Επιτέλους… Στις 21 Φεβρουαρίου η μεγάλη δίκη για τις μίζες της Siemens, μετά…20 χρόνια.. Χωρίς κανένα πολιτικό ως κατηγορούμενο, πλην του Θ. Τσουκάτου.

Μετά 20 χρόνια από τις επιλήψιμες παραγγελίες και προμήθειες και μετά..έντεκα χρόνια από τη δικαστική έρευνα. Ποιοί είναι οι βασικοί κατηγορούμενοι.

Από την αρχή θα ξεκινήσει στις 24 Φεβρουαρίου η δίκη για τα μαύρα ταμεία της Siemens, που είχε αναβληθεί το καλοκαίρι καθώς δεν είχε μεταφραστεί το παραπεμπτικό βούλευμα (απόφαση παραπομπής στη δίκη) για τους αλλοδαπούς κατηγορούμενους, Γερμανούς υπηκόους και ένα Γαλλοελβετό. Μια υπόθεση συναλλαγής και χρηματισμού, διαφθοράς στην Ελλάδα που άρχισε πριν 20 περίπου χρόνια, για την ακρίβεια από το 1997. Με δικαστική έρευνα ,που άρχισε πριν δέκα χρόνια, για την ακρίβεια έντεκα μετρώντας από το 2006.

Τότε το δικαστήριο είχε αναβάλει την εκδίκαση της υπόθεσης λόγω του αμετάφραστο βουλεύματος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου είχε κινήσει πειθαρχική έρευνα κατά των εισαγγελικών λειτουργών που ενεπλάκησαν υπηρεσιακά στο θέμα, ενώ λόγω του δημοσιογραφικού θορύβου για την αναβολή, επισκέφθηκαν οι διαδικασίες μετάφρασης του πολυσέλιδου βουλεύματος.

Η υπόθεση της Siemens που τελικώς θα εισαχθεί προς εκδίκαση τον προσεχή Φεβρουάριο, εκκρεμεί ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης από το 2006 (!) όταν ξεκίνησε η εισαγγελική έρευνα για μίζες και παράνομες πληρωμές, ενώ η ανάκριση που ανατέθηκε μετά το πρωτοδικείο σε εφέτες ανακριτές κράτησε περίπου επτά χρόνια.
Αποτέλεσμα των πολύχρονων δικαστικών ερευνών υπήρξε το βούλευμα παραπομπής σε δίκη 64 ατόμων για τη σύμβαση του ΟΤΕ με τον γερμανικό κολοσσό σχετικά με τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών τηλεπικοινωνιών. Από τις έρευνες της δικαιοσύνης δεν εντοπίστηκαν παράνομες πληρωμές πολιτικών η άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων, πλην της περιπτώσεως του Θεόδωρου Τσουκάτου ο οποίος και έχει δηλώσει από την αρχή ότι τα χρήματα τα παρέδωσε στο κομματικό ταμείο.

Οι κατηγορούμενοι στην υπόθεση του ΟΤΕ είναι στελέχη, τότε, του Οργανισμού, Γερμανοί στελέχη της Siemens, χρηματιστές και άλλοι που ενεπλάκησαν στη διακίνηση παράνομων πληρωμών.

ΟΙ ΜΙΖΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ογκώδους δικογραφίας που αφορά τη «σύμβαση 8002» που υπεγράφη το 1997 ανάμεσα στον ΟΤΕ και στη γερμανική εταιρεία για την προμήθεια ψηφιακών παροχών και τις επεκτάσεις της αρχικής συμφωνίας, διακινήθηκαν τεράστια ποσά «μαύρου χρήματος». Τα ποσά που αποτέλεσαν «ωφέλιμες πληρωμές» -όπως αποκαλούσαν τις «μίζες» τα στελέχη της Siemens- εκτιμάται ότι αγγίζουν τα 70 εκατ. ευρώ. Επειδή το «μαύρο χρήμα« μετακυλίστηκε στο κόστος για την υλοποίηση του έργου, το ποσό αυτό υπολογίζεται ως ζημιά που υπέστη το ελληνικό Δημόσιο. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τα παραπεμπόμενα πρώην στελέχη του ΟΤΕ καλούνται να λογοδοτήσουν καθώς δεν προστάτεψαν τα συμφέροντα του οργανισμού και επιπλέον ότι δεν κινήθηκαν με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κρατικής -τότε- επιχείρησης.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι ο Θόδωρος Τσουκάτος, στέλεχος του ΠαΣοΚ και σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη, για την υπόθεση του ενός εκατομμυρίου μάρκων• ο τότε διευθύνων σύμβουλος της Siemens Χάινριχ φον Πίρερ, τα πρώην στελέχη της γερμανικής εταιρείας Ηλίας Γεωργίου, Πρόδρομος Μαυρίδης, Φόλκερ Γιουνγκ, Ράινχαρτ Σίκατσεκ, Μίχαελ Κούτσενροϊτερ, Εμμανουήλ Σταυριανού, καθώς και οι καταζητούμενοι Μιχάλης Χριστοφοράκος και Χρήστος Καραβέλας.

Επίσης, τα πρώην στελέχη του ΟΤΕ Γιώργος Σκαρπέλης, Αθανάσιος Γρεβενίτης, Νικόλαος Μανασής, Σωτήρης Τζούμας κ.ά., οι χρηματιστές επιχειρηματίες Γεώργιος Καλδής, Αθανάσιος Ράμμος, Βασίλειος Τυρογαλάς, Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Όσβαλντ.