συναίνεση των ιδιοκτητών ακινήτων.

Όμως το κίνημα κατά των πλειστηριασμών, απειλεί να τινάξει στον αέρα τα προγράμματα που έχουν βγάλει όχι μόνο οι τράπεζες, αλλά και το Δημόσιο και οι ιδιώτες. Υπάρχει κίνδυνος πίσω από τέτοιες πρωτοβουλίες και εντάσεις να κρυφτούν όσοι έχουν μεγάλη ακίνητη περιουσία οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία των στρατηγικά κακοπληρωτών και έχουν εντοπιστεί από τις τράπεζες.

Μεγαλώνει ο κατάλογος με τα ακίνητα που βγαίνουν στο «σφυρί»

Παρά την αποχή των συμβολαιογράφων, οι ενέργειες για την πραγματοποίηση των πλειστηριασμών που έχουν προγραμματιστεί συνεχίζονται. Η ιστοσελίδα με τις ανακοινώσεις για τους πλειστηριασμούς που επίκεινται, εμπλουτίζεται συνεχώς. Κάθε μέρα ανακοινώνονται στην ιστοσελίδα τουλάχιστον 20 νέοι πλειστηριασμοί ακινήτων.

Μέχρι χθες οι πλειστηριασμοί που έχουν ανακοινωθεί είχαν φτάσει τους 942, από περίπου 850 πριν από μια εβδομάδα. Ο κατάλογος με τις υποθέσεις οφειλετών, που τα ακίνητά τους βγαίνουν στο σφυρί λόγω οφειλών σε τράπεζες ή σε ιδιώτες μεγαλώνει μέρα με την ημέρα. Πολλοί από αυτούς που έχουν ανακοινωθεί και αναμένεται να πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα έχουν επισπεύδοντες ιδιώτες και εταιρείες.
Μεγάλος αριθμός αφορά εμπορικά ακίνητα. Μεταξύ των ακινήτων που είναι προγραμματισμένα να βγουν σε πλειστηριασμό τον Ιανουάριο είναι δύο ακίνητα της εταιρείας CITY NEWS Α.Ε. στην Καλλιθέα για οφειλές προς ιδιώτη. Η τιμή πρώτης προσφοράς για ένα από τα δύο ακίνητα στα οποία στεγάζεται τηλεοπτικός σταθμός έχει οριστεί στα 794.504,66 ευρώ.

Και τηλεοπτικός σταθμός

Ο τηλεοπτικός σταθμός είναι συμφερόντων πολιτικού προσώπου, ο οποίος είχε διατελέσει στο παρελθόν και αρχηγός κόμματος, δηλαδή το άλλοτε ΣΙΤΥ- ΝΙΟΥΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη.

Τρία ακόμα ακίνητα που βγαίνουν στο σφυρί τον Ιανουάριο ανήκουν στην εταιρεία Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική Α.Ε. για οφειλές προς ιδιώτες και σε Τράπεζες.. Λιγότερες είναι οι κατοικίες που έχουν ανακοινωθεί στα προγράμματα πλειστηριασμών, με τις περισσότερες περιπτώσεις να αφορούν οφειλές προς ιδιώτες.

Πάντως τόσο οι τράπεζες όσο και το υπουργείο Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι δεν πρόκειται για πρώτες κατοικίες, ούτε ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες πληθυσμού που αδυνατούν να ανταποκριθούν στη δόση του δανείου τους.
Επίσης πολλά ακίνητα που βρίσκονται στα προγράμματα πλειστηριασμών αφορούν μεγάλες οφειλές, οι οποίες εκκρεμούν εδώ και πολλά χρόνια. Μάλιστα σε πολλές υποθέσεις ο επισπεύδων, δηλαδή αυτός που έχει κινήσει τη διαδικασία του πλειστηριασμού είναι η Αγροτική Τράπεζα ή το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τράπεζες που δεν υφίστανται με αυτή τη νομική μορφή.