Επώδυνες μειώσεις από 15% έως 20% στις νέες συντάξεις αλλά και στις επικουρικές.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι πρώτοι συνταξιούχοι που θα λάβουν μειωμένες αποδοχές είναι περίπου 55-60.000 και έχουν καταθέσει αίτηση για συνταξιοδότηση μετά τις 13 Μαΐου του περασμένου έτους.

Ντάισελμπλουμ:«Θετική αύρα» αλλά δεν θα επιτευχθεί συνολική συμφωνία σήμερα
Σε εξέλιξη συνάντηση Τσακαλώτου – Ντάισελμπλουμ – θεσμών

Επώδυνες μειώσεις από 15% έως 20% στις νέες συντάξεις φέρνει ο νόμος Κατρούγκαλου για όλους τους ασφαλισμένους που συνταξιοδοτούνται μετά τον Μάιο του 2016.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι πρώτοι συνταξιούχοι που θα λάβουν μειωμένες αποδοχές είναι περίπου 55-60.000 και έχουν καταθέσει αίτηση για συνταξιοδότηση μετά τις 13 Μαΐου του περασμένου έτους.

Χθες δημοσιοποιήθηκε η τελευταία εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, με την οποία ανοίγει ο δρόμος των νέων μειωμένων συντάξεων.

Εν τω μεταξύ, για μείωση των επικουρικών συντάξεων προκειμένου να είναι ηπιότερη η μείωση των κύριων, κάνουν λόγο κύκλοι του υπουργείου εργασίας.

Προσθέτουν δε, ότι σε ό,τι αφορά στα εργασιακά είναι τα πάντα ανοιχτά έως ότου κλείσει ολόκληρη η συμφωνία.

Ερχεται «ψαλίδι» και στις επικουρικές συντάξεις

συνταξη

«Μεικτή» παρέμβαση σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, που έχουν προσωπική διαφορά, περιλαμβάνει το σχέδιο για το Ασφαλιστικό.

Το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών σε συντάξεις και αφορολόγητο αποτελεί τη βασική εστία διαφωνίας μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών όλο το τελευταίο διάστημα
Το «ψαλίδι» θα μπει για να εξοικονομηθεί 1,8 δισεκατομμύριο, ενώ -σύμφωνα με πληροφορίες- θα καθοριστεί «γενικό ποσοστό προστασίας»,δηλαδή θα μπει όριο στο ύψος των μειώσεων.

Οι παρεμβάσεις, με βάση το επικρατέστερο σενάριο,θα ξεκινήσουν το 2019, ενώ συνεχίζεται η συζήτηση για το πότε θα μειωθεί το αφορολόγητο (που αναμένεται να διαμορφωθεί στα 5.900 κατά μέσον όρο).

Το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών σε συντάξεις και αφορολόγητο αποτελεί τη βασική εστία διαφωνίας μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών όλο το τελευταίο διάστημα. Η κυβέρνηση θέλει να «σπάσουν» οι ρυθμίσεις τη διετία 2019-2020, με το ΔΝΤ να πιέζει για εφαρμογή μια κι έξω (έχοντας άτυπη υποστήριξη και από τους σκληροπυρηνικούς του ευρωπαϊκού σκέλους των θεσμών).

ασφαλιστ

Το Ταμείο εξακολουθεί να εγείρει ενστάσεις για το κατά πόσο θα μπορέσει η χώρα να πιάσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% από το 2018 και μετά (με βάση πληροφορίες θα διατηρηθεί σε αυτό το ύψος έως και το 2021), πιέζοντας διαρκώς για μέτρα.

Στο Ασφαλιστικό «ψαλίδι» θα μπει στην προσωπική διαφορά, μέτρο που κυρίως θα επηρεάσει συνταξιούχους του ΤΕΒΕ και του Δημοσίου και δευτερευόντως του ΙΚΑ. Παράλληλα θα υπάρξει πάγωμα των υπόλοιπων συντάξεων, δηλαδή δεν θα δοθούν αυξήσεις.

Οι παρεμβάσεις θα αφορούν τόσο τις κύριες όσο και τις επικουρικές συντάξεις, με το βασικό σενάριο να προβλέπει πως οι περικοπές θα γίνονται στο άθροισμα. Ωστόσο στη διάταξη θα προβλέπεται πως οι μειώσεις σε όσους έχουν προσωπική διαφορά θα μπορούν να φτάνουν μέχρι ένα ποσοστό, που σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα μπορεί να ξεπερνά το 20% με 25%.

Τα αντίμετρα

Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να συνδυαστούν με στοχευμένα αντίμετρα για τους συνταξιούχους, όπως για παράδειγμα μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση αυτή θα είναι κλιμακωτή, ανάλογα με το ποσό της σύνταξης (για παράδειγμα μπορεί να φτάνει το 100% για όσους παίρνουν έως 700 ευρώ και το 50% για όσους εισπράττουν πάνω από το ποσό αυτό).

Όσον αφορά το αφορολόγητο, αυτό αναμένεται να διαμορφωθεί στα 5.900 ευρώ κατά μέσον όρο. Δηλαδή θα ξεκινά από τα 5.600 για τον άγαμο και θα αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Η συζήτηση αφορά τον χρόνο εφαρμογής του μέτρου, με το ΔΝΤ να ζητά να τρέξει το 2019. Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση θέλει να «σπάσουν» τα μέτρα, δηλαδή να μην τρέξει μέσα στην ίδια χρονιά το σύνολο των παρεμβάσεων σε συντάξεις και αφορολόγητο (που ισοδυναμούν με παρεμβάσεις 2% του ΑΕΠ).

Στο πακέτο των θετικών αντιμέτρων θα περιλαμβάνεται μείωση των φορολογικών συντελεστών σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Ειδικότερα ο φορολογικός συντελεστής όσων έχουν εισόδημα έως 20.000 ευρώ αναμένεται να πέσει από το 22% στο 20% (έχει υπάρξει πρόταση και για 18% με 19%), ενώ στις επιχειρήσεις από 29% στο 26%.

Πιο ξεκάθαρο φαίνεται πως είναι το τοπίο στο μέτωπο των εργασιακών και των ενεργειακών, που αποτελούν τις δύο εκκρεμότητες για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων -που θα γίνει μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος- αποτελεί εμβληματικό θέμα για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων η κυβέρνηση απορρίπτει την αύξηση του ποσοστού στο 10%, αλλά θα φύγει η προέγκριση από τον υπουργό. Παρεμβάσεις θα υπάρξουν στον συνδικαλιστικό νόμο αλλά η κυβέρνηση έχει ήδη καταστήσει σαφές πως δεν δέχεται επαναφορά του λοκ άουτ.

Στα ενεργειακά, σε πρώτη φάση η συζήτηση αφορά τις λιγνιτικές μονάδες, ενώ θα συνεχιστούν οι δημοπρασίες ενέργειας ΝΟΜΕ. Στόχος είναι να πάει σε επόμενη φάση η συζήτηση για τις υδροηλεκτρικές μονάδες, ανάλογα και με τις υπόλοιπες εξελίξεις (και αφού γίνει αξιολόγηση του βαθμού αποτελεσματικότητας των ΝΟΜΕ).