Eurogroup: Ανάβει «πράσινο» στην Ελλάδα και στην μη περικοπή συντάξεων

Σε έγκριση χωρίς συζήτηση του ελληνικού προϋπολογισμού του 2019, μέρος του οποίου είναι η μη περικοπή των συντάξεων και τα λεγόμενα θετικά μέτρα από το υπερπλεόνασμα, θα προχωρήσει τη Δευτέρα το Εurogroup. Αντίθετα, συζήτηση αλλά όχι έντονη στη φάση αυτή θα γίνει για τα αποτελέσματα της πρώτης αξιολόγησης της οικονομίας μετά την έξοδο της Ελλάδας από το μνημόνιο, όπου η Κομισιόν διαπιστώνει, όπως είναι γνωστό, καθυστερήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης σε ορισμένες μεταρρυθμίσεις.

Αυτό υπογράμμισε χθες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης στη διάρκεια ενημέρωσης για τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, στις 3 Δεκεμβρίου. Συνεδρίαση που θα είναι διπλή, στο πρώτο μέρος θα ασχοληθεί με τους προϋπολογισμούς των χωρών-μελών και στο δεύτερο με την προετοιμασία των αποφάσεων των Ευρωπαίων ηγετών στις 13-14 Δεκεμβρίου για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη.

Αποκλίσεις
Ειδικότερα, σε σχέση με τους προϋπολογισμού του 2019, συζήτηση, όπως είπε, θα γίνει τη Δευτέρα για την Ιταλία κυρίως, αλλά και για άλλες πέντε χώρες (Βέλγιο, Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Σλοβενία), των οποίων τα σχέδια του προϋπολογισμού παρουσίαζαν κάποιες αποκλίσεις από τους στόχους. Φυσικά, ο «πονοκέφαλος» για τους Ευρωπαίους αξιωματούχος είναι η Ιταλία, όπου εάν δεν υπάρξει κάποια κίνηση από την ιταλική κυβέρνηση τις επόμενες ώρες, τότε πιθανότατα τη Δευτέρα το Εurogroup θα δώσει εντολή στην Κομισιόν να ενεργοποιήσει τη διαδικασία μη συμμόρφωσης της Ρώμης με τους στόχους για το έλλειμμα και το χρέος. Διαδικασία που μετά από κάποιους μήνες θα μπορούσε να φτάσει μέχρι την επιβολή χρηματικών κυρώσεων. Πάντως, η ελληνική οικονομία βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης, δεδομένου ότι οι υπουργοί καλούνται να συζητήσουν και να εγκρίνουν την έκθεση της Κομισιόν για τα αποτελέσματα της πρώτης αξιολόγησης που έκαναν οι θεσμοί μετά την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, τον περασμένο Αύγουστο. Υπενθυμίζεται ότι στην έκθεση αυτή, που δημοσιοποιήθηκε στις 21 Νοεμβρίου, η Κομισιόν διαπιστώνει μια καθυστέρηση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της κυβέρνησης σε ορισμένους τομείς.

Αναβολή για Φεβρουάριο
Ερωτηθείς σχετικά με το αν υπάρξει κάποια επίσημη αντίδραση του Εurogroup για την έκθεση, ο αξιωματούχος προέβλεψε ότι τη Δευτέρα η συζήτηση θα είναι σύντομη και «όχι έντονη». Διεξοδικό χαρακτήρα θα έχει η επόμενη συζήτηση, που αναμένεται για τον Φεβρουάριο, όπου θα πρέπει να αποφασιστεί η επιστροφή στην Ελλάδα των κερδών που έχουν από ελληνικά ομόλογα η ΕΚΤ και κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης. Ο αξιωματούχος υπενθύμισε ότι η επιστροφή των χρημάτων συνδέεται με την τήρηση από την πλευρά της κυβέρνησης συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευθεί. Όπως είναι γνωστό, οι επιστροφές θα γίνουν σε εξαμηνιαίες δόσεις των 600 εκατ. ευρώ μέχρι και το τέλος του 2022, η απόφαση για την εκταμίευση λαμβάνεται από το Εurogroup, ενώ λόγο θα έχουν και εθνικά κοινοβούλια ορισμένων χωρών.

