Επίμονος, με νέα επίθεση κατά Μητσοτάκη και ΝΔ ο Ιβάν Σαββίδης, τώρα από το κρατικό ΑΠΕ. Ανάλυση Κυριάκου για το όλο φαινόμενο Σαββίδη.

«Πληρώνει γραμμάτια σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Ξεκάθαρο πολιτικό αντάλλαγμα η επίθεση του κατά της ΝΔ»

Είναι μεγαλοεπιχειρηματίας επιτυχημένος, με φιλοδοξίες και επικαλείται αυτό που δεν είναι, δηλαδή κοινός πολίτης, παραγνωρίζοντας ότι οι απόψεις τους έχουν ιδιαίτερο βάρος, στόχευση και σκοπιμότητα. Άλλωστε είναι ο μόνος μεγαλοεπιχειρηματίας τις τελευταίες δεκαετίες που παρεμβαίνει δημόσια έστω και με λόγια στην πολιτική ζωή, και προβαίνει επίσης απευθείας σε πολιτική παρέμβαση επιρροή στην κομματική ζωή, καθώς λ.χ. προβλέπει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται να γίνει Πρωθυπουργός. Προφητεία, την οποία επανέλαβε και χθες από το κρατικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που του φιλοξένησε μια «αβανταδόρικη» συνέντευξη – ανταπάντηση.

“Ως πολίτης έχω το δικαίωμα να διατυπώνω τη δική μου πολιτική άποψη”, απάντησε καταρχήν ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, με συνέντευξή του στο κρατικό ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε όσους τον επέκριναν για άλλη συνέντευξή του το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, στην οποία εξέφρασε πολιτικές θέσεις.

Πριν κοπάσουν ακόμη οι πανηγυρισμοί για την κατάκτηση του Κυπέλλου από την ομάδα ποδοσφαίρου του ΠΑΟΚ, ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ, Ιβάν Σαββίδης ξεκαθαρίζει τη στάση του στα δημόσια πράγματα της χώρας, υπερασπίζεται τον εαυτό του από επιθέσεις που δέχεται (πιθανώς από υπόκοσμο του ποδοσφαίρου και όχι από τον χώρο της πολιτικής), με εκφράσεις όπως “Ρώσος” ή “ξένος” και “ολιγάρχης”, και δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν έχει καμιά επιθυμία να ασχοληθεί με την πολιτική.

ΕΡ: Κύριε Σαββίδη, η δήλωσή σας ότι “ο κ. Μητσοτάκης δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός” προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τον ίδιο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αλλά και κορυφαία στελέχη του κόμματος. Πώς το λέτε αυτό, τη στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία;

ΑΠ: Αναμφισβήτητα προβλέπω και εκφράζω δημόσια την άποψή μου, μέσω ανάλυσης συγκεκριμένων γεγονότων. Δεν βλέπω ξεκάθαρες προϋποθέσεις έτσι ώστε, το αμέσως προσεχές διάστημα, η Νέα Δημοκρατία, ένα κόμμα δεξιών αντιλήψεων, στην υλοποίηση των οποίων δεν συμβάλλει, να έχει επιτυχία.

ΕΡ: Τι εννοείτε με αυτό;

ΑΠ: Υποθέτω πως για την επιτυχία αυτού του κόμματος -συνεπώς και του αρχηγού του να γίνει πρωθυπουργός- είναι απαραίτητο να βελτιώνει ενεργητικά το επενδυτικό κλίμα, να συμβάλλει στην εξάλειψη νομοθετικών εμποδίων και να σχηματίζει θετικές προϋποθέσεις για την διεξαγωγή της επιχειρηματικότητας.

ΕΡ: Ορισμένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας λένε πως δεν αντιλαμβάνεστε τη Δημοκρατία και τους θεσμούς. Πώς το σχολιάζετε;

ΑΠ: Πιστέψτε με, εγώ συμμερίζομαι βαθιά την έννοια της Δημοκρατίας και είμαι πεπεισμένος πως στη Δημοκρατία υπάρχουν δικαιώματα και υποχρεώσεις. Τις δικές μου υποχρεώσεις τις εκπληρώνω ποιοτικά και ως πολίτης έχω το δικαίωμα να διατυπώνω τη δική μου πολιτική άποψη, μεταξύ άλλων.

Είμαι σίγουρος ότι είναι μακράν μη δημοκρατικό, την περίοδο αύξησης της ξενοφοβίας και της ενεργοποίησης των αναγκαστικών μεταναστευτικών διαδικασιών, το να σε κατηγορούν με την ιδιότητα του “ξένου”, του “Ρώσου” ή ακόμη και του “ολιγάρχη”…

Ναι, όλοι εμείς, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και σε διαφορετικές περιόδους, είμαστε απόγονοι μεταναστών. Και το δημοκρατικό θα ήταν να εκδηλώνουμε τα στοιχεία της φιλοξενίας και του σεβασμού.

