Eurogroup: Η ιστορική μέρα για το μέλλον της Ελλάδας

Μεγάλες προσδοκίες από την κυβέρνηση – Περίεργα παιχνίδια από τους δανειστές – Ο «μεγάλος ασθενής» έως τώρα της Eυρωζώνης, φτάνει επιτέλους στο σημείο της εξόδου από την κρίση και από τα προγράμματα διάσωσης.

Μετά από οκτώ χρόνια συνεχούς λιτότητας και δράματος, η χώρα μας μπαίνει σήμερα στο Eurogroup του Λουξεμβούργου με βασικό στόχο την ελάφρυνση του χρέους και τον καθορισμό των βημάτων για την μεταμνημονιακή εποχή, που προφανώς θα περιλαμβάνει και αυστηρή εποπτεία.

Η σημερινή μέρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ιστορική καθώς, εκτιμάται ότι θα σηματοδοτήσει μια νέα φάση για την ελληνική οικονομία ενώ, είναι η πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια που η Ελλάδα δεν πρόκειται να φάει… κατσάδα από τους εταίρους.

Το απόγευμα λοιπόν, στη συνεδρίαση του Λουξεμβούργου, η χώρα μας θα λάβει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης.

Σύμφωνα με το κείμενο συμμόρφωσης των θεσμών που δημοσιεύτηκε, όλα τα προαπαιτούμενα της δ’ αξιολόγησης έχουν ολοκληρωθεί, ανοίγοντας το δρόμο για την έγκριση της τελευταίας δόσης του προγράμματος.

«Σήμερα είναι η ιδανική ημέρα για να γιορτάσουμε τα 20 χρόνια του Eurogroup. Μπορεί να σημάνει μία νέα φάση για την Ελλάδα και το ευρώ», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο στους δημοσιογράφους πριν από την σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο. «Θα φθάσουμε σήμερα σε μια συμφωνία. Είμαι αισιόδοξος», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

«Περιμένουμε μια απόφαση για τη ρύθμιση του χρέους, που θα σηματοδοτήσει το τέλος της λιτότητας» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο σημερινό Eurogroup κάνοντας λόγο για εξαιρετικά θετική συγκυρία.

Το κείμενο της συμφωνίας δεν περιλαμβάνει απολύτως καμία δέσμευση για νέα μέτρα ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Χρειάζεται ένας «ισορροπημένος συμβιβασμός», που θα διασφαλίζει την ανάπτυξη της Ελλάδας και τη βιωσιμότητα του χρέους, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι «Είναι καιρός η Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της».

Αλλά και ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς, εξέφρασε την ελπίδα να έχει το «πρόγραμμα προσαρμογής» αίσιο τέλος.

«To Eurogroup πρέπει να στείλει καθαρό μήνυμα στις αγορές, ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο», τόνισε στο CNN o αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας. Ο Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε πως η χώρα μας τήρησε τις δεσμεύσεις της και τώρα είναι η ώρα της ευθύνης και για τους εταίρους μας να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους για αποφασιστική διευθέτηση του χρέους.

Ποια είναι τα βασικά σημεία του σημερινού Eurogroup;

1. Παράταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έλαβε η Ελλάδα από τον ΕFSF πέριξ των 7 ετών.

2. Επέκταση των ωριμάνσεων για τα δάνεια του EFSF κατά περίπου πέντε χρόνια.

3. Επιστροφή των κερδών, συνολικού ύψους 4,5 δισ. ευρώ, από τα προγράμματα SMP΄s και ANFA’s που αποκόμισαν η ΕΚΤ και οι υπόλοιπες τράπεζες του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα.

4. Εξόφληση του 50% του δανείου που έλαβε η Ελλάδα από το ΔΝΤ και φθάνει τα 11 δις. ευρώ. Η αποπληρωμή θα γίνει με τα αδιάθετα κεφάλαια από το 3ο Πρόγραμμα που υπολογίζονται σε 27 δισ. ευρώ.

Προβληματισμός για τη στάση της Μέρκελ

Die Zeit: Λύση στο χρέος με αντάλλαγμα περισσότερους πρόσφυγες στην Ελλάδα. Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Die Zeit» επισημαίνει ότι «η Άνγκελα Μέρκελ χρειάζεται τώρα βοήθεια από την Ιταλία και την Ελλάδα» προκειμένου να βρει τάχιστα λειτουργικές λύσεις στο προσφυγικό ζήτημα και να βγει από τη δύσκολη θέση που έχει περιέλθει εντός των συνόρων εξαιτίας της σφοδρής διαμάχης με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών, Χορστ Ζεεχόφερ, και το Χριστιανο-κοινωνικό Κόμμα.

«Ειδικά η Ιταλία και Ελλάδα» σχολιάζει η εφημερίδα του Αμβούργου. «Δύο χώρες στις οποίες οι συμπάθειες για την Καγκελάριο είναι περιορισμένες, για να το διατυπώσουμε επιεικώς. Η Γερμανία υπήρξε υπερβολικά σκληρή, αδιάλλακτη, ελάχιστα αλληλέγγυα απέναντί τους κατά τη διάρκεια της ευρωκρίσης -τουλάχιστον έτσι το αισθάνθηκε η πλειονότητα των Ιταλών και των Ελλήνων. Και τώρα χρειάζεται η Μέρκελ αυτές τις δύο χώρες προκειμένου να σώσει τη θέση της στην καγκελαρία. Τι ευκαιρία για τους Ιταλούς και τους Έλληνες».

«Διέρρευσε» το προσχέδιο του Eurogroup

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της «Καθημερινής»,

«Το EG καλωσορίζει την δέσμευση της Ελλάδας να διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% έως το 2022 και από εκει και πέρα να διασφαλίσει ότι οι δημοσιονομικές δεσμεύσεις είναι σύμφωνες με το ευρωπαϊκό δημοσιονομικό πλαίσιο.

Η ανάλυση της Ε.Ε. υποδεικνύει ότι αυτό σημαίνει πρωτογενές πλεόνασμα [2,2% του ΑΕΠ] κατά μέσο όρο για την περίοδο 2023-2060.

Οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες εξυπηρετήσης του χρέους πρέπει να παραμείνουν κάτω του 15% του ΑΕΠ μεοσπρόθεσμα και κάτω του 20% από εκεί και πέρα, ενώ θα διασφαλίζεται ότι το χρέος θα βρίσκεται σε τροχιά μείωσης».