Έρχεται πολλή ζέστη αλλά και ξηρασία τα επόμενα χρόνια. Το ελληνικό καλοκαίρι παρατείνεται κατά 40 ημέρες.

Φαινόμενα ερημοποίησης, όπως σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής μέσα στον αιώνα με αρνητικές συνέπειες στην γεωργική παραγωγή και στις γενικές συνθήκες εργασίας και διαβίωσης. Μόνη ευεργετική συνέπεια η παράταση του καλοκαιριού μέχρι τον Οκτώβριο και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Χρόνια τώρα είναι κοινή πεποίθηση ότι το κλίμα στην Ελλάδα αλλάζει και ότι από εύκρατο μεσογειακό τείνει να αποκτήσει χαρακτηριστικά θερμής ζώνης, με γνωρίσματα το καυτό καλοκαίρι, η παρατεταμένη άνοιξη και ο συντομότερος χειμώνας και το φθινόπωρο. Οι διαπιστώσεις αυτές αποκτούν μια ανησυχητική διάσταση από τις προβλέψεις των επιστημόνων. Γενική τους πεποίθηση είναι ότι θα αυξηθούν τα επόμενα χρόνια, τα φαινόμενα ερημοποίησης, όπως σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής μέσα στον αιώνα με αρνητικές συνέπειες στην γεωργική παραγωγή και στις γενικές συνθήκες εργασίας και διαβίωσης.

Μόνη ευεργετική συνέπεια η παράταση του καλοκαιριού μέχρι τον Οκτώβριο και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των θερμών ημερών ανά έτος αναμένεται να αυξηθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα μέχρι και κατά 40 μέρες έως το 2100 λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος & Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Οι ερευνητές Δρ. Δήμητρα Φουντά και Δρ. Χρήστος Γιαννακόπουλος προβλέπουν επίσης ότι οι ημέρες με δυσφορία θα αυξηθούν ιδιαίτερα στη Δυτική Ελλάδα, ενώ ανάλογη θα είναι και η αύξηση των ημερών με απαιτήσεις ενέργειας για ψύξη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, σε συνδυασμό με τη μείωση περίπου κατά 30% της χειμερινής βροχόπτωσης, η περίοδος ξηρασίας αναμένεται να επιμηκυνθεί κατά ένα μήνα, με ανάλογες αυξήσεις στον αριθμό των ημερών με αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιάς.

Οι μάλλον δυσοίωνες αυτές εκτιμήσεις προκύπτουν από ένα συνδυασμό ιστορικών κλιματικών στοιχείων (χάρη στις μοναδικές ιστορικές χρονοσειρές του Αστεροσκοπείου Αθηνών από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα) και προσομοιώσεων διάφορων κλιματικών μοντέλων, που κάνουν προβλέψεις για το ποιες συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν στην Ελλάδα κατά τα τέλη του 21ου αιώνα.

Πιο ευάλωτη η χώρα μας

Σύμφωνα με την κ. Φουντά, η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου βρίσκεται και η χώρα μας, έχει χαρακτηριστεί από τους επιστήμονες ως μία από τις πλέον ευάλωτες περιοχές του κόσμου στην κλιματική αλλαγή, κυρίως σε ό,τι αφορά την αύξηση της θερμοκρασίας, τη συχνότητα εμφάνισης καυσώνων και την επικράτηση ξηρότερων συνθηκών στο μέλλον.

Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η μεταβολή της θερμοκρασίας στη χώρα μας ακολουθεί ποιοτικά την πορεία της θερμοκρασίας του Βορείου Ημισφαιρίου, με θερμότερες και ψυχρότερες περιόδους, ενώ βρίσκεται σε συνεχή άνοδο από τα μέσα της δεκαετίας του 1970.

Η αύξηση της θερμοκρασίας στην Ελλάδα είναι πιο σημαντική κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και φτάνει μέχρι και τον ένα βαθμό Κελσίου ανά δεκαετία, ενώ συνοδεύεται από σημαντική αύξηση των ιδιαίτερα θερμών ημερών και των επεισοδίων καύσωνα, ακόμη πιο έντονα στα αστικά κέντρα.