Επαναφορά νόμου τάξης στο ΑΠΘ – Ερώτηση Μητσοτάκη στον Πρωθυπουργό

Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, διαπιστώνοντας ότι, παρά την δημόσια παρέμβασή του και παρά την παράσταση διαμαρτυρίας προς τον αρμόδιο Υπουργό από βουλευτές του Κόμματος, η Κυβέρνηση εξακολουθεί να ανέχεται τις αθλιότητες που συντελούνται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, κατέθεσε σήμερα, Παρασκευή 22 Ιουλίου, σχετική ερώτηση προς τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει, ότι ενώ η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου έχει απευθύνει έκκληση λήψης των αναγκαίων μέτρων για την προστασία του Πανεπιστημίου και ενώ εκδόθηκαν σχετικές εισαγγελικές παραγγελίες, ο αρμόδιος Υπουργός – σύμφωνα με δημοσιεύματα – διέταξε τις Αστυνομικές Αρχές να μην παρέμβουν. Επισημαίνει ότι συντελούνται ήδη από τους καταληψίες ζημιές στο χώρο του Πανεπιστημίου, αλλά και επιθέσεις σε λεωφορεία και δημόσια κτίρια της Θεσσαλονίκης.

Με βάση τα παραπάνω, ο κ. Μητσοτάκης απευθύνει σειρά ερωτημάτων προς τον πρωθυπουργό. Ιδίως μάλιστα εάν γνωρίζει την κατάσταση και εάν συμφωνεί με τον Υπουργό του ότι είναι απολύτως ελεγχόμενη η κατάσταση. Εάν ισχύουν τα δημοσιεύματα για εντολή του Υπουργού να μην επέμβουν οι αστυνομικές δυνάμεις, εάν εγκρίνει μια τέτοια εντολή και εάν θεωρεί ότι, μετά από όλα αυτά, γεννούνται ποινικές ευθύνες.

Ρωτά, επίσης, τον πρωθυπουργό εάν αντιλαμβάνεται την υποβάθμιση που υφίσταται το Πανεπιστήμιο και την επιβάρυνση των πολιτών από το οικονομικό κόστος των ζημιών, εάν θεωρεί παρακρατική τη συμπεριφορά των ομάδων αυτών και εάν πιστεύει ότι μπορεί να έχουμε ουσιαστική Δημοκρατία χωρίς ασφάλεια των πολιτών.

Οι κατασκηνωτές του “nobordercamp” έχουν καταλάβει, εδώ και πολλές ημέρες, το χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και έχουν εισέλθει στη Νομική και τη Φιλοσοφική Σχολή, παραβιάζοντας τις κλειδαριές.

Η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου είχε απευθύνει εγκαίρως προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έκκληση για να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του Πανεπιστημίου.

Σε συνέχεια των πρωτοβουλιών αυτών της Πρυτανικής Αρχής, εκδόθηκαν εισαγγελικές παραγγελίες προς τις τοπικές Αστυνομικές Αρχές, διατάσσοντάς τες να επέμβουν για την αποτροπή ή την καταστολή εγκλημάτων που τελούνται στο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.

Εν τούτοις, όλως περιέργως, ο κ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε πρόσφατα ότι η κατάσταση μέσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης είναι απολύτως ελεγχόμενη και -σύμφωνα με δημοσιεύματα – διέταξε τις τοπικές αστυνομικές αρχές να μην εφαρμόσουν τις εισαγγελικές παραγγελίες, με αποτέλεσμα οι καταληψίες να παραμένουν στο χώρο του Πανεπιστημίου και να προκαλούν ζημιές.

