Ενώ συνεχίζεται το χάος με τα μπλοκάκια. Οι νέες εισφορές για επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες.

Δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και βρίσκεται στον αέρα ο κανονισμός για