«Εθνικός Κήρυκας» street στην καρδιά της Νέας Υόρκης

Η οδός που οδηγεί στα γραφεία της ιστορικής ομογενειακής εφημερίδας ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ, στο Λονγκ Άιλαντ Σίτι, στη Νέα Υόρκη, «μυρίζει» πιο πολύ πλέον Ελλάδα.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου της Νέας Υόρκης δίνεται ελληνικό όνομα σε έναν δρόμο και μάλιστα στην ελληνική γλώσσα. Η οδός που οδηγεί στα κεντρικά γραφεία της εφημερίδας που ήδη μπήκε στο δεύτερο αιώνα της ζωής της (το πρώτο φύλλο κυκλοφόρησε στις 2 Απριλίου 1915) μετονομάστηκε σε «Εθνικός Κήρυκας – National Herald Way».

Τα αποκαλυπτήρια της πινακίδας έκαναν τα παιδιά του εκδότη – διευθυντή Αντώνη Η. Διαματάρη, Βανέσσα και Ηρακλής, ενώ στην τελετή παραβρέθηκαν ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, η φιλέλλην ομοσπονδιακή βουλευτής Κάρολιν Μαλόνι, ο ομογενής δημοτικός σύμβουλος Κώστας Κωνσταντινίδης, η ομογενής εισαγγελέας της κομητείας Νάσο Μάντλιν Σίγκα, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Ελλάδας και της Κύπρου στη Νέα Υόρκη πρέσβεις Αικατερίνη Μπούρα και Νίκος Αιμιλίου, αντίστοιχα, οι γενικοί πρόξενοι της Ελλάδας και Κύπρου, πρέσβης Γεώργιος Ηλιόπουλος και Βασίλειος Φιλίππου, αντίστοιχα, ο εκτελεστικός διευθυντής της «Ελληνικής Πρωτοβουλίας» Μαρκ Άρι, και οι εκπρόσωποι της οργανωμένης ομογένειας.

Στην ομιλία του ο δημοτικός σύμβουλος του Λονγκ Άιλαντ Σίτι και αρχηγός της πλειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο της Νέας Υόρκης Τζίμι Βαν Μπρέιμερ συνεχάρη την εφημερίδα γιατί «για 101 χρόνια μεταδίδετε τα νέα στην Ομογένεια, ενώνετε του Ελληνοαμερικανούς με την Ελλάδα και τη Διασπορά και μεταλαμπαδεύετε τον πολιτισμό».

Αναφέρθηκε, ακόμη, στους δεσμούς του με την Αστόρια και στην ομογένεια. Αποκάλυψε ότι η αδελφή του είναι παντρεμένη με Έλληνα, ότι έχει βαπτιστεί και ότι η φιλία με τους Ελληνοαμερικανούς συμμαθητές του στο Λύκειο Μπράγιαν της Αστόριας του παρείχε τη δυνατότητα να εξοικειωθεί με τον ελληνικό πολιτισμό και τις παραδόσεις.

«Η ονομασία της οδού αποτελεί μεγάλη τιμή για τον “Εθνικό Κήρυκα” που για 101 χρόνια ενημερώνει την ομογένεια για τα τεκταινόμενα στην ίδια την ομογένεια και την Αμερική και αποτελεί γέφυρα επικοινωνίας της ομογένειας με την Ελλάδα και την Κύπρο», τόνισε ο ομογενής δημοτικός σύμβουλος της Αστόριας Κώστας Κωνσταντινίδης.

Από την πλευρά της, η βουλευτής της Νέας Υόρκης Κάρολιν Μαλόνι είπε ότι «ο ″Εθνικός Κήρυξ″ δεν είναι μόνο η ιστορική, αλλά και η πιο σημαντική ελληνική εφημερίδα, η οποία για περισσότερο από έναν αιώνα ενημερώνει την ομογένεια».

Ο εκδότης και διευθυντής του «Εθνικού Κήρυκα» Αντώνης Διαματάρης, τόνισε ότι η εφημερίδα έχει τιμηθεί με πολλές διακρίσεις, «αυτή όμως η τιμητική αναγνώριση, η οδός του Εθνικού Κήρυκα, έχει περισσότερη αξία από τις άλλες, γιατί θα μείνει για πάντα».

Ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος συνεχάρη τον κ. Διαματάρη και τόνισε ότι είναι όντως ιστορικό γεγονός η ονομασία του δρόμου με το όνομα του «Εθνικού Κήρυκα» και ευχήθηκε η οδός να είναι στρωμένη με ροδοπέταλα και να μοσχοβολά Ελλάδα και Ορθοδοξία. Στον δε «Εθνικό Κήρυκα» ευχήθηκε να συνεχίσει την επιτυχημένη πορεία του προς όφελος της ομογένειας.