Φρ. Κουτεντάκης: η καθυστέρηση στην αξιολόγηση οφείλεται κυρίως το ΔΝΤ

Παρά τη Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών η κυβέρνηση, μέσω του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής Φραγκίσκου Κουτεντάκη, εξαπέλυσε επίθεση στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Σε δηλώσεις του ο κ. Κουτεντάκης ανέφερε πως η καθυστέρηση στην αξιολόγηση οφείλεται κυρίως το ΔΝΤ, το οποίο επέκρινε για «ιδεολογικές εμμονές» και λανθασμένα στοιχεία.

Ο κ. Κουτεντάκης, που δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιου είδους επιθέσεις, έθεσε ως παράδειγμα τη διαφωνία για το πρωτογενές δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2015.

Κατά τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, το περασμένο έτος έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον 0,2% του ΑΕΠ.

Το ΔΝΤ όμως, ακόμα και με βάση τα οριστικά στοιχεία του προϋπολογισμού του 2015, επιμένει ότι υπήρξε πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ, χωρίς να μπορεί να αιτιολογήσει πώς προκύπτει αυτή η εκτίμηση. «Δεν μας λένε πώς προκύπτει αυτό το 0,6% του ΑΕΠ», τόνισε ο κ. Κουτεντάκης τονίζοντας πως «υπάρχει σημαντική καθυστέρηση στην αξιολόγηση, η οποία οφείλεται στο ΔΝΤ».

Πρόσθεσε δε πως κανείς δεν έχει καταλάβει «τι θέλει να κάνει το Ταμείο, αν θέλει να μείνει ή να φύγει» ενώ συμπλήρωσε ότι υπάρχουν ευθύνες έλλειψης κατανόησης της κατάστασης, οι οποίες «δημιουργούν μια κατάσταση διαρκούς και καταστροφικής αβεβαιότητας».

Απαντώντας σε φήμες για ενδεχόμενη στάση πληρωμών, ο γ.γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής ανέφερε ότι δεν υπάρχει τέτοιου είδους ταμειακό πρόβλημα αυτή τη στιγμή, αλλά πρόσθεσε ότι «αν φθάσουμε ποτέ στο δίλημμα καταβολής συντάξεων ή αποπληρωμής χρέους, θα πληρώσουμε συντάξεις».

Θέλοντας να ενισχύσει τα λεγόμενά του ο κ. Κουτεντάκης κατηγόρησε τους Θεσμούς ότι αθέτησαν τη συμφωνία του Αυγούστου, για την παροχή δόσεων ώστε να αποπληρωθούν ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου..

Πως εξελίσσεται ο προϋπολογισμός

Σε ότι αφορά αναλυτικότερα την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού το δίμηνο Ιανουάριος – Φεβρουάριος, παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι:

Το σημαντικά μεγαλύτερο πλεόνασμα σε σχέση με τον στόχο κατανέμεται περίπου ισομερώς σε υψηλότερα έσοδα και χαμηλότερες δαπάνες. Και από τις δυο πλευρές, η εικόνα οφείλεται σε συγκυριακούς παράγοντες.

Υπάρχουν λιγότερα αιτήματα επιχορηγήσεων στον κοινωνικό προϋπολογισμό (ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία και κοινωνική προστασία) κατά 122 εκατ. καθώς υπάρχουν αρκετά ταμειακά διαθέσιμα.

Η υστέρηση των φορολογικών εσόδων οφείλεται κυρίως στις εισπράξεις από τον ΕΝΦΙΑ. Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων εισπράχθηκε μέσα στο 2015 και όχι το 2016. Τα συνολικά έσοδα είναι σχεδόν 2,67 δις (έναντι στόχου 2,65) που δημοσιονομικά καταγράφεται στο 2015.

Τα μη φορολογικά έσοδα (παράβολα, προμήθειες, μερίσματα, κλπ) είναι ιδιαίτερα αυξημένα κυρίως λόγω του υψηλότερου μερίσματος από την ΤτΕ κατά 325 εκατ. πάνω από την πρόβλεψη.

Η πληρωμή για την κάλυψη ελλείμματος του ΕΛΕΓΕΠ γίνεται σταδιακά, ενώ η πρόβλεψη ήταν να γίνει εφάπαξ. Στο πρώτο δίμηνο είχαν προβλεφθεί 281 εκατ και πληώθηκαν μόνο 78, δηλαδή εξοικονομήθηκαν 203 εκατ. που θα πληρωθούν τους επόμενους μήνες (8 δόσεις).