Εθελοντές, οργανώσεις και απλοί πολίτες συνεχίζουν να βοηθούν τους πρόσφυγες, αν και οι ίδιοι υποφέρουν από την οικονομική κρίση. Η προσφορά τους είναι συγκινητική. Η απουσία του κράτους ηχηρή.
Οι συνθήκες στους καταυλισμούς σε όλη τη χώρα είναι άθλιες. Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες πεινούν και κρυώνουν. Στην Ειδομένη, στον Πειραιά, στο Ελληνικό, στην πλατεία Βικτωρίας, αλλά και σε άλλους καταυλισμούς, προσπαθούν να χορτάσουν με ένα κομμάτι ψωμί και να προστατευτούν από το κρύο με μια λεπτή κουβέρτα, στην καλύτερη περίπτωση.
Η βοήθεια έρχεται από τη δράση μη κυβερνητικών οργανώσεων, εθελοντικών ομάδων αλλά και από πολίτες που σπεύδουν να δώσουν ό,τι έχουν.
Στην Ειδομένη, όπου βρίσκονται περισσότεροι από 11.000 πρόσφυγες, οι άνθρωποι περιμένουν στην ουρά μέχρι και τρεις ώρες για ένα σάντουιτς που παρέχει μη κυβερνητική οργάνωση. Επίσης, οι σκηνές και οι κουβέρτες δεν φτάνουν και δίνονται με το σταγονόμετρο. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κίνδυνο εξάπλωσης επιδημιών στην περιοχή.
Στον Πειραιά και στο Ελληνικό, μπορεί να είναι προστατευμένοι από το κρύο αλλά κοιμούνται στο πάτωμα και έχουν άθλιες συνθήκες υγιεινής. Τροφή και ζεστά ροφήματα παρέχονται και εδώ από εθελοντές και ΜΚΟ.
Στην πλατεία Βικτωρίας μόνο οι εθελοντικές οργανώσεις προσφέρουν βοήθεια, μοιράζοντας τα βράδια φαγητό και δίνοντας κάποιες κουβέρτες σε τακτά χρονικά διάστήματα. Κλιμάκια του Ερυθρού Σταυρού βρίσκονται στην πλατεία, προσφέροντας σάντουιτς και μπουκάλια με νερό.
Η ΜΚΟ Αποστολή, Φιλανθρωπικός Οργανισμός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με την συνδρομή του ΙΟCC (INTERNATIONAL ORTHODOX CHRISTIAN CHARITIES), έχει αναπτύξει και υλοποιεί συστηματικά πολύπλευρο πλάνο δράσεων το τελευταίο διάστημα, με βασικό σκοπό να διευκολύνουν την καθημερινότητα και την διαβίωση των χιλιάδων προσφύγων που συνωστίζονται καθημερινά στην Ελλάδα και εξελίσσονται τόσο σε νησιά που αντιμετωπίζουν καθημερινά τεράστια προβλήματα, όπως είναι η Κως, η Σάμος και η Χίος αλλά και στην Αθήνα στον Ελαιώνα και το Ελληνικό.
Η «Αποστολή» ανέλαβε πρόσφατα μέρος της λειτουργίας του Κέντρου Επείγουσας Υποδοχής και Φροντίδας Προσφύγων (hot-spot), στην Σάμο, καθώς επίσης το τελευταίο διάστημα μεταξύ άλλων έχει προσφέρει:
– περισσότερους από 3.000 υπνόσακους
– περισσότερες από 1.000 σκηνές 2 ατόμων
– περισσότερες από 300 συσκευασίες βρεφικού γάλακτος/100 μπιμπερό
– περισσότερες από 12 φορητές τουαλέτες και ντουζιέρες
– προμήθεια και εγκατάσταση 2 δεξαμενών νερού χωρητικότητας 10.000 λίτρων για την εξυπηρέτηση των διαμενόντων και των διερχομένων προσφύγων.
Αντιπροσωπεία Μητροπολιτών στον Πειραιά
Αξίζει να επισημανθεί ότι το πρωί της Πέμπτης, μετέβη στο λιμάνι του Πειραιά αντιπροσωπεία Μητροπολιτών με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρο της Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανό και την συμμετοχή τωνν Νικαίας κ.κ. Αλεξίου, Κασσανδρείας κ.κ. Νικόδημου, Σιδηροκάστρου κ.κ. Μακάριου, καθώς επίσης και τον πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Συμεών Βολιώτη.
Στη διάρκεια της επισκέψεως της στον Πειραιά η Αντιπροσωπεία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και η «Αποστολή» προχώρησαν στην διανομή ειδών προσωπικής υγιεινής και πακέτων τροφίμων που αναμένεται να ανακουφίσουν σημαντικά την κατάσταση.
«Η Εκκλησία της Ελλάδος από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η προσφυγική κρίση στην χώρα μας βρέθηκε δίπλα στους Πρόσφυγες τόσο μέσω της «Αποστολής» όσο και των Μητροπόλεων σε όλη την Ελλάδα, υλοποιώντας δεκάδες δράσεις που έχουν σαν στόχο την ανακούφιση τους. Η Εκκλησία θεωρεί παιδιά της όλους τους Πρόσφυγες και θα συνεχίσει να συνδράμει ενεργά και συντονισμένα για την φροντίδα και την ανακούφιση τους. Όπως τονίστηκε πρόσφατα στην διάρκεια της συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου η Εκκλησία της Ελλάδος θα συνεχίσει να βοηθά συντελώντας στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου.
Το έπραξε συνειδητά σε όλη τη δισχιλιετή πορεία της, το πράττει και σήμερα, και θα συνεχίσει να το πράττει όσο οι περιορισμένοι πόροι της και η μεγάλη καρδιά του ελληνικού Λαού της το επιτρέπουν. Δηλώνει όμως, ότι κατανοούσα τη σχετική θέση της Ελληνικής Πολιτείας, θεωρεί πως το προσφυγικό πρόβλημα δεν μπορεί η Ελλάδα, όσο φιλόξενη και αν είναι, να το αντιμετωπίσει μόνη. Για τον λόγο αυτό, απαραίτητη είναι η επίδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς τη χώρα μας, πρώτιστα με την επανεξέταση των αποφάσεων για φράκτες αλλά και με ουσιαστικές προσπάθειες για ανάσχεση των προσφυγικών ροών. Σ’ αυτό το πλαίσιο μάλιστα εντάσσετε και η πρόσφατη επιστολή που εστάλη προς τον κ. Jean-Claude Juncker, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και Αρχηγούς Εκκλησιών, ώστε από κοινού άνθρωποι με αρμοδιότητα αλλά και κοινωνική επιρροή, να εργασθούν για την επίλυση του μεγαλύτερου προβλήματος που δημιουργήθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο », δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ.κ. Γερμανός.
«Η “ΑΠΟΣΤΟΛΗ” σε στενή συνεργασία με Μητροπόλεις σε όλη την χώρα υλοποιεί συστηματικά ευρύ φάσμα δράσεων που συμβάλλουν ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Σημαντικό μέρος της καθημερινότητας και στης στρατηγική μας έχει κατευθυνθεί πλέον στην διαχείριση του συγκεκριμένου προβλήματος και καθημερινά δίνουμε έναν αγώνα προκειμένου να συμβάλουμε με την συμμετοχή μας στην εξασφάλιση όσο το δυνατόν καλύτερων συνθηκών για την υγιεινή και ασφαλή διαβίωση των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα», σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής της Αποστολής κ. Κωνσταντίνος Δήμτσας.