“Φοβούμαι απόβαση των Τούρκων στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου, με πρώτο στόχο την Στρογγύλη”.

Μπαχτσελί: Μπορούμε να έρθουμε σαν σφαίρα στο Αιγαίο και να δείξουμε τι έγινε το 1922!

Στο χόρο των απειλών κατά της Ελλάδος και ο πολιτικός ηγέτης των γκρίζων λύκων, ενώ ο γνωστός διεθνολόγος καθηγητής Ιωάννης Μάζης θεωρεί εξαιρετικό πιθανό ένα πολεμικό χτύπημα της Τουρκίας, εάν οι δημοσκοπήσεις για το Δημοψήφισμα τον Απρίλιο συνεχίζουν να δείχνουν μείωση της επιρροής του Ταγίπ Ερντογάν. Παραμένει και εξηγεί γιατί ιδιαίτερα ανήσυχος ότι θα κλιμακωθεί η τουρκική προκλητικότητα στο Νότιο Αιγαίο.

Όχι μόνο δεν αποκλείει ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, αλλά φοβάται και αποβατική ενέργεια των Τούρκων στο σύμπλεγμα του Καστελόριζου, ο Ιωάννης Μάζης, καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών .

Ειδικότερα ο κ. Μάζης μιλώντας realfm 97,8 για τη στάση των Τούρκων το τελευταίο χρονικό διάστημα και απαντώντας στο ερώτημα αν αυτό που κάνει ο Ερντογάν το κάνει για εσωτερική κατανάλωση ή είναι ικανός να πάει και στο επόμενο βήμα προκαλώντας θερμό επεισόδιο είπε: «Η δική μου προσέγγιση η γενική, θα τη χωρίσω σε γενική και ειδική, είναι ότι η Τουρκία, είτε ως κεμαλική είτε ως νεοοθωμανική, έχει από το 1956 από τις ρήσεις του Νιχάτ Ερίμ, μέχρι τον Νταβούτογλου και μετά μία συγκεκριμένη πολιτική διεκδικήσεων τις οποίες επιθυμεί να υλοποιήσει όταν ο χρονισμός είναι ο κατάλληλος.

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να παρακολουθούμε τις δημοσκοπήσεις για το δημοψήφισμα του κ. Ερντογάν. Οσο βλέπουμε στις αξιόπιστες εξ αυτών τον κ. Ερντογάν να προηγείται με άνεση, να ξέρουμε ότι το θερμό επεισόδιο και η κλιμάκωση η θερμή θα γίνει με την όξυνση του κουρδικού ζητήματος. Αν βλέπουμε τις δημοσκοπήσεις να έχουν χαμηλές τάσεις για τον κ. Ερντογάν και να μην του δίνουν το δικαίωμα να γίνει σουλτάνος, μέχρι τις 16 Απριλίου, τότε να θεωρούμε ότι πρέπει να είμεθα, θα το πω ωμά, με το δάχτυλο στην σκανδάλη».

Στο ερώτημα αν έχει ικανό τον κ. Ερντογάν να προχωρήσει στο επόμενο βήμα ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών απάντησε: «Απολύτως» και εξήγησε: «υπάρχουν τρόποι. Πρώτα-πρώτα μπορεί να κοιτάξει στο ασθενέστερο σημείο της Ελλάδος να προσδιορίσει τις δράσεις του. Το ασθενέστερο σημείο της Ελλάδος είναι το σύμπλεγμα του Καστελόριζου. Μεγίστη-Στρογγύλη και Ρω.

Πρέπει να το λάβουμε σοβαρά αυτό υπόψη διότι στον συγκεκριμένο χώρο μπορεί να δράσει με μεγαλύτερη άνεση και επιπλέον η Στρογγύλη έχει το χαρακτηριστικό ότι δια της παρουσίας της εξασφαλίζει τη σύνδεση της ελληνικής με την κυπριακή ΑΟΖ. Συνεπώς εάν από την κίνησή του θέλει να εξασφαλίσει πρώτον μία πολιτική ευχέρεια θα προτιμήσει τις περιοχές αυτές όπου δεν υπάρχει μεγάλη πληθυσμιακή μάζα, ούτως ώστε να δημιουργήσει μεγάλες εντάσεις και δεύτερον να αποκομίσει τα μεγαλύτερα δυνατά και καθοριστικά οφέλη».

