Έρχεται η μεγάλη ρήξη Σκουρλέτη-Πατούλη και με τους 1000 δήμαρχους όλης της χώρας. Επιμένει ο υπουργός Εσωτερικών για « γνήσια και ανόθευτη» απλή αναλογική, με πολυδιάσπαση και κανένα μπόνους εδρών στους πρώτους.

Επιμένει ο υπουργός Εσωτερικών για « γνήσια και ανόθευτη» απλή αναλογική, με πολυδιάσπαση και κανένα μπόνους εδρών στους πρώτους.

Με νομοθεσίες τύπου Κουτσόγιωργα, αφού κυβέρνησαν με μπόνους 50 εδρών, καταρρέοντες στις δημοσκοπήσεις και την κοινωνία ψήφισαν απλή αναλογική για τις μεθεπόμενες βουλευτικές εκλογές αλλά τώρα και για τις επόμενες δημοτικές τον Μάιο του 2019.

Την καθιέρωση της απλής αναλογικής και στους δήμους και στις περιφέρειες της χώρας προωθεί με επιμονή η κυβέρνηση και προσωπικά ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Αξίωση, μετά τη μεγάλη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοτικές εκλογές τον Μάιο του 2014 και των αποτυχία να εκλέξει δημάρχους και αξιόλογους συνδυασμούς σε όλη την Ελλάδα. Ήρθε και η δημοσκοπική κατάρρευση σε όλη την Ελλάδα. Τώρα, όπως έχουν καταγγείλει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης και εκατοντάδες δήμαρχοι σε όλη τη χώρα τα νέα σχέδια αποβλέπουν στην πολυδιάσπαση, την πολιτική συνδιαλλαγή, τον παραγοντισμό και την κακοδιοίκηση, να όχι στη διάλυση. Θέμα που έχει από

Καιρό-όπως έχουμε αναλύσει σε πο δημιουργήσει αναστάτωη στον χωρο τηε Τοπικλης ΑΣυτοδιοίκησης. Βάσει αυτού του σχεδιασμού, οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019 θα πραγματοποιηθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής, κάτι που σημαίνει ότι θα ευνοηθούν οι συμμαχίες.

Σύμφωνα με το Έθνος, μέσα στο καλοκαίρι κατατίθεται από την κυβέρνηση η νομοθετική ρύθμιση για την απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενταγμένη στο συνολικό πλαίσιο αλλαγών του «Καλλικράτη».

Μετά την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις εθνικές εκλογές (θα ισχύσουν από τη μεθεπόμενη εκλογική αναμέτρηση), το υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας των διατάξεων για την απλή αναλογική και στους δήμους και τις περιφέρειες της χώρας.

Η απλή αναλογική και στον χώρο της Αυτοδιοίκησης εντάσσεται σε μία συνολικότερη αντίληψη της κυβέρνησης υπέρ των συνεργασιών αλλά και σε μία ευρύτερη στρατηγική συμμαχιών. Κάτι που αποφεύχθηκε στην αναμέτρηση του 2014 -λόγω εσωκομματικών ισορροπιών- στερώντας τότε από τον ΣΥΡΙΖΑ την επικράτηση σε σημαντικούς δήμους και περιφέρειες.

Οι εκλογές στους δήμους το 2019 αποτελούν, άλλωστε, τις πρώτες προγραμματισμένες κάλπες στη χώρα και αποτελούν ορόσημο για το Μαξίμου.

Πρακτικά, η ισχύς του συστήματος της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στέλνει στον δεύτερο γύρο τους δύο πρώτους σε ποσοστά υποψηφίους, εφόσον κάποιος επικεφαλής δεν συγκεντρώσει ποσοστό 50%+1.

Ωστόσο οι δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις θα εκπροσωπούνται στα συμβούλια με βάση τον αριθμό των εδρών που θα εξασφαλίζουν από τον α’ γύρο με το σύστημα της απλής αναλογικής.

«Τη δεύτερη Κυριακή θα αναμετρώνται δύο πρόσωπα και όχι οι παρατάξεις τους» αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας εξηγώντας πως η εφαρμογή της απλής αναλογικής και στους αυτοδιοικητικούς σχηματισμούς ευνοεί την προοπτική των συμμαχιών είτε πριν είτε μετά τις εκλογικές αναμετρήσεις.

Θεωρητικώς δύο ή και περισσότερες παρατάξεις μπορούν να συνεργαστούν και πριν από τις κάλπες εξασφαλίζοντας η καθεμία έναν δικό της αριθμό εδρών ή και μετά τον πρώτο γύρο στηρίζοντας για το αξίωμα του δημάρχου ή του περιφερειάρχη τα ίδια πρόσωπα.