Σε άλλη ερώτηση ο αξιωματούχος διευκρίνισε για μια ακόμη φορά ότι η μη περικοπή των συντάξεων είναι οριστική. Πρόκειται για κατάργηση του μέτρου, που δεν θα επανέλθει στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2020, καθώς το 2020 ο προϋπολογισμός θα είναι διαφορετικός με άλλα σχετικά μέτρα, είπε.

Στο τραπέζι η μεταρρύθμιση του ΕΜΣ και το ταμείο εξυγίανσης των τραπεζών
Αναφορικά με τη συζήτηση για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρωζώνη, ο αξιωματούχος εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος εν όψει της καθοριστικής συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών στα μέσα Δεκεμβρίου.

Όπως είπε, τη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών θα κάνουν την τελευταία συζήτηση πριν από τη συνάντηση των ηγετών με στόχο να προσεγγίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις θέσεις τους διευκολύνοντας τη λήψη αποφάσεων τον Δεκέμβριο.

Είμαι αισιόδοξος ότι τελικά οι αποφάσεις που θα λάβουμε θα είναι ψηλότερα από τον πήχη που έχουν βάλει οι απαισιόδοξοι. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι το γενικότερο πολιτικό κλίμα σήμερα στην Ευρωζώνη είναι λιγότερο αισιόδοξο απ’ ό,τι ήταν πριν από έξι μήνες.

Ειδικότερα, ο αξιωματούχος θεωρεί ότι τον Δεκέμβριο θα ληφθούν πιθανότατα δύο αποφάσεις, η πρώτη για τη μεταρρύθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) και η δεύτερη για την προσωρινή χρηματοδότηση του ταμείου εξυγίανσης και εκκαθάρισης τραπεζών. Αναφορικά με τη μεταρρύθμιση του ΕΜΣ, όλα δείχνουν ότι θα διευρυνθούν οι αρμοδιότητές του, ώστε να μην περιορίζεται μόνο σε διασώσεις χωρών έναντι προγράμματος, αλλά και να προβαίνει και σε προληπτικό δανεισμό χωρίς πρόγραμμα χωρών που τηρούν τους δημοσιονομικούς στόχους, αλλά η οικονομία τους βρίσκεται αντιμέτωπη με απρόβλεπτες καταστάσεις.

Για τη χρηματοδότηση του ταμείου εξυγίανσης και εκκαθάρισης των τραπεζών τον ρόλο αυτό θα αναλάβει ο ΕΜΣ, ενώ το ποσό μπορεί να φτάσει τα 55 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τα χρήματα αυτά θα επιστραφούν στον ΕΜΣ τα επόμενα χρόνια από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες θα αναλάβουν την προικοδότηση του ταμείου μέσω συνεισφορών τους σε αυτό, που θα είναι ανάλογες με τους επενδυτικούς κινδύνους που αναλαμβάνουν.

Η γαλλογερμανική πρόταση
Σε σχέση με τη γαλλογερμανική πρόταση για έναν προϋπολογισμό της Ευρωζώνης, ο οποίος θα χρηματοδοτεί επενδύσεις στα κράτη-μέλη σε περιόδους κρίσεων με στόχο την επίτευξη της οικονομικής σύγκλισης, δεν αναμένει αποφάσεις τον Δεκέμβριο, το θέμα δεν θεωρείται ακόμη ώριμο, ωστόσο βλέπει πολύ πιθανή την έγκριση από τους ηγέτες κατευθυντήριων γραμμών. Η πρόταση εντάσσει τον χωριστό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης στο πλαίσιο της γενικότερης διαπραγμάτευσης για την έγκριση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου για τους ίδιους πόρους της Ε.Ε. την περίοδο 2021-2027.

Εγγύηση καταθέσεων
Τέλος, ερωτηθείς για το ευρωπαϊκό ταμείο εγγύησης των καταθέσεων, αναγνώρισε ότι υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των χωρών και πως ο στόχος δεν είναι η λήψη αποφάσεων στα μέσα Δεκεμβρίου, αλλά η διατήρηση της πρότασης στο τραπέζι ώστε να παραμείνει σε πρώτη φάση «ζωντανή». Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες του Βορρά αρνούνται την προώθηση του εν λόγω ταμείου όσο εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε χώρες του Νότου της Ευρωζώνης.