Στο ερώτημα αν με όσα λέει εννοεί να επιχειρήσει ο τουρκικός στόλος αποβατική ενέργεια ο κ. Μάζης απάντησε: «αποβατική ενέργεια. Ναι».

-Μπαχτσελί: Μπορούμε να έρθουμε σαν σφαίρα στο Αιγαίο και να δείξουμε τι έγινε το 1922!

«Αν οι Έλληνες θέλουν να ξαναπέσουν στην θάλασσα, ο τουρκικός στρατός είναι έτοιμος»

«Αν η “ελληνοκυπριακή διοίκηση” (Κυπριακή Δημοκρατία) θέλει ένωση να μεταναστεύσει στην Αθήνα», δήλωσε ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί υποστηρίζοντας ότι η Κύπρος είναι τουρκική. Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί αναφερόμενος στην ένταση στο Αιγαίο είπε πως «αν οι Έλληνες θέλουν να ξαναπέσουν στην θάλασσα, ο τουρκικός στρατός είναι έτοιμος».

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο ηγέτης του ΜΗΡ ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο. «Η “ε/κ βουλή” (όπως αποκάλεσε την Βουλή των Αντιπροσώπων) πήρε απόφαση για ένωση, ο Ε/κ ηγέτης σηκώθηκε από το τραπέζι, χτύπησε δυνατά την πόρτα και βγήκε», ισχυρίστηκε. «Οι Ε/κ να καταλάβουν καλά αυτό, ότι η Κύπρος είναι τουρκική, είναι πατρίδα των Τούρκων», ανέφερε.

«Η ένωση είναι ένας μύθος φανταστικός και είναι κάτω από τα πόδια μας, είναι μίσος. Αν η “ε/κ διοίκηση” (όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία) θέλει σώνει και καλά να ενωθεί με την Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει το νησί και να μεταναστεύσει στην Αθήνα και να μην ξαναεπιστρέψει ποτέ πίσω. Ποιον πετάνε έξω από ποια πατρίδα; Αυτή τη γελοιότητα τη δέχεται ένας Τούρκος; Είναι παραμύθι το να είσαι ένα βήμα μπροστά στο Κυπριακό. Η Κύπρος είναι παρακαταθήκη στους ήρωες, δεν εγκαταλείπεται», ανέφερε.

Για την ένταση στο Αιγαίο ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί είπε ότι «ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών στις 26 Φεβρουαρίου εύστοχα ανακοίνωσε τα όρια του Έλληνα ομολόγου του και είπε να εξηγήσουν καλά σε αυτό το κακομαθημενο παιδί και να μην δοκιμάζουν την υπομονή μας».

«Πήγε να αναπνεύσει στα νησιά που βρίσκονται υπό κατοχή ο πρόσφατα διορισμένος αρχηγός του στρατού ξηράς της Ελλάδας. O Έλληνας υπουργός Εξωτερικών απειλεί. Η Ελλάδα πολιόρκησε με εχθρότητα τα νησιά και τις βραχονησίδες που δεν κατέκτησε στους Βαλκανικούς πολέμους και που δεν της δόθηκαν στην Λωζάνη. Πρέπει χωρίς όρους να δοθεί τέλος σε αυτή την κατοχή. Πρέπει να υπάρχει συμπεριφορά με βάση τους διεθνείς κανόνες», είπε.

«Αν θέλουν να ξαναπέσουν στη θάλασσα, εάν τραβάει η ψυχή τους να κυνηγηθούν, καλώς να ορίσουν, ο τουρκικός στρατός είναι έτοιμος. Κάποιοι να εξηγήσουν στην ελληνική κυβέρνηση τι έγινε το 1921 και 1922. Αν δεν υπάρχει κανείς να τους εξηγήσει, εμείς μπορούμε να έρθουμε σαν σφαίρα στο Αιγαίο και να τους διδάξουμε πάλι την ιστορία. Μην ζορίζεστε και μην ενθουσιάζεστε χωρίς λόγο. Ο ελληνικός λαός, που δεν υπολογίζει το δίκαιο του γείτονα, να σταματήσει να αποθρασύνεται», ανέφερε.