Στις ζημιές που έχουν γίνει εντός του Πανεπιστημίου τόσο στον προαύλιο χώρο όσο και μέσα στα πανεπιστημιακά κτίρια, από εγχώριους και αλλοδαπούς αλληλέγγυους έρχονται να προστεθούν βανδαλισμοί σε λεωφορεία, καθώς και η επίθεση στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης από τους διαδηλωτές αυτούς, στους οποίους η Κυβέρνηση παρέχει μία ιδιότυπη ασυλία.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός:

1. Έχει εικόνα της κατάστασης που επικρατεί στο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και στα καταληφθέντα κτίρια; Γνωρίζει εάν οι κατασκηνωτές του “nobordercamp” έχουν προξενήσει ζημιές και ποια είναι η έκτασή τους; Αξιολογεί τη βίαιη διακοπή της εύρυθμης λειτουργίας του Πανεπιστημίου και τις φθορές στην δημόσια περιουσία ως πράξεις παράνομες που δικαιολογούν την αστυνομική επέμβαση;

2. Συμφωνεί με τη δήλωση του Υπουργού του, ότι η κατάσταση εντός του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης είναι απολύτως ελεγχόμενη; Θεωρεί ότι η κατάσταση αυτή, όπως έχει σήμερα, συνάδει με την αποστολή του Πανεπιστημίου; Πιστεύει ότι η Πολιτεία, ανεχόμενη τη διατήρηση της κατάστασης αυτής, προσφέρει στους φοιτητές το αγαθό της δημόσιας παιδείας κατά τον προσήκοντα τρόπο;

3. Γνωρίζει για τα επεισόδια που προκάλεσαν οι κατασκηνωτές του “nobordercamp” σε λεωφορεία μέσα στην πόλη, στα γραφεία του Δήμου Θεσσαλονίκης και σε άλλα σημεία εκτός του προαύλιου χώρου του Πανεπιστημίου; Πιστεύει ότι η αποτροπή των επεισοδίων αυτών και των σημαντικών υλικών ζημιών που προκλήθηκαν συνιστά ή όχι υποχρέωση των αστυνομικών δυνάμεων;

4. Ισχύουν τα αναφερόμενα σε δημοσιεύματα ότι, με προφορική εντολή του Υπουργού, διετάχθησαν οι αστυνομικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη να απόσχουν από οποιαδήποτε επέμβαση στο χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου; Είχε γνώση ο κ. Πρωθυπουργός αυτής της εντολής; Την εγκρίνει; Θεωρεί ότι μία διαταγή εκ μέρους του Υπουργού προς την Αστυνομία να παρακούσει την εισαγγελική παραγγελία γεννά ποινική ή άλλου είδους ευθύνη του, ειδικά όταν έχει ως αποτέλεσμα την ουσιαστική διακοπή της ομαλής λειτουργίας του Πανεπιστημίου και την πρόκληση μεγάλων ζημιών στη δημόσια περιουσία; Εάν η αδράνεια της Αστυνομίας δεν οφείλεται σε υπουργική εντολή, θεωρεί ο κ. πρωθυπουργός ότι πρέπει να αποδοθούν ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες στους αρμόδιους αστυνομικούς;

5. Αντιλαμβάνεται το χώρο του Πανεπιστημίου ως χώρο ελεύθερης προώθησης και διάδοσης ιδεών ή ως χώρο ασκήσεων επαναστατικής γυμναστικής; Θεωρεί ότι ενέργειες σαν και αυτές δεν υποβαθμίζουν το Δημόσιο Πανεπιστήμιο, υπέρ του οποίου κόπτεται; Θεωρεί ότι σε μία τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία μπορεί να γίνεται ανεκτή η επιβάρυνση του ελληνικού λαού με το κόστος επισκευής και αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούνται στο Πανεπιστήμιο και στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης; Ή μήπως θεωρεί πως τέτοιες ενέργειες δικαιολογούνται επειδή εξυπηρετούν “ανώτερα ιδανικά”;

6. Πιστεύει ο κ. πρωθυπουργός ότι μπορούμε να έχουμε ουσιαστική Δημοκρατία χωρίς ασφάλεια των πολιτών και της περιουσίας τους; Θεωρεί ότι μπορεί να λειτουργήσει ομαλά η Δημοκρατία όταν κάποιες επιλεγμένες ομάδες μπορούν να παραβιάζουν το νόμο σε βάρος των συμπολιτών τους και σε βάρος της δημόσιας περιουσίας χωρίς συνέπειες; Θα χαρακτήριζε ο κ. πρωθυπουργός τη συμπεριφορά αυτών των ομάδων ως παρακρατική; Θεωρεί ο κ. πρωθυπουργός συμβατές με τη Δημοκρατία τις πρακτικές του “nobordercamp” και, γενικότερα, τέτοιου είδους πρακτικές;