Φόβος και ταραχή για τον σεισμό 5,3 στα Ιωάννινα και τους μετασεισμούς…

Αλλεπάλληλοι οι σεισμοί τελευταία σε νότιο Αιγαίο, Πάτρα, Κεφαλλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθο, Γαύδο κ.α.
Πολιτική Προστασία: Να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους οι κάτοικοι των Ιωαννίνων. Να τηρηθούν συγκεκριμένα μέτρα.
Σεισμολόγοι με ανησυχία και επιφύλαξη: Δεν ξέρουμε ακόμη αν ο πρώτος ήταν και ο κύριος σεισμός. Μπορεί δηλαδή να έλθει ισχυρότερος και πιο καταστροφικός σεισμός.
«Το θετικό είναι ότι με τους εκατοντάδες σεισμούς που εκδηλώνονται μετά τον πρώτο μεγάλο σεισμό εκτονώνεται σταδιακά η σεισμική ενέργεια με αποτέλεσμα να πηγαίνουμε συνεχώς σε μικρότερα μεγέθη»

Οι σεισμολόγοι δεν γνωρίζουν ακόμη αν ο ισχυρός σεισμός, μεγέθους 5,3 της κλίμακας Ρίχτερ (σύμφωνα με νεότερες μετρήσεις), που σημειώθηκε στις 11.14 το βράδυ στην περιοχή των Ιωαννίνων είναι και ο κύριος, αλλά αυτό είναι και το πιθανότερο σενάριο, επισήμανε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας.

«Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται ακόμη και τώρα και θα διαρκέσει αρκετές μέρες ακόμη… Προς το παρόν δεν είναι δυνατόν να προδιαγράψουμε εάν θα εκδηλωθεί ένας μεγαλύτερος σεισμός ή εάν ο πρώτος σεισμός είναι ο κύριος» δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ.

«Το θετικό είναι ότι με τους εκατοντάδες σεισμούς που εκδηλώνονται μετά τον πρώτο μεγάλο σεισμό εκτονώνεται σταδιακά η σεισμική ενέργεια με αποτέλεσμα να πηγαίνουμε συνεχώς σε μικρότερα μεγέθη» διευκρίνισε. «Για να εκτιμήσουμε εάν ο μεγαλύτερος είναι και ο κύριος θα πρέπει να περάσουν οπωσδήποτε 48 ώρες, σύμφωνα με την διεθνή πρακτική και την επιστημονική δεοντολογία. Πάντως, όλα δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα μεγάλο σεισμό της τάξεως των 5.3 βαθμών ο οποίος θα ήθελα να πω κατά ένα μεγάλο ποσοστό μπορεί να είναι και ο κύριος».

«Σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί, ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό», δήλωσε στο ΑΜΠΕ και ο καθηγητής και διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Παπαζάχος.

«Λόγω του ιστορικού που έχει η περιοχή και του χώρου που έχει διεγερθεί, αλλά και του μεγέθους και του αριθμού των ισχυρών σεισμικών δονήσεων που καταγράφονται, δε μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί και οι αρμόδιες αρχές και η τοπική κοινωνία οφείλουν να κινηθούν με βάση το χειρότερο σενάριο, ότι δεν ήταν ο κύριος σεισμός», είπε.

Ανέφερε επίσης ότι τα ρήγματα στην περιοχή των Ιωαννίνων ακολουθούν ένα περίπλοκο ιστό. Δεν είναι το ίδιο ρήγμα που έδωσε το σεισμό το 1996 στην Κόνιτσα, ούτε αυτά τα οποία έδωσαν μικρότερους σεισμούς κατά διαστήματα. Είναι ένα ρήγμα το οποίο προϋπήρχε, το οποίο ακόμη περιμένει -αν θέλετε- την ονοματολογία του, γιατί δεν του είχαμε δώσει και τόσο μεγάλη σημασία, είναι ένα ρήγμα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθώς αποτελείται από πολλά επιμέρους τμήματα -μικρά ευτυχώς-, τα οποία ενεργοποιούνται σταδιακά και δίνουν μικρούς σεισμούς, σημείωσε ο κ. Λέκκας. «Είμαι κατηγορηματικός. Δεν υπάρχει καμία απολύτως συσχέτιση μεταξύ των σεισμών στην Ιταλία και στην Ελλάδα» υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ πραγματοποιεί αυτή την ώρα σύσκεψη με τον περιφερειάρχη Ηπείρου και αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Η μετασεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται έως και αυτή την ώρα, ενώ στις 5.25 το πρωί σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών με επίκεντρο τους Αγίους Σαράντα. Σύμφωνα με την περιφέρεια Ηπείρου, στους Αγίους Σαράντα σημειώθηκε σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών στις 6.39 το πρωί.

Πολλοί κάτοικοι βρίσκονται στις πλατείες της πόλης μακριά από κτήρια. Σε επιφυλακή έχει τεθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η αστυνομία και το ΕΚΑΒ. Tα σχολεία στα Ιωάννινα θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα. Την αναβολή του προγραμματισμένου για σήμερα Κυριακή αγώνα ΠΑΣ Γιάννινα – Λεβαδειακός αποφάσισε η ΕΠΟ λόγω του ισχυρού σεισμού που έπληξε την περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκαν ζημιές σε παρεκκλήσι στη Μονή Βελλάς και σε κελιά από το Μοναστήρι της Παναγίας στους Ασπραγγέλους Ζαγορίου, όπου ζει ένας μοναχός που ειδοποίησε τις Αρχές. Επίσης, έπεσαν και δυο σπίτια στο Τεπελένι στην Αλβανία.

Οι δύο κύριοι σεισμοί (23:14 της 15ης/10 με 5,5R και 02:18 της 16ης/10 με 4,2R) έγιναν στο τρίγωνο Μελίσσι, Λίθινο και Σακελλαρικό του Δήμου Ζίτσας.

Ψυχραιμία συνέστησε μέσω του ΣΚΑΪ στους κατοίκους ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, λέγοντας ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα σπίτια που έχουν αντισεισμικό σχεδιασμό. Τόνισε μάλιστα ότι οι υπηρεσίες του Δήμου έκαναν ελέγχους στην πόλη το βράδυ και δεν εντόπισαν ζημιές.

«Συνέχεια κάθε λεπτό, κάθε 30 δευτερόλεπτα βλέπουμε μια σεισμική δόνηση στα Ιωάννινα, βέβαια πολλές είναι μικρές, αλλά το φαινόμενο είναι ακόμη σε πλήρη εξέλιξη… Δεν μπορούμε ακόμη να πούμε ότι ο σεισμός είναι σε ύφεση. Υπάρχει μετασεισμική ακολο%8