Επιχείρηση «ελαφρύνσεις» για να κλείσει η ψαλίδα

Αρκεί το εναπομείναν, έπειτα από τη φθορά που αναπόδραστα επιφέρει η διακυβέρνηση, προσωπικό πολιτικό κεφάλαιο του Αλέξη Τσίπρα για να «γυρίσει» το εκλογικό αποτέλεσμα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ; Στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές, λιγότερο από ένα μήνα πια πριν από τις κάλπες, η στρατηγική στην οποία καταλήγει το Μέγαρο Μαξίμου είναι απολύτως εστιασμένη στον κ. Τσίπρα. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, στην κυβέρνηση, ασπαζόμενοι πλήρως το δόγμα ότι «τις εκλογές κερδίζει η οικονομία», θα προχωρήσουν άμεσα στην εξαγγελία νέου πακέτου παροχών, σε μια προσπάθεια να ανατρέψουν τα δυσμενή δεδομένα, όπως αυτά προκύπτουν από τις δημοσκοπήσεις, για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο, αναφερόμενοι στις ευρωεκλογές, μιλούν δημοσίως για εκλογική μάχη που είναι απολύτως ανοικτή σε κάθε αποτέλεσμα. Ωστόσο, ο προβληματισμός από τη σταθερή πρωτιά της Ν.Δ. σε όλες τις δημοσκοπήσεις είναι έντονος. Στο Μαξίμου μιλούν για «τυφλά σημεία» στη μεθοδολογία των δημοσκοπήσεων, τα οποία δεν επιτρέπουν την αποτύπωση της πραγματικής εικόνας στο εκλογικό σώμα. Οι αναφορές αυτές, βέβαια, προορίζονται περισσότερο για το εσωκομματικό ακροατήριο, για τη διατήρηση της όποιας μαχητικότητας μέχρι τις κάλπες. Δεν διέφυγε την προσοχή, άλλωστε, η απροθυμία προβεβλημένων κυβερνητικών στελεχών να βγουν μπροστά στη μάχη των ευρωεκλογών, μη αποδεχόμενα να συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο.

Με αυτά τα δεδομένα, ο κ. Τσίπρας παίρνει πάνω του τη μάχη των ευρωεκλογών, με στόχο πρωτίστως το κατά το δυνατόν μεγαλύτερο «κλείσιμο της ψαλίδας» της εκλογικής διαφοράς. Με το επιτελείο του να διαπιστώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να πληρώσει σκληρά τη λογική της «χαλαρής ψήφου» στις ευρωεκλογές, ο ίδιος ο πρωθυπουργός προσδίδει πλέον στην εκλογική αναμέτρηση για την Ευρωβουλή χαρακτηριστικά εθνικής πολιτικής αναμέτρησης. Και τούτο διότι ενδεχόμενη μεγάλη διαφορά στις ευρωεκλογές θα είναι πολύ δύσκολο να κλείσει στην εκλογική αναμέτρηση των εθνικών εκλογών. Και, κατά δεύτερον, διότι δεν φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί εντελώς η ιδέα της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες τον Ιούνιο, εάν το αμέσως προσεχές διάστημα φανεί ότι η τακτική πόλωσης για τις ευρωεκλογές και το πακέτο οικονομικών παροχών που η κυβέρνηση θα εξειδικεύσει την προσεχή εβδομάδα αποδίδουν.

Η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου με επίκεντρο τον κ. Τσίπρα αναπτύσσεται με δύο αιχμές:

• Τις περιοδείες του πρωθυπουργού σε όλη τη χώρα, με στόχο να καλυφθούν μέχρι τις ευρωεκλογές όλες οι περιφέρειες.

• Τη διαρκή αντιπαράθεση του με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Το αίτημα για τηλεοπτικό debate ανάμεσά τους θα επανέρχεται διαρκώς από τον κ. Τσίπρα, καθώς στο Μαξίμου θεωρούν ότι σε μεταξύ τους αντιπαράθεση είναι δεδομένη η επικράτηση του πρωθυπουργού. Αυτό τον χαρακτήρα, μιας εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση προσωπικά με τον κ. Μητσοτάκη, σχεδιάζει να προσδώσει το πρωθυπουργικό επιτελείο στη συζήτηση στη Βουλή για ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, που έρχεται ως «απάντηση» στην πρόθεση της Ν.Δ. να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του Παύλου Πολάκη.

Το πακέτο

Οσον αφορά το πακέτο παροχών που θα εξειδικευθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες, αυτό διακρίνεται από αναπροσανατολισμό της κυβέρνησης σε σχέση με τη βασική φιλοσοφία της «ταξικής» οικονομικής πολιτικής, που σταθερά προέβαλλαν τα στελέχη της μέχρι πρόσφατα. Οπως κατέστη σαφές, ιδιαίτερα μετά το τελευταίο πακέτο παροχών στο τέλος του 2018, η πολιτική χορήγησης επιδομάτων και βοηθημάτων δεν αποφέρει τα αναμενόμενα και δεν βοήθησε στη δημοσκοπική ανάκαμψη της κυβέρνησης.

Ετσι, στο Μέγαρο Μαξίμου στρέφουν τώρα την προσοχή τους στη διεκδίκηση της λεγόμενης «μεσαίας τάξης», η όποια επλήγη βαρύτατα από την ασκούμενη φορολογική πολιτική με «ταξικό» πρόσημο. Αυτή τη φορά, στο τραπέζι της συζήτησης για τη διανομή του υπερπλεονάσματος κυρίαρχη θέση έχουν όχι οι παροχές ως επιδόματα, αλλά στοχευμένες φοροελαφρύνσεις που απευθύνονται στη μεσαία τάξη, όπως μείωση φορολογικών συντελεστών, μείωση ΦΠΑ στην εστίαση, μείωση του ΕΝΦΙΑ. Μένει να φανεί εάν η κυβέρνηση, που επέμεινε για χρόνια στη λογική των υπερπλεονασμάτων για να εξυπηρετήσει την οικονομική πολιτική με «ταξικό πρόσημο», μπορεί να πείσει για την ειλικρίνεια των προθέσεών της για φοροελαφρύνσεις. Πολύ περισσότερο που αυτή είναι η ατζέντα την οποία εδώ και καιρό προκρίνει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Τέλος, στην τελική ευθεία για τις κάλπες του Μαΐου, δεν περνάει απαρατήρητο ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές δείχνουν να βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα για την κυβέρνηση. Διόλου τυχαίο, καθώς οι μέχρι τώρα ενδείξεις είναι εξαιρετικά δυσμενείς για τον ΣΥΡΙΖΑ, με κυβερνητικά στελέχη να κάνουν αναφορά για θετική έκβαση ίσως μόνο στην Κρήτη, όσον αφορά την ανάδειξη περιφερειάρχη. Και εκεί, βεβαίως, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατεβαίνει με δικό του υποψήφιο, αλλά υποστηρίζοντας τον Σταύρο Αρναουτάκη.

SHARE