Ερώτηση στην ΕΕ για τη στάση των Σκοπίων στο προσφυγικό από τη Σπυράκη

Αυτό που δεν κάνει η κυβέρνηση, να φέρει δηλαδή το θέμα της «εισβολής» στην Ειδομένη στα ευρωπαϊκά όργανα, το πράττει η ΝΔ.

Κατεπείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν μετά τα επεισόδια στα σύνορα της Ελλάδας με την πΓΔΜ με πρόσφυγες στην Ειδομένη, κατέθεσε η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του ΕΛΚ κυρία Μαρία Σπυράκη.

Δεδομένου ότι η πΓΔΜ λαμβάνει κονδύλια ως υποψήφια προς ένταξη χώρα προκειμένου να στηρίξει πολιτικές στο τομέα της μετανάστευσης, του ασύλου και της διαχείρισης των συνόρων – όπως πρόσφατα είχε απαντήσει ο αρμόδιος Επίτροπος για τη διεύρυνση Γιοχάνες Χαν στη Μαρία Σπυράκη – η ευρωβουλευτής ζητά να μάθει πως αξιολογεί η Κομισιόν αυτές τις ενέργειες, εάν προτίθεται να κάνει συστάσεις στις αρχές της πΓΔΜ και αν σκοπεύει να λάβει υπ όψιν της τα γεγονότα αυτά στην επόμενη Έκθεση Προόδου.

Ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης της Μαρίας Σπυράκη προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με οπτικοακουστικό υλικό των ελληνικών Μ.Μ.Ε., Σκοπιανοί αστυνομικοί, κατά τη διάρκεια επεισοδίων με πρόσφυγες στην Ειδομένη, την Κυριακή 10.04.2016, πέρασαν μπροστά από τον φράχτη που έχει αναγερθεί στα σύνορα με την Ελλάδα, παραβιάζοντας ενδεχομένως τα ελληνικά σύνορα, και επιχειρούσαν με δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου-λάμψης καθώς και πλαστικές σφαίρες, οι οποίες ερίφθησαν εντός του ελληνικού εδάφους.

Δεδομένης της απάντησης του Επιτρόπου Hahn σε παλαιότερη ερώτηση μου με αριθμό “E-014948-15” ότι “Η Ε.Ε. έχει διαθέσει, και σχεδιάζει να διαθέσει, σε χώρες της περιοχής, προενταξιακή και άλλες μορφές ενίσχυσης προκειμένου να στηρίξει τις πολιτικές και τις πρακτικές τους στον τομέα της μετανάστευσης, του ασύλου και της διαχείρισης των συνόρων” καθώς και ότι “Τα κονδύλια της Ε.Ε. παρέχονται μόνο για έργα που συνάδουν με τις στρατηγικές της Ε.Ε. και τα θεμελιώδη δικαιώματα.”

Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Πως αξιολογεί την ενδεχόμενη παραβίαση των συνόρων με την Ελλάδα και την αποδεδειγμένη ρίψη πλαστικών σφαιρών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης από δυνάμεις ασφαλείας της πΓΔΜ εντός της ελληνικής επικράτειας; Συμβαδίζουν οι παραπάνω ενέργειες με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και συγκεκριμένα τις σχέσεις καλής γειτονίας;

2. Παραβιάζουν οι παραπάνω ενέργειες της πΓΔΜ τα θεμελιώδη δικαιώματα των προσφύγων και κατά πόσο προτίθεται η Επιτροπή να κάνει συστάσεις στην υποψήφια χώρα;

3. Προτίθεται να καταγράψει τα γεγονότα αυτά στην επόμενη Έκθεση Προόδου της πΓΔΜ;».

Τελικά εισέβαλαν τα Σκόπια; Οι χειροβομβίδες τους πάντως επί ελληνικού εδάφους έπεφταν

«Πόλεμος» στην Ειδομένη: Τα επεισόδια, η στάση του Κράτους, τα Σκόπια

Ειδομένη: Πετροπόλεμος, χημικά και πλαστικές σφαίρες από τους Σκοπιανούς