Εύβοια: Μάχη με της φλόγες και τους ανέμους – Ενισχύονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης

Για τρίτη μέρα συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες που δίνουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής υπηρεσίας προκειμένου να τιθασεύσουν το πύρινο μέτωπο στη Βόρεια Εύβοια, που έχει καταστρέψει χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων. Από τις 6 το πρωί, πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα δίνουν μάχη με την πύρινη λαίλαπα, που μαίνεται σε δασική έκταση βόρεια της Λίμνης.

Εν τω μεταξύ προς ενίσχυση των δυνάμεων κατάσβεσης έφτασαν τα μεσάνυχτα στο λιμάνι του Αγιόκαμπου με το φέρυ μποτ από την Στερεά Ελλάδα δύο μεγάλα ερπυστριοφόρα εκσκαφικά μηχανήματα ιδιωτικής εταιρείας, τα οποία με τρεις νταλίκες και συνοδεία οχημάτων της αστυνομίας και της Πυροσβεστικής κατευθύνθηκαν προς τη φωτιά.

Παράλληλα, χθες εκκενώθηκε προληπτικά η περιοχή Γαλατάκι με την συνδρομή λιμενικών σκαφών και ιστιοφόρων σκαφών. Δεκάδες πολίτες μεταφέρθηκαν με τα σκάφη στο λιμάνι της Λίμνης και στην συνεχεία με οχήματα στην Λίμνη. Με σκάφος του Λιμεναρχείου Αιδηψού και την υποστήριξη αλιευτικού απομακρύνθηκαν και οι έξι μοναχές της Μονής Γαλατάκη. Επίσης, για προληπτικούς λόγους, το φερρυ μποτ «Αριστείδης» έδεσε στην λίμνη κατόπιν εντολής της λιμενικής αρχής.

Με τους ανέμους να αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση και ισχύ, η φωτιά κατάφερε να περάσει τις αντιπυρικές ζώνες που είχαν κατασκευαστεί στην περιοχή της πίστας cross, με αποτέλεσμα να απειλήσει την Λίμνη. Στην γειτονική περιοχή Γαλατάκι οι φλόγες προξένησαν υλικές ζημιές σε επιχείρηση εστίασης και ξενοδοχειακή μονάδα.

Όλη την νύχτα πεζοπόρα τμήματα έσβηναν εστίες φωτιάς, περιμένοντας την εναέρια βοήθεια με το πρώτο φως της ημέρας.

Για μεγάλο πλήγμα στον τουρισμό κάνουν λόγο οι επιχειρηματίες της περιοχής τονίζοντας πως το φετινό καλοκαίρι χάθηκε, ενώ για ολική καταστροφή μιλούν οι ρητινοκαλλιεργητές ζητώντας την βοήθεια του κράτους.

Στην περιοχή βρέθηκαν οι Βουλευτές Εύβοιας κ.κ. Γιώργος Ακριώτης, Σίμος Κεδίκογλου και Νίκος Μίχος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης τουρισμού κ. Γιάννης Κοτζιάς και ο πολιτευτής ΝΔ κ. Βασίλης Δεμερτζής.

Αναγνωστάκης: Βελτιωμένη η κατάσταση, σε σχέση με χθες

Η κατάσταση στη βόρεια Εύβοια είναι βελτιωμένη σε σχέση με χθες. Η πήλη της Λίμνης δεν κινδυνεύει, δεν υπάρχει πανικός και οι πολίτες επιστρέφουν στους κανονικούς τους ρυθμούς, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γγ Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα μέτωπο πυρκαγιάς στην περιοχή Πευκέλι, στο οποίο έχουν επικεντρωθεί οι πυροσβεστικές δυνάμεις, με τη συμμετοχή 4 αεροσκαφών και 4 ελικοπτέρων.