Folli Follie: Σε κλοιό πιστωτών η οικογένεια Κουτσολιούτσου

Τρεις και πλέον μήνες από τη δημοσιοποίηση του περιβόητου report του fund QCM για τη Folli Follie Group (FFG), που προκάλεσε την πλέον ηχηρή εταιρική κατάρρευση των τελευταίων δεκαετιών για την ελληνική κεφαλαιαγορά, η ώρα του λογαριασμού φαίνεται πως πλησιάζει για την οικογένεια Κουτσολιούτσου.

Οι εξελίξεις του τελευταίου 10ημέρου είναι καταιγιστικές. Στις 9 Αυγούστου καταγγέλθηκε μια δανειακή σύμβαση 20 εκατ. ευρώ (Schuldschein, που διέπεται από το γερμανικό δίκαιο), ύψους 20 εκατ. ευρώ. Η καταγγελία κατέστησε την οφειλή ληξιπρόθεσμη και οδήγησε στην κατάπτωση της σχετικής εγγύησης που δόθηκε από την εταιρεία, εξέλιξη που στην πράξη αποτέλεσε το πρώτο πιστωτικό γεγονός για την υπόθεση Folli Follie και πυροδότησε μια σειρά νέων, σοβαρότερων, καταγγελιών.

Σε διαδικασία αθέτησης

Την Παρασκευή, η UBS, ως αντιπρόσωπος των κατόχων ομολογιών που εξέδωσε η FFG σε ελβετικό φράγκο, γνωστοποίησε τους ομολογιούχους πως η εταιρεία ενημέρωσε για την έλευση πιστωτικού γεγονότος (credit on default, γεγονός επιδίωξης πτώχευσης) στο ομόλογο σε ελβετικό φράγκο, χωρίς εξασφαλίσεις και rating (δηλαδή unrated senior unsecured), ύψους 150 εκατ. και λήξεως 2021.

Ήδη έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις μεταξύ της UBS και των συμβούλων που έχει προσλάβει η FFG αναφορικά με τις επόμενες ενέργειες, ενώ έχει ζητηθεί ως άμεσο μέτρο να τελούν οι ομολογιακοί τίτλοι υπό διαπραγμάτευση σε σταθερή τιμή (flat basis) στο SIX Swiss Exchange όπου είναι εισηγμένοι. Το μέτρο αυτό λαμβάνεται για τίτλους για τους οποίους η απόδοση τόκων είναι σε διαδικασία αθέτησης ή υπάρχει αμφιβολία για την πληρωμή τους.

Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή εξέλιξη, καθώς ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος για κινήσεις εξασφάλισης των απαιτήσεων από ομολογιούχους και άλλους πιστωτές της Folli Follie που οδηγούν σε πρόωρη εξόφληση των οφειλών πριν από τη λήξη του ομολόγου. Πέραν του ελβετικού, η FFG έχει εκδώσει ακόμα ένα ομολογιακό δάνειο, ύψους 250 εκατ. ευρώ, λήξεως τον Ιούλιο 2019, το οποίο είναι μετατρέψιμο σε μετοχές, με τιμή εξάσκησης τα 40,70 ευρώ. Παράγοντες της αγοράς που εξαρχής θεωρούσαν ελάχιστες της πιθανότητες εξόφλησης του συγκεκριμένου ομολόγου κάνουν λόγο για την έναρξη μιας εξαιρετικά δύσκολης περιόδου για την FFG, η ολοκλήρωση της οποίας θα αποσαφηνίσει το μέγεθος και τη μορφή του εταιρικού σχήματος που θα απομείνει. Σχολιάζοντας, χαρακτηριστικά, τις εξελίξεις, το QCM έκανε λόγο για την αρχή του τέλους για τη Folli Follie.