ΕΡ: Τελικά σας ενδιαφέρει να ασχοληθείτε με την πολιτική;

ΑΠ: Δεν έχω την παραμικρή τέτοια επιθυμία και δεν θα σταματήσω να το λέω, μέχρι να σταματήσουν να με ρωτούν!

Απάντηση Νέας Δημοκρατίας

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

“Κάθε πολίτης έχει ασφαλώς το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του.

Όταν, όμως, σε κάποιον επιχειρηματία χαρίζονται από την Κυβέρνηση πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και εκείνος ως αντάλλαγμα επιτίθεται συνεχώς στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και εξαγοράζει Μ.Μ.Ε., αυτός είναι ο ορισμός της διαπλοκής.

Και αυτό προκαλεί όλους τους Έλληνες ανεξάρτητα από τις ιδεολογικές και πολιτικές τους απόψεις, αλλά ανεξάρτητα και από τον τόπο καταγωγής και τις ποδοσφαιρικές τους προτιμήσεις”.

ΟΙ ΕΞΗ ΑΠΟΨΕΙΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗ

Κληθείς να σχολιάσει εκ νέου τη συνέντευξη Σαββίδη , ο κ.Μητσοτάκης απάντησε ότι σε μία δημοκρατία ο καθένας μπορεί να εκφράζει δημόσια την άποψη του, υποστήριξε όμως ότι υπάρχει θέμα όταν μία τέτοια συνέντευξη δίδεται τέσσερις ημέρες μετά από μία τροπολογία, που όπως είπε χάρισε 38 εκ ευρώ από πρόστιμα στη ΣΕΚΑΠ με παρέμβαση της κυβέρνησης και προσωπικά του Πάνου Καμμένου.

-“Εμείς δεν πρόκειται να δεχθούμε ούτε παρεμβάσεις, ούτε εκφοβισμούς, ούτε εκβιασμούς. Η Δημοκρατία χρειάζεται κανόνες και θα επιβληθούν προς όλες τις κατευθύνσεις”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε αναφερόμενος στη δήλωση Σαββίδη ότι ένας επιχειρηματίας χρειάζεται ένα ΜΜΕ:

-“Όλοι οι επενδυτές είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα αρκεί να τηρούν το νόμο και να μη θεωρούν ότι χρειάζονται ΜΜΕ για προστασία. Αυτό είναι ο ορισμός της διαπλοκής. Αγοράζω ένα μέσο και ασκώ πολιτική πίεση για να μπορώ να εξυπηρετούμαι επιχειρηματικά. Μάλιστα είναι η πρώτη τέτοια δημόσια ομολογία που ακούω”.

-Στο ερώτημα εάν ανησυχεί ότι εκτέθηκε στους Πόντιους, ο κ.Μητσοτάκης απάντησε: “Εγώ εκτέθηκα; Αυτός που εκτέθηκε είναι ο κ.Τσίπρας, τον οποίο έσυρα στη Βουλή για να ομολογήσει ότι ήταν φωτογραφική η τροπολογία για Σαββίδη”.

-Είπε επίσης: Όταν αγοράζει κάποιος μία επιχείρηση την αγοράζει έχοντας γνώση των οικονομικών δεδομένων και ο Σαββίδης γνώριζε πολύ καλά τι αγόραζε. Αυτά ρυθμίζονται πριν. Εάν η κυβέρνηση ερχόταν τότε και έλεγε ότι υπάρχει ένα ζήτημα, να το αντιμετωπίσουμε από πριν, θα έλεγα ότι δεν υπήρχε κάποιο ιδιαίτερο ζήτημα. Εκ των υστέρων όμως, ρυθμίσεις με ξεκάθαρο πολιτικό αντάλλαγμα να αποκτήσει ο κ.Σαββίδης μέσο για να εξυπηρετεί την κυβέρνηση, σημαίνει ότι θα έχουμε ΜΜΕ με συγκεκριμένη γραμμή που θα αποτελεί το γραμμάτιο του επιχειρηματία προς την κυβέρνηση.”

Χαρακτήρισε επίσης αστείο να ταυτίζεται ένας άνθρωπος με μία έννοια όπως ο ποντιακός ελληνισμός.

-Ερωτηθείς εάν ανησυχεί για τη διείσδυση του ρωσικού παράγοντα στην Ελλάδα, ο κ.Μητσοτάκης δε θέλησε να κάνει τέτοια αναφορά, επαναλαμβάνοντας ότι δεν αντιδικεί με κανέναν. “Το ζήτημα προέκυψε επειδή η κυβέρνηση έφερε χαριστική τροπολογία” προσέθεσε και τόνισε: “Το ποιος θα γίνει πρωθυπουργός στη χώρα δε θα το αποφασίσει κανένας κ.Σαββίδης, αλλά ο κυρίαρχος ελληνικός λαός.”