Επιστροφή ΕΤΕ στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου

Την ολοκλήρωση της πρώτης συναλλαγής ελληνικών καλυμμένων ομολόγων από το 2009, και ελληνικής τράπεζας από το 2014 στις διεθνείς χρηματαγορές, ανακοίνωσε και επίσημα η Εθνική Τράπεζα, εκδίδοντας ένα τριετές καλυμμένο ομόλογο, ύψους 750 εκατομμυρίων ευρώ, με απόδοση 2,90%.

Η έκδοση ακολούθησε έπειτα από 4 ημέρες συναντήσεων με θεσμικούς επενδυτές στο Λονδίνο, την Φρανκφούρτη, το Μόναχο, το Μιλάνο και την Αθήνα.

Το ομόλογο προσέλκυσε το ενδιαφέρον περισσότερων από 110 θεσμικών επενδυτών, με τη ζήτηση να φτάνει στα 2 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος της συναλλαγής κατανεμήθηκε σε επενδυτές από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία (46%), το 15% σε επενδυτές από τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία, το 14% σε επενδυτές από την Ιταλία, το 14% στην Ελλάδα, ένα 6% σε επενδυτές από την Σκανδιναβία και ένα 5% σε επενδυτές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το 56% της συναλλαγής κατανεμήθηκε σε διαχειριστές κεφαλαίων, το 17% σε τράπεζες και ιδιωτική πελατεία τους,  το 14% σε hedgefunds, το 11% σε κεντρικές τράπεζες και υπερεθνικούς οργανισμούς  και το υπόλοιπο 2% σε άλλους τύπους επενδυτών.

Η UBS ενήργησε ως σύμβουλος της έκδοσης, ενώ οι Bank of America Merrill Lynch, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC, NatWestMarkets and UBS ενήργησαν από κοινού ως κύριοι ανάδοχοι και συνδιοργανωτές της έκδοσης. Η Commerzbank και η ΕΤΕ ενήργησαν ως ανάδοχοι.

Η Orrick, Herrington & Sutcliffe και Δρακόπουλος & Βασσαλάκης ενήργησαν ως νομικοί σύμβουλοι της Εθνικής Τράπεζας.

Η συναλλαγή εντάσσεται στις στρατηγικές πρωτοβουλίες της Εθνικής Τράπεζας, με στόχο την επανεδραίωση της παρουσίας της στις διεθνείς αγορές, επιταχύνοντας παράλληλα την αποδέσμευσή της από τον ELA και βελτιώνοντας τη συνολική χρηματοδοτική της δομή.

Νωρίτερα το ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε μεταδώσει:

Η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ολοκλήρωσε την πρώτη συναλλαγή καλυμμένων ομολογιών από το 2009, σηματοδοτώντας την επιστροφή της στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου.

Η έκδοση αποτελεί την πρώτη έκδοση ελληνικής τράπεζας από το 2014 και εντάσσεται στο πλαίσιο των ενεργειών για την απεμπλοκή της τράπεζας από την μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA).

Η ΕΤΕ βολιδοσκόπησε τις προθέσεις επιλεγμένων επενδυτών τον Ιούλιο, προχωρώντας παράλληλα, με όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες που απαιτούνταν για την προετοιμασία της συναλλαγής. Η θερμή υποστήριξη των επενδυτών, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αποτέλεσε το έναυσμα για την απόφαση της προηγούμενης Τρίτης, με την οποία στελέχη της τράπεζας προχώρησαν σε συναντήσεις με επενδυτές στο Λονδίνο, την Φρανκφούρτη, το Μόναχο και το Μιλάνο.

Οι συναντήσεις ολοκληρώθηκαν την Δευτέρα, και η τράπεζα, βασιζόμενη στην καλή ανταπόκριση των επενδυτών, αποφάσισε να ανοίξει τα βιβλία προσφορών στις 10:00 Ελλάδος, με αρχική εκτίμηση για την απόδοση στα επίπεδα του 3,25%.

Στα πρώτα τριάντα λεπτά, σύμφωνα με πληροφορίες, τα βιβλία προσφορών είχαν συγκεντρώσει συνολικό ενδιαφέρον 0,7 δισ., που αυξήθηκε σε 1,25 δισ. ευρώ μέσα στην πρώτη ώρα, επιβεβαιώνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις για την δυναμική της συναλλαγής. Μέχρι τις 12:30, η συνολική ζήτηση ξεπέρασε τα 2 δισ. ευρώ – στο σημείο αυτό η ΕΤΕ αποφάσισε με την σύμφωνη γνώμη των αναδόχων τραπεζών να προχωρήσει σε επανεκτίμηση της απόδοσης στα επίπεδα του 3% και οριστικοποίηση του μεγέθους στα 750 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, οι ανάδοχες τράπεζες ειδοποίησαν τους επενδυτές ότι τα βιβλία θα κλείσουν στις 13:15 Ελλάδος. Παρά την επανεκτίμηση της απόδοσης, η συνολική ζήτηση παρέμεινε ισχυρή στα επίπεδα των 2 δισ. ευρώ, επιτρέποντας στην ΕΤΕ να οριστικοποιήσει την απόδοση στο 2,90%.

Η συναλλαγή ολοκληρώθηκε στις 13:45 ώρα Ελλάδος, συγκεντρώνοντας συνολικές προσφορές άνω των 2 δισ. από περισσότερους από 140 επενδυτές.

Η θερμή υποδοχή της συναλλαγής από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου, ανοίγει το παράθυρο ευκαιρίας για αντίστοιχες ομολογιακές εκδόσεις και από τις άλλες ελληνικές τράπεζες.