Επεκτείνεται η « Χρυσή βίζα παραμονής» και στους αγοραστές Ομολόγων και μετοχών επενδυτικών Ταμείων, με ύψο 250.000 ευρώ, όπως και στα ακίνητα.

Δεν πρόκειται να μειωθεί το πλαφόν. Ηδη έφτασαν τους 2.000 οι κάτοχοι « Βίζας», με νέο μεγάλο ενδιαφέρον από Κινέζους αλλά και Τούρκους επενδυτές-τουρίστες . Ποιες είναι οι άλλες εθνικότητες ενδιαφερόμενων.

Οι σχετικες συσκέψεις και συνεργασίες έχουν αρχίσει από τον περασμένο Φεβρουάριο.Τη διεύρυνση του προγράμματος της «Χρυσής Βίζας» (Golden Visa Program) φαίνεται να έχει αποφασίσει η Κυβέρνηση, προκειμένου να προσελκύσει και άλλους ξένους επενδυτές στη χώρα μας.

Οπως αποκάλυψε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, κατά τη διάρκεια των πρόσφατων επαφών που είχε η ελληνική αποστολή στο Πεκίνο υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, εκδηλώθηκε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από κινεζικές εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στον χρηματοπιστωτικό και τον κτηματομεσιτικό κλάδο. Εξετάζεται λοιπόν να δίνεται άδεια διαμονής σε ξένους οι οποίοι αγοράζουν ακίνητα αξίας άνω των 250.000 ευρώ, αλλά και σε όσους αγοράζουν ομόλογα ή μετοχές αντίστοιχου ύψους.

Σύμφωνα με ταω τότε στοιχεία μέχρι τις 31/1/2017 είχαν χορηγηθεί 1.573 άδειες διαμονής σε κατοίκους τρίτων χωρών που επένδυσαν σε ακίνητα στην Ελλάδα, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον να εκδηλώνεται από Κινέζους οι οποίοι είχαν λάβει 664 άδειες διαμονής, με τους Ρώσους να ακολουθούν με 348 άδειες, τους Αιγύπτιους με 77 και τους Λιβανέζους με 73. Τώρα υπολογίζεται ότι προσεγγίζουν τους 2.000.

Ενδεικτικά του ενδιαφέροντος που αρχίζει και πάλι να συγκεντρώνει ο ελληνικός κλάδος του real estate είναι και τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία η αξία των κατοικιών που πωλήθηκαν πέρυσι σε ξένους επενδυτές ανήλθε σε 250 εκατ. ευρώ, έναντι 186 εκατ. το 2015, αν και τα πραγματικά νούμερα που επενδύθηκαν είναι πολύ υψηλότερα. Τη διεύρυνση του προγράμματος επιβεβαίωσε και η Δρ Αγγέλα Μιχαλοπούλου, γενική διευθύντρια Επενδύσεων του οργανισμού Enterprise Greece, ο οποίος για σήμερα το μεσημέρι έχει προγραμματίσει -σε συνεργασία με το Investment Migration Council- ενημερωτική εκδήλωση για τη Χρυσή Βίζα.

Εκτός από τους Κινέζους επενδυτές, η Ελλάδα στοχεύει και στα εκατομμύρια των τουριστών που προέρχονται από την πλέον ανερχόμενη παγκόσμια δύναμη. Ο μεσομακροπρόθεσμος στόχος ο οποίος τέθηκε στις επαφές που πραγματοποιήθηκαν στο Πεκίνο κάνει λόγο για έλευση 1,5 εκατομμυρίου Κινέζων στην Ελλάδα από περίπου 150.000 που την επισκέφτηκαν πέρυσι. Σε εκδήλωση που πραγματοποίησαν τα Επιμελητήρια ΕΒΕΑ και ΕΕΑ με θέμα «η Alitrip στην Ελλάδα: ενισχύοντας τον εισερχόμενο τουρισμό από την Κίνα», ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος ανέφερε ότι «ο εξερχόμενος από την Κίνα τουρισμός αναπτύσσεται δυναμικά τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, με εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πάνω από 20 εκατομμύρια Κινέζους επισκέπτες στην Ευρώπη μέχρι το 2025». Σύμφωνα με τον κ. Μίχαλο, η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να απορροφήσει μεγαλύτερο μέρος αυτής της ζήτησης, καθώς διαθέτει μια σειρά από ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, όπως π.χ.:

  • Είναι η ασφαλέστερη χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
  • Διαθέτει απαράμιλλη φυσική ομορφιά και εξαιρετικό κλίμα.
  • Διαθέτει παγκόσμιας φήμης πολιτιστικά μνημεία.
  • Εχει ανεπτυγμένο τουρισμό κρουαζιέρας.
  • Διαθέτει ένα ξενοδοχειακό δυναμικό το οποίο βελτιώνεται διαρκώς.

«Χρυσή βίζα» σε 1.573 επενδυτές

Στο πλαίσιο του προγράμματος της «χρυσής βίζας», σύμφωνα με στοιχεία μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2017, έχουν χορηγηθεί σε επενδυτές ακινήτων 1.573 άδειες.

