Επαφές του Ν. Παππά στις ΗΠΑ για προσέλκυση επενδυτών στον οπτικοακουστικό τομέα

Συνεχίζονται οι επαφές του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά, στις Ηνωμένες Πολιτείες, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων στον οπτικοακουστικό τομέα, καθώς και υποψήφιων εκθετών για τη ΔΕΘ 2018, όπου η αμερικανική θα είναι η τιμώμενη συμμετοχή.

Στο Σαν Φρανσίσκο, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του μετά το Λος Άντζελες, ο κ. Παππάς επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία της Facebook, της Electronic Arts (μίας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών video games στον κόσμο), της AirBnB και της Lockheed Martin (στις εγκαταστάσεις της οποίας ολοκληρώνεται η κατασκευή του δορυφόρου Hellas Sat 4, που θα εκτοξευθεί στην ελληνική τροχιακή θέση πριν το τέλος του έτους)

Η συζήτηση στα γραφεία της Facebook επικεντρώθηκε στο θέμα των fake news και η ελληνική πλευρά ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής για τη δημιουργία του Μητρώου Οnline Μedia, μέσω του οποίου αξιοποιείται η κρατική διαφήμιση προκειμένου να τεθούν κανόνες διαφάνειας στη διαδικτυακή ενημέρωση. Επίσης, παρουσιάστηκε η πρόταση για αυτορρύθμιση του κλάδου ώστε, με εργαλείο το Μητρώο, οι ίδιοι οι ενδιαφερόμενοι να απομονώνουν τα φαινόμενα των fake news.

Στην Electronic Arts έγινε λεπτομερής αναφορά στο νέο πλαίσιο κινήτρων που έχει ήδη θεσμοθετήσει η ελληνική πλευρά και στα διαθέσιμα κονδύλια συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ για την προσεχή πενταετία, που θα χρηματοδοτήσουν την επιχορήγηση 25% των επιλέξιμων δαπανών για οπτικοακουστικές παραγωγές -συμπεριλαμβανομένων των video games και του animation- στη χώρα μας.

Με την AirBnB διερευνήθηκαν οι προοπτικές ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού, αλλά και της παρουσίας του ομίλου στην Ελλάδα.

Η ελληνική αποστολή ξεναγήθηκε, επίσης, στις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στο Σαν Φρανσίσκο και είχε την ευκαιρία να δει από κοντά τον δορυφόρο Hellas Sat 4, λίγο πριν αυτός εισέλθει στο στάδιο των τελικών δοκιμών.

«Είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με αμερικανικές επιχειρήσεις, οι οποίες κατέχουν ηγετικές θέσεις στους τομείς τους, σε παγκόσμια κλίμακα. Ενημερώσαμε τις διοικήσεις τους για το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα και, πλέον, η Ελλάδα αποτελεί έναν ασφαλή και φιλικό τόπο για τους διεθνείς επενδυτές. Διερευνήσαμε τις προοπτικές διεύρυνσης της παρουσίας τους στη χώρα μας και περαιτέρω ανάπτυξης συνεργασιών. Τους προτρέψαμε να αξιοποιήσουν τη φετινή ΔΕΘ, στην οποία τιμώμενη χώρα θα είναι οι ΗΠΑ, να είναι παρόντες στη Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβριο, εκμεταλλευόμενοι την ευκαιρία για την ανάπτυξη σχέσεων με την Ελλάδα και -μέσω της χώρας μας- με όλη την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης» τόνισε ο κ. Παππάς.

Στις επαφές του Έλληνα υπουργού στη Facebook, την Electronic Arts και την AirBnB ήταν παρών και ο Deputy Assistant Secretary του State Department για τις Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Jonathan Cohen, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση των ΗΠΑ στις ελληνο-αμερικανικές σχέσεις και στη ΔΕΘ 2018.

Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, τον κ. Παππά συνόδευσαν ο γγ Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, ο γγ Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιος Ράλλης, ο γγ Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας και ο ειδικός σύμβουλος του υπουργού, Γιώργος Χριστοφορίδης. Στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες στο Σαν Φρανσίσκο συμμετείχαν, επίσης, ο Έλληνας γενικός πρόξενος, Αντώνης Σγουρόπουλος και ο γενικός διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, Ηλίας Σπυρτούνιας.

SHARE