Επέτειος με αναταράξεις

Το μίνι χρηματιστηριακό κραχ του Φεβρουαρίου δεν ξεχνιέται εύκολα. Και πώς είναι δυνατόν να ξεχαστεί η «Μαύρη Παρασκευή» με βουτιά 666 μονάδων του Dow, μετά τον τρόμο που έσπειραν στους επενδυτές τα στοιχεία για αύξηση των μισθών στις ΗΠΑ με τους ταχύτερους ρυθμούς από το 2009;

Η αύξηση των μισθών επανέφερε την απειλή του πληθωρισμού και τα σενάρια περί επιθετικών επιτοκιακών αυξήσεων, κλονίζοντας τα διεθνή χρηματιστήρια και εξανεμίζοντας μέσα σε λίγες μόλις συνεδριάσεις σχεδόν έξι τρισ. δολάρια από την κεφαλαιοποίηση των διεθνών μετοχών. Ο Φεβρουάριος ήταν για τον Dow ο χειρότερος μήνας της τελευταίας διετίας. Και τώρα που η Wall γιορτάζει εννέα χρόνια ανόδου, γεννώνται ερωτήματα για την επόμενη φάση.

Αν θα είναι φάση ήπιας διόρθωσης, μαζικών ρευστοποιήσεων ή -γιατί όχι;- μεγαλύτερων κερδών. Οι εμπορικοί δασμοί της κυβέρνησης Τραμπ επεφύλαξαν νέα δυσάρεστη έκπληξη για τις αγορές μετοχών, ρίχνοντας και πάλι τον Dow στο κόκκινο και τις ευρωπαϊκές μετοχές σε χαμηλά εξαμήνου. Και προτού συνέλθουν οι επενδυτές από την ψυχρολουσία και την πικρή διαπίστωση ότι μεταβλητότητα και αναταράξεις ήλθαν για να μείνουν, η προσοχή στρέφεται στο επόμενο, δυνητικό σοκ.

Το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοινώνει την Παρασκευή την έκθεση απασχόλησης του Φεβρουαρίου, με λεπτομέρειες για τις αμοιβές των εργαζομένων. Ένας ακόμη μήνας αυξήσεων στους μισθούς αρκεί για να προκαλέσει τριγμούς στα χρηματιστήρια. Εάν οι μισθοί επιβεβαιώσουν τα σενάρια για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed ώστε να δαμάσει τον πληθωρισμό και να αποφύγει την υπερθέρμανση της οικονομίας, τότε η Wall θα πρέπει να προετοιμασθεί για νέο κύμα ρευστοποιήσεων. Ή μήπως όχι;

Οι αναλυτές δυσκολεύονται αυτή τη φορά να συμφωνήσουν. H Bank of America βλέπει μια νέα διόρθωση στον ορίζοντα, ενώ το team της Credit Suisse εκτιμά ότι οι «ταύροι» δεν θα φύγουν σύντομα από τη Wall Street. Αύριο η Wall συμπληρώνει μια από τις μεγαλύτερες σε διάρκεια περιόδους ευφορίας στην ιστορία της. Μια περίοδος που χαρακτηρίσθηκε από τα ρεκόρ που έφεραν τον Dow στις 26.616 μονάδες στις 26 Ιανουαρίου, αλλά και την επιστροφή της παγκόσμιας οικονομίας σε σταθερή και συγχρονισμένη ανάπτυξη.

Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτή η περίοδος ευφορίας θα έχει απότομο τέλος. Μπορεί απλά να δώσει τη θέση της σε μια περίοδο συγκρατημένων κερδών και ήπιας διόρθωσης. Αρκεί οι επενδυτές να μην τρομάξουν από το φάντασμα του πληθωρισμού, της Fed και ομολογιακών αποδόσεων, αλλά και από τον ίδιο τον Τραμπ.

SHARE