Φθινοπωρινό μπρα ντε φερ για τις συντάξεις

Μέχρι τις 15 Οκτωβρίου: Θα πρέπει να είναι έτοιμος ο προϋπολογισμός του 2019 και να έχουν συμφωνηθεί τα βασικά μεγέθη.

Πρακτικά μέχρι τις 15 Οκτωβρίου θα πρέπει να είναι έτοιμος ο προϋπολογισμός του 2019 και να έχουν συμφωνηθεί τα βασικά μεγέθη, μεταξύ των οποίων και η δαπάνη για την καταβολή των συντάξεων. Και αυτό διότι μετά την έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια, το περιεχόμενο του προϋπολογισμού του 2019 -όπως και των υπόλοιπων χωρών-μελών της Ευρωζώνης- θα πρέπει να εγκριθεί από τις υπηρεσίες της Κομισιόν το αργότερο μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Έτσι, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια των μνημονιακών ετών το οικονομικό επιτελείο είχε περιθώριο έως τις 20 Νοεμβρίου για να οριστικοποιήσει τα μεγέθη του προϋπολογισμού -η 20ή Νοεμβρίου είναι η τελευταία ημερομηνία κατάθεσης του προϋπολογισμού στη Βουλή-, φέτος οι διαδικασίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν πολύ πιο γρήγορα. Πρακτικά από την 1η Οκτωβρίου, όταν θα κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου που θα πρέπει να σταλούν τα οριστικά μεγέθη στην Κομισιόν, τα περιθώρια για αλλαγές θα είναι πολύ στενά.

Η επιχειρηματολογία

Το γεγονός ότι ο Οκτώβριος θα είναι ο καθοριστικός μήνας για το μέλλον των συντάξεων επιβεβαίωσε με χθεσινές δηλώσεις του και ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο», ο κ. Τσίπρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε ότι «αναγκαστικά αυτή η συζήτηση θα πρέπει να ανοίξει και να κλείσει προς τον Οκτώβρη», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν θα είναι ένα εύκολο ζήτημα». Η ελληνική πλευρά έχει ήδη αρχίσει να «χτίζει» την επιχειρηματολογία της. Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο 7μηνο ενισχύουν την άποψη του υπουργείου Οικονομικών ότι τόσο το 2018 όσο και το 2019 το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να φτάσει στο 4% του ΑΕΠ, δηλαδή αρκετά πάνω από τον συμφωνηθέντα στόχο του 3,5% του ΑΕΠ. Αυτό το επιχείρημα αναμένεται να ισχυροποιηθεί περαιτέρω εφόσον στις 3 Σεπτεμβρίου ανακοινωθεί η αύξηση του ΑΕΠ για 6ο συνεχόμενο τρίμηνο (σ.σ.: στις 3 Σεπτέμβρη η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει την πορεία του ΑΕΠ για το β’ τρίμηνο της φετινής χρονιάς). Ένα ποσοστό της τάξεως του 2% ή πάνω από το 2% θα χρησιμοποιηθεί ως «απόδειξη» από το ελληνικό οικονομικό επιτελείο για την εκτέλεση του προϋπολογισμού πάνω από τον συμφωνηθέντα στόχο.

Οι αντιδράσεις του ΔΝΤ

Το σημείο στο οποίο αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις από την πλευρά των δανειστών έχει να κάνει με το «μεταρρυθμιστικό πνεύμα» της περικοπής των συντάξεων. Ειδικά το ΔΝΤ θα θέσει θέμα ανακατανομής εισοδημάτων υπέρ των εργαζομένων, κάτι που διασφαλίζεται με την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις και την ενεργοποίηση των αντίμετρων. Από την άλλη, η ελληνική πλευρά αναμένεται να υποστηρίξει ότι η περαιτέρω μείωση του εισοδήματος των συνταξιούχων δεν συνιστά μεταρρύθμιση ούτε διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, δεδομένου ότι η περικοπή αφορά υφιστάμενες συντάξεις οι οποίες ούτως ή άλλως θα πάψουν να υπάρχουν τα επόμενα χρόνια λόγω της φυσικής εξέλιξης του πληθυσμού.

Από το βήμα της ΔΕΘ

Δεδομένου ότι οι διαπραγματεύσεις θα βρίσκονται ήδη σε πλήρη εξέλιξη από τις αρχές Σεπτεμβρίου, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το τι θα πει επί του θέματος ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να αναφερθεί τόσο στην προοπτική διάθεσης έκτακτου μερίσματος εντός του έτους όσο και στην προοπτική μείωσης των φορολογικών συντελεστών ή αύξησης των κοινωνικών δαπανών μέσα στο 2019.