Συναγερμός για να αντιμετωπισθεί η τουρκική προκλητικότητα- Φρουρείται η νήσος Πασάς

Τη φρούρηση της νησίδας Πασά που ανήκει στο σύμπλεγμα των Οινουσών με μόνιμη στρατιωτική δύναμη και την κατασκευή ελικοδρομίου, φέρεται να αποφάσισε το ΚΥΣΕΑ στη συνεδρίαση της Μεγάλης Παρασκευής, ενώ δόθηκε εντολή να βρίσκεται σε ετοιμότητα το Λιμενικό, το Πολεμικό Ναυτικό αλλά και η Πολεμική Αεροπορία προκειμένου να αντιμετωπισθεί η καθημερινή τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία με αναρτήσεις της στο you tube δημοσιεύει χάρτες και βίντεο που χαρακτηρίζουν τη νήσο Πασά ως τουρκική

Το αποκορύφωμα των προκλήσεων που έχουν κλιμακωθεί τις τελευταίες ημέρες έγινε χθες όταν σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής όχι μόνο παρενόχλησε ελληνικό αλιευτικό, που ψάρευε ανοιχτά των Οινουσσών, αλλά οι Τούρκοι λιμενικοί απείλησαν τον ψαρά με σύλληψη στην περίπτωση που δεν αποχωρούσε, λέγοντάς του ότι πρόκειται για τουρκικά χωρικά ύδατα.

Σε αποκαλυπτικό βίντεο – ντοκουμέντο φαίνεται καθαρά πως η τουρκική ακταιωρός πλησίασε σε απόσταση δύο μέτρων το ελληνικό αλιευτικό. Η ένταση συνεχίστηκε ακόμα περισσότερο όταν άμεσα έφτασε στην περιοχή η κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού “Κραταιός”, το πλήρωμα της οποίας κάλεσε το τουρκικό σκάφος να αποχωρήσει, το οποίο τελικά αποχώρησε δύο ώρες αργότερα.

Πριν από την τουρκική πρόκληση στα χωρικά μας ύδατα, τουρκικά πολεμικά σκάφη, πέταξαν σε χαμηλό ύψος πάνω από της Οινούσσερα αλλά και τη νησίδα Κάτω Παναγιά φτάνοντας μάλιστα σε ύψος 70 μέτρων πάνω από το έδαφος.

Η ελληνική κυβέρνηση μελετά τόσο τις τουρκικές προκλήσεις όσο και σειρά κατευθυνόμενων δημοσιευμάτων στον τουρκικό Τύπο, που επαναφέρουν στο προσκήνιο τις ανυπόστατες τουρκικές βλέψεις για 16 ελληνικά νησιά και βραχονησίδες, που αναφέρονται με τουρκικά ονόματα.

Το ΚΥΣΕΑ πάντως πέραν της εντολής για ετοιμότητα και συνέχιση της αμυντικής τακτικής των αναχαιτίσεων έχει συστήσει στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις που κινούνται στην περιοχή ψυχραιμία, καθώς είναι εμφανής η πρόθεση της Τουρκίας για πρόκληση θερμού επεισοδίου.