Φίλης επιχαίρων και αλαζονικός «Το δεύτερος στο Συνέδριο σημαίνει ότι η Αριστερά θέλει διαχωρισμό Εκκλησίας-Κράτους».

Αποφασισμένος μετά την κομματική του ενίσχυση και αναγνώριση ο Υπουργός Παιδείας να συνεχίσει την ρήξη του με την Εκκλησία, τον Αρχιεπίσκοπο αλλά και τον μεσολαβητή Παν.Καμμένο.
Στην ομιλία του στο συνέδριο εμφανίστηκε να αμφισβητεί και να μην σέβεται όσα συμφωνήθηκαν στο Μαξίμου με την προεδρία του Πρωθυπουργού και τις καθησυχαστικές δηλώσεις που ακολούθησαν τότε. Τον επαίνεσαν γι’αυτό οι συνάδελφοί του Τσακαλώτος και Χριστοδουλοπούλου ενώ οι κομματικοί σύνεδροι τον υπερψήφισαν. Με συνέπεια να ακολουθήσει από χθες ένας νέος γύρος αδιαλλαξίας και νέας σύγκρουσης. Η πολιτεία δεν έχει υποχωρήσει στο θέμα του μαθήματος των θρησκευτικών, ανέφερε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, σημειώνοντας ότι η πολιτεία είναι αυτή που αποφασίζει.

Ο κ. Φίλης μιλώντας στον Real FM, εκτός από το μάθημα των θρησκευτικών όπου έκανε σαφές ότι η πολιτεία δεν συναποφασίζει με κανέναν, απέδωσε τα υψηλά ποσοστά με τα οποία εξελέγη στην Κ.Ε.., στην πεποίθηση του κόσμου της αριστεράς πως πρέπει να γίνουν βήματα στην κατεύθυνση διαχωρισμού-κράτους.

«Πρώτα-πρώτα δεν θέλουμε κόντρα και δεν είναι κόντρα με την εκκλησία. Είναι διατύπωση διαφορετικών απόψεων στη βάση γνωστών, προγραμματικών, θέσεων δικών μας και στη βάση γνωστών θέσεων της εκκλησίας. Δεν έγινε γι’ αυτό τον λόγο κάποια αντιπαράθεση και πιστεύω ούτε από τη μεριά της εκκλησίας έχει κάποιο τέτοιο χαρακτήρα η διατύπωση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φίλης.

Στο ερώτημα αν σε αυτό το πεδίο έχει εκτονωθεί η κατάσταση ο υπουργός Παιδείας απάντησε: «Είναι σίγουρο ότι ο κόσμος της Αριστεράς έχει επί χρόνια γαλουχηθεί και πολιτικά πειστεί ότι πρέπει να γίνουν βήματα σε αυτό που ονομάζεται διαχωρισμός της εκκλησίας από το κράτος. Αυτό είναι γνωστό, είναι προγραμματική θέση της Αριστεράς κι εδώ και στην Ευρώπη και παντού, όπου έχει ανέβει αριστερό κόμμα, έχει προωθήσει βήματα. Πρέπει να διευκρινίσουμε τι εννοούμε, ποιοι είναι οι ρόλοι εκατέρωθεν, καμία αντίρρηση. Αυτό το στοιχείο πιστεύω ναι ήταν «παρών» στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και καθόρισε σε μεγάλο βαθμό και την υποστήριξη που υπήρξε και προς το πρόσωπό μου, αλλά συνολικότερα στην πορεία ενός αριστερού κόμματος σε συνθήκες διακυβέρνησης. Διότι αυτό είναι το μείζον που συζητήσαμε στο συνέδριο».

Στο ερώτημα αν η κυβέρνηση έχει υποχωρήσει στο θέμα των θρησκευτικών ο κ. Φίλης απάντησε: «Οχι. Δεν έχει υποχωρήσει. Προφανώς, όπως είπε και ο πρωθυπουργός στη Βουλή, η εφαρμογή των νέων προγραμμάτων θα γίνει εφέτος και θα αξιολογηθούν στο τέλος του χρόνου που θα δοθούν τα νέα βιβλία. Τη χρονιά αυτή το υλικό που συνοδεύει τη διδασκαλία των νέων προγραμμάτων των θρησκευτικών είναι πλούσιο και περιλαμβάνει ανάμεσα στα άλλα τα βιβλία τα οποία εμείς, ως κυβέρνηση, διανείμαμε το καλοκαίρι. Αυτό είναι σαφές. Θέλουμε να υπάρξει μία συνεννόηση στο ζήτημα αυτό; Βεβαίως, αλλά η συνεννόηση προϋποθέτει διάλογο και διάλογος έγινε και μπορεί να γίνει και ξανά διάλογος. Δεν σημαίνει αμφισβήτηση του κριτηρίου “ποιος αποφασίζει”. Κι αποφασίζει η Πολιτεία δεν συναποφασίζουμε με κανέναν».

Και τόνισε: «Είναι, κατά τη γνώμη μου, ένα πλαίσιο σχέσεων που δεν βοηθά ούτε την εκκλησία, ούτε την Πολιτεία. Αν βγούμε από την κρίση και μπορούμε να βγούμε με σταθερά βήματα που αφορούν την οικονομία, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε σε νοοτροπίες, ιδεολογίες, σχέσεις εξουσίας που προϋπήρχαν της κρίσης και οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την κρίση. Αυτό είναι πολύ σημαντικό». Εξέλιξη που δείχνει πόσο λίγο έχουνε αξία και διάρκεια οι συμφωνίες κορυφής παρουσία και του ίδιου του Πρωθυπουργού.