Φέρνουν νομοσχέδια που δεν θα ψηφίσουν-Πώς αντιδρούν «θεσμοί» και ΔΝΤ

Νομοσχέδια που δεν πρόκειται να ψηφίσει αν δεν πάρει το «οκ» των δανειστών, φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή, σε μια κίνηση καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα, την οποία παρουσιάζει ως κίνηση πίεσης προς τους «θεσμούς».

Την ίδια ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας έδιναν συνέντευξη και ανακοίνωναν την μονομερή απόφαση της κυβέρνησης να καταθέσει δύο νομοσχέδια με ό,τι μέχρι σήμερα έχει συμφωνηθεί, ΔΝΤ και Ευρωπαϊκοί θεσμοί αντιδρούσαν αρνητικά στην κίνηση αυτή.
Αξιωματούχοι από την Ευρώπη σημείωναν πως η κίνηση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση δύο νομοσχεδίων προς ψήφιση στη Βουλή ήταν κάτι που δεν γνώριζαν και υπογράμμισαν πως η διαδικασία για τέτοιες διαδικασίες είναι γνωστή στην ελληνική πλευρά. Θύμισαν ότι το Eurogroup θα λάβει σχετικές αποφάσεις, δίνοντας το οκ για να έρθει ένα νομοσχέδιο στην ελληνική Βουλή.

Η Ευρώπη πιθανότατα μετά τις εξελίξεις φαίνεται πως χαμηλώνει τον πήχυ των προσδοκιών αφού και σήμερα δεν επήλθε οριστική συμφωνία στα ανοιχτά μέτωπα. Πηγές από τη ΕΕ σημείωναν πως «πιθανότατα δεν θα υπάρξει κάτι χειροπιαστό στην επικείμενη συνάντηση στα κεντρικά του ΔΝΤ».

Το ΔΝΤ δεν θέλει προς το παρόν να σχολιάσει κάτι αναφορικά με τα νομοσχέδια και σημειώνει πως «δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενο όποτε δεν θα ήταν καλό να σχολιάσουμε κάτι». Πηγές από το ΔΝΤ τονίζουν πως η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει καλύτερα το προσφυγικό ώστε να πιέσει για μεγαλύτερη ελάφρυνση». Αναφορικά με το χρέος σημειώνεται πως «δεν μπορούμε να γνωρίζουμε το ύψος καθώς δεν έχουμε τα ακριβή μεγέθη».

Στην κυβέρνηση πάντως ελπίζουν να υπάρξει συμφωνία για ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι την κατάθεση των δύο νομοσχεδίων στη Βουλή, ώστε να μην αναγκαστεί να γίνουν διορθώσεις, εξέλιξη που την ρεζίλευε στα μάτια των ψηφοφόρων της.

«Φανταστείτε να ψηφιστούν τα νομοσχέδια με τα μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί και την επομένη να έλθουν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ή το ΔΝΤ και να πουν «πρέπει να λάβετε και αυτά επί πλέον τα μέτρα για να αρχίσει η εκταμίευση. Δεν θα ρεζιλευτεί η κυβέρνηση; Δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις στο εσωτερικό της; Δεν θα είναι η απαρχή απρόβλεπτων εξελίξεων;»

Κυβέρνηση: Κίνηση τακτικής έναντι των δανειστών με κατάθεση δύο νομοσχεδίων