Ερντογάν σε νέα κρίση μεγαλομανίας: Θα φτιάξουμε δικό μας αεροπλανοφόρο.

Σκηνικό  έντασης από τρία πολεμικά στο Αιγαίο

Σκηνικό έντασης στήθηκε ξαφνικά στο Νότιο Αιγαίο, με το επίσημο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο να κάνει λόγο για αποστολή τριών τουρκικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή όπου νωρίτερα σκάφος του Λιμενικού Σώματος είχε ρίξει προειδοποιητικές βολές σε τουρκικό φορτηγό πλοίο: Ο καπετάνιος είχε αρνηθεί τη διενέργεια ελέγχου για μεταφορά ναρκωτικών.

«Στόχος της Τουρκίας είναι να τερματίσει την εξάρτησή της από ξένες αμυντικές βιομηχανίες μέχρι το 2023. Έχουμε 14 προγράμματα που έχουν ολοκληρωθεί και έχουμε άλλα 10 που σχεδιάζονται», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος

Στο μέλλον της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας και την πρόθεση της Αγκυρας να κατασκευάσει το δικό της αεροπλανοφόρο αναφέρθηκε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του κατά την τελετή καθέλκυσης της κορβέτας Kınalıada στην Τούζλα.

«Η ραχοκοκαλιά των σχεδίων μας πρέπει να εδράζεται σε εθνικές ευκαιρίες. Εάν χρειαστεί πρέπει να κάνουμε θυσίες στο θέμα του χρόνου και κόστους», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Εάν δεν το είχαμε κάνει τα τελευταία 15 χρόνια δεν θα είμαστε σε θέση να κάνουμε διασυνοριακές επιχειρήσεις ενάντια σε τρομοκρατικές οργανώσεις λόγω των μυστικών εμπάργκο που εφαρμόζονταν σε βάρος της χώρας μας» δήλωσε συγκεκριμένα ο Ερντογάν στο πλαίσιο «βάπτισης» της κορβέτας τουρκική κατασκευής «Kınalıada».

«Στόχος της Τουρκίας είναι να τερματίσει την εξάρτησή της από ξένες αμυντικές βιομηχανίες μέχρι το 2023. Έχουμε 14 προγράμματα που έχουν ολοκληρωθεί και έχουμε άλλα 10 που σχεδιάζονται», πρόσθεσε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος που σύμφωνα με την Yeni Safak υποσχέθηκε να χτίσει η Τουρκία το δικό της αεροπλανοφόρο

Με 3 πολεμικά προκαλεί η Τουρκία μετά το επεισόδιο με το Λιμενικό.

Σκηνικό έντασης στήθηκε ξαφνικά στο Νότιο Αιγαίο, με το επίσημο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο να κάνει λόγο για αποστολή τριών τουρκικών πολεμικών πλοίων στην περιοχή όπου νωρίτερα σκάφος του Λιμενικού Σώματος είχε ρίξει προειδοποιητικές βολές σε τουρκικό φορτηγό πλοίο: Ο καπετάνιος είχε αρνηθεί τη διενέργεια ελέγχου για μεταφορά ναρκωτικών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών η πληροφορία για τα ναρκωτικά ήταν βάσιμη και προερχόταν από τις αμερικανικές υπηρεσίες δίωξη.

Πηγές από το υπουργείο Άμυνας, πάντως, αντίθετα με τους ισχυρισμούς του επίσημου τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου, αναφέρουν ότι δεν υπάρχει κινητικότητα στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου.

Όπως μετέδωσαν το βράδυ της Δευτέρας τα Τουρκικά ΜΜΕ ωστόσο, τρία τουρκικά σκάφη, δύο ακταιωροί και ένα πολεμικό συνόδευσαν το τουρκικό φορτηγό ACT μέχρι το λιμάνι της Μαρμαρίδας, ενώ συνόδευσαν την πληροφορία και με σχετικά βίντεο.

Η Άγκυρα ωστόσο, μετέφερε την ένταση και σε διπλωματικό επίπεδο, αφού το τουρκικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του καταδίκασε την Ελλάδα για τις προειδοποιητικές βολές, χαρακτηρίζοντας ως «υπέρμετρη» την ενέργεια των Ελλήνων λιμενικών.

Την έντονη καταδίκη της για τις προειδοποιητικές βολές σκάφους του Λιμενικού Σώματος κατά φορτηγού πλοίου με σημαία Τουρκίας ανοιχτά της Ρόδου εξέφρασε η Άγκυρα, σύμφωνα με το πρακτορείο Αναντολού.

Το φορτηγό ACT στο λιμάνι της Μαρμαρίδας

Ειδικότερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι:
«Πληροφορηθήκαμε ότι στα ανοιχτά της Ρόδου ελληνική ακταιωρός άνοιξε πυρ κατά του υπό τουρκική σημαία ΜV ACT εμπορικό πλοίο που μετέβαινε από το λιμάνι της Αλεξανδρέττας στο λιμάνι της Νικομήδειας. Με κανένα τρόπο δεν μπορεί να εξηγηθεί η ενέργεια αυτά κατά ενός πλοίου που μετέφερε φορτίο μεταξύ δυο τουρκικών λιμανιών. Το μόνο που θεωρούμε παρήγορο είναι ότι δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματισμοί.
Καταδικάζουμε έντονα αυτήν την υπέρμετρη ενέργεια των ελληνικών αρχών που αψηφά την ανθρώπινη ζωή που αποτελεί βασικό δικαίωμα και επιθυμούμε να μοιραστούμε με την διεθνή κοινή γνώμη την ανάγκη να μην επαναληφθεί παρόμοιο περιστατικό».