Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κ.Χρυσόγονος προς Κομισιόν: Κατάθλιψη και αυξημένες αυτοκτονίες χτυπούν τους Έλληνες.

Δύο χρόνια τώρα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν ξεχάσει τις διαρκείς καταγγελίες τους και έχουν θάψει το όλο θέμα από τον Αλ. Τσίπρα και έως τον υφυπουργό Υγείας Π. Πολάκη.

Τότε σε καθημερινή βάση, με καταγγελίες μπαράζ από τους πάντες στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ, ομιλούσαν, ανακριβώς, για…χιλιάδες αυτοκτονίες επί Α. Σαμαρά,(μέχρι 5.00Ο κάθε χρόνο) ενώ ήταν δέκα φορές λιγότερες. Λιγότερες από 400- 500 με βάση επίσημα στοιχεία, ενώ την τελευταία διετία ξεπερνούν τις 700 αυτοκτονίες τον χρόνο.

Κοινή χρήση Την ανησυχητική αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης στην Ελλάδα επισήμανε με γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, επικαλούμενος στοιχεία συνεδρίου για την ψυχική υγεία, ενώ αναφέρθηκε και «στη ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών», τις οποίες απέδωσε «στα ακραία μέτρα λιτότητας», ζητώντας ενημέρωση για τις δράσεις της Επιτροπής προς αντιμετώπιση της κατάστασης.

Στην ερώτησή του ο Κώστας Χρυσόγονος αναφέρει τα ακόλουθα: «Σύμφωνα με στοιχεία Ελλήνων επιστημόνων, τα οποία συζητήθηκαν στο πλαίσιο Συνεδρίου Ψυχικής Υγείας, καταγράφεται ανησυχητική αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης στην Ελλάδα κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, ιδιαίτερα εξαιτίας χρεών και απειλών κατασχέσεων οικίας. Συγκεκριμένα, το 2015 οι ασθενείς με κατάθλιψη στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ξεπέρασαν τους 500.000. Παράλληλα, ιδιαίτερος προβληματισμός προκύπτει από την ραγδαία αύξηση των αυτοκτονιών (κατά 35%) εξαιτίας των μέτρων λιτότητας, ενώ από το 2012 και μετά τα ποσοστά των ακούσιων νοσηλειών (κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας) αυξάνονται ραγδαία, φτάνοντας από 56,6% το 2012 σε 74,5% το 2014.

(σ.σ. σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ οι αυτοκτονίες στην Ελλάδα από το έτος 2.000 μέχρι το 2014) κυμαίνονταν από 400-500 τον χρόνο αλλά οι ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ομιλούσαν για..δεκαπλάσιους αριθμούς, παρά τις διαψεύσεις αρμόδιων υπηρεσιών και επιστημονικών φορέων. Από τον Ιανουάριο του 2015 επικρατεί πλήρης σιωπή ακόμα και από το αρμόδιο υπουργείο Υγείας και τους επικεφαλής του κκ Ξανθό ,αι Πολάκη.).

« Κατόπιν αυτών ερωτάται η Επιτροπή: Ποια στοιχεία διαθέτει σχετικά με την αύξηση των περιστατικών κατάθλιψης στην Ελλάδα, τι κάνει για να αντιμετωπίσει την κατάσταση και πόσο ακόμα πρέπει να επιβαρυνθούν οι Έλληνες πολίτες που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα ακραία μέτρα

SHARE