“Κλειδί” οι έλεγχοι από ΕΥ και A&M

Στο σημείο αυτό να σημειωθεί πως η FFG, στο πλαίσιο των ερευνών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (που οδήγησε στην επιβολή προστίμων 4 εκατ. ευρώ), δεν προσκόμισε στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ποσό ύψους 242,5 εκατ. ευρώ περίπου, που αφορούν τα ταμειακά διαθέσιμα των ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της FFG για τη χρήση 2017. Ο όμιλος στις λογιστικές καταστάσεις, οι οποίες βρίσκονται πλέον “στον αέρα”, είχε δηλώσει ταμειακά διαθέσιμα 466 εκατ. ευρώ. Οι έλεγχοι που πραγματοποιούν η ΕΥ και η Alvarez&Marsal (η τελευταία στο επίμαχο ασιατικό σκέλος των δραστηριοτήτων) και οι οποίοι ολοκληρώνονται στο τέλος του μήνα – αρχές του επομένου, θα δείξουν ποια είναι η πραγματική χρηματοοικονομική εικόνα και το μέγεθος των περιουσιακών στοιχείων της FFG, άρα και θα καθορίσουν το πλαίσιο ικανοποίησης των πιστωτών της FFG.

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν πλέον επικίνδυνα. Με την προσφυγή στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα, η Folli Follie εξασφάλισε προσωρινή προστασία από τους πιστωτές της έως τις 12 Σεπτεμβρίου, όταν έχει οριστεί η δικάσιμος. Με δεδομένο ότι προσωρινή προστασία εξασφαλίστηκε με τη συναίνεση της θυγατρικής λουξεμβουργιανής εταιρείας FF Group Finance Luxembourg II SA ως πιστώτριας, μένει να φανεί εάν οι πιστωτές θα προσβάλλουν έως τότε την απόφαση ως έωλη και διάτρητη ή εάν θα προχωρήσει η διαδικασία για την ένταξη της εταιρείας σε καθεστώς εξυγίανσης.

Από την Ecovis, στη Rothschild και την Deloitte

Στην παρούσα φάση είναι ακόμη πρώιμο να ειπωθεί ποια θα είναι η κατάληψη της πλέον ηχηρής περίπτωσης εταιρικής αποδόμησης στην ελληνική κεφαλαιαγορά. Σύμφωνα με ψύχραιμους παρατηρητές της υπόθεσης, το μόνο βέβαιο είναι πως ο όμιλος Folli Follie Group, όπως ήταν γνωστός έως σήμερα, δεν θα είναι ίδιος.

Η οικογένεια Κουτσολιούτσου, που, προσώρας, διατηρεί το μάνατζμεντ και την πλειοψηφία των μετοχών, έχει προσλάβει τη Rothschild ως τον κύριο χρηματοοικονομικό σύμβουλο προκειμένου να οδηγήσει τον όμιλο στην επόμενη ημέρα, όποια κι εάν μπορεί να είναι αυτή. Με βάση τα σενάρια που έχουν κυκλοφορήσει, έχει εξεταστεί ο διαχωρισμός της εταιρείας από τις ασιατικές της δραστηριότητες προκειμένου να διατηρηθεί το σκέλος των ελληνικών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, συμμετοχή στα Αττικά Πολυκαταστήματα και στην Dufry, τα Factory Outlet, μια σειρά σημαντικών εμπορικών συμβάσεων αντιπροσώπευσης μεγάλων και γνωστών οίκων και brands (μένει να φανεί, βέβαια, εάν θα υπάρξουν καταγγελίες των συμβάσεων), ένα ευρύ εμπορικό δίκτυο καταστημάτων κ.ά. Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει πρόσθετες εξασφαλίσεις για τα δάνεια που έχουν χορηγήσει στην εταιρεία, που αφορούν, μεταξύ άλλων, και τη συμμετοχή της FFG στα Αττικά Πολυκαταστήματα.

Ωστόσο, πολλά θα εξαρτηθούν από την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές και τους ομολογιούχους. Στο έργο αυτό συνδράμει και η Deloitte, έχοντας αναλάβει την κατάρτιση μοντέλου ανάλυσης χρηματοοικονομικών προτεραιοτήτων (entity priority analysis), το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στις μελλοντικές συζητήσεις αναδιάρθρωσης με τους χρηματοοικονομικούς πιστωτές της εταιρείας και άλλους ενδιαφερομένους. Εάν συνυπολιστεί πως η Folli Follie έχει προσλάβει και τις ΕΥ και Alvarez&Marshal για τον έλεγχο σημείων του ισολογισμού και άλλων δραστηριοτήτων, προκαλεί εντύπωση η αντιδιαστολή με την πρόσληψη επί σειρά ετών της ECOVIS για τον έλεγχο των λογιστικών καταστάσεων του ομίλου…