Πρώτη χώρα προέλευσης των αγοραστών είναι η Κίνα με 664 άδειες, δεύτερη η Ρωσία με 348, τρίτη η Αίγυπτος με 77, τέταρτη ο Λίβανος με 73 και πέμπτη η Ουκρανία με 67. Οι πρώτες χώρες σε άδειες διαμονής, αν συμπεριληφθούν και οι άδειες που έχουν δοθεί στους συγγενείς των επενδυτών (συνολικά 3.809), είναι η Κίνα με 1.580 άδειες, η Ρωσία με 787, το Ιράκ με 211, ο Λίβανος με 203 και η Αίγυπτος με 179. Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν χθες κατά τη συνάντηση των φορέων που συμμετέχουν στην προώθηση του προγράμματος Greek Golden Visa στο υπουργείο Ανάπτυξης. Από τους φορείς ζητήθηκαν προτάσεις βελτίωσης και περαιτέρω προώθησης της Greek Golden Visa, οι οποίες πρέπει να κατατεθούν γραπτώς μέχρι την Παρασκευή 3 Μαρτίου.

Ως την 31η Ιανουαρίου 2017 είχαν χορηγηθεί 1.573 άδειες διαμονής σε κατοίκους τρίτων χωρών που επένδυσαν σε ακίνητα στην Ελλάδα. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αξιοποίηση του προγράμματος έχουν δείξει Κινέζοι, οι οποίοι έχουν λάβει 664 άδειες.

Δεύτερη χώρα προέλευσης αναδεικνύεται η Ρωσία με 348, τρίτη η Αίγυπτος με 77, τέταρτος ο Λίβανος με 73 και πέμπτη η Ουκρανία με 67.

Ακόμη και όταν συμπεριληφθούν, όπως προβλέπεται στο πρόγραμμα «Greece My Residence: Golden Visa Program», οι άδειες διαμονής που έχουν δοθεί στους συγγενείς των επενδυτών και πάλι η μεγαλύτερη προτίμηση προέρχεται από την Κίνα με 1.580 άδειες. Ακολουθούν η Ρωσία με 787, το Ιράκ με 211, ο Λίβανος με 203 και η Αίγυπτος με 179. Συνολικά, έχουν διατεθεί 3.809 άδειες για μέλη των οικογενειών όσων έχουν επενδύσει μέσω της Golden Visa.

Με σκοπό λοιπόν τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του προγράμματος, διενεργήθηκε δημόσια διαβούλευση από τον Οργανισμό Enterprise Greece στην οποία κατέθεσαν προτάσεις φορείς της εγχώριας αγοράς.

Οι προτάσεις θα προέλθουν από εταιρείες και στελέχη δικηγορικών γραφείων και εταιρειών ακινήτων που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο προσφέρει άδειες διαμονής σε κατοίκους τρίτων χωρών και μέλη των οικογενειών τους, όταν αυτοί επενδύουν πάνω από 250.000 ευρώ σε ακίνητα και οποιαδήποτε άλλη επενδυτική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Ο οργανισμός Enterprise Greece έχει από το 2014 υλοποιήσει δώδεκα δράσεις και εκδηλώσεις εξωστρέφειας εντός και κυρίως εκτός Ελλάδος, με σκοπό την ενημέρωση και την προώθηση του συγκεκριμένου προγράμματος.

ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ

Απαντώντας σε αίτημα του CNN Greece η Enterprise Greece παρέθεσε στοιχεία που δείχνουν πως ο αριθμός των αδειών που έχουν χορηγηθεί σε Τούρκους υπηκόους με την ιδιότητα του επενδυτή (ιδιοκτήτη ακινήτου) από το 2014 έως και την 1η Φεβρουαρίου 2017 ανέρχονται σε 49. Αθροίζοντας τα μέλη των οικογενειών των Τούρκων επενδυτών (ανιόντες, σύζυγοι, ανήλικα τέκνα, τέκνα έως 21 ετών), ο αριθμός των αδειών διαμονής που έχουν χορηγηθεί για την ίδια περίοδο ανέρχεται συνολικά σε 128.

Ωστόσο, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία τα μεγέθη εκτινάχθηκαν. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών που επεξεργάσθηκε η Enterprise Greece, ο αριθμός των αδειών που είχαν χορηγηθεί σε Τούρκους υπηκόους με την ιδιότητα του επενδυτή ανερχόταν στα τέλη Μαΐου 2016 σε 21, ενώ συνυπολογίζοντας και τα μέλη οικογένειας, ο συνολικός αριθμός διαμορφωνόταν κατά την περίοδο εκείνη σε 53.

Από το Μάιο του 2016 έως και την 1η Φεβρουαρίου 2017 σημειώθηκε υπερδιπλασιασμός των αδειών που χορηγήθηκαν σε Τούρκους υπηκόους, καθώς από 21 άδειες αυτές αυξήθηκαν σε 49 σε επίπεδο επενδυτών!

Είναι ενδεικτικό πως το τελευταίο 9μηνο σε μηναία βάση 3 Τούρκοι πολίτες κατά μέσο όρο αποκτούσαν άδεια διαμονής στη χώρα με Golden Visa, επενδύοντας αθροιστικά 750.000 ευρώ ή 250.000 ευρώ έκαστος. Συνολικά Τούρκοι υπήκοοι έχουν επενδύσει τουλάχιστον 12.250.000 ευρώ για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα προκειμένου να αποκτήσουν Golden Visa. Εξ αυτών των χρημάτων τα 7.000.000 ευρώ έχουν επενδυθεί το τελευταίο 9μηνο στην ελληνική αγορά ακινήτων.

Όπως αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή της Κυριακής, σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο οι μεσίτες υποδέχονται πελάτες από την Τουρκία που ενδιαφέρονται να αγοράσουν ακίνητο στην Αθήνα και ευρύτερα στην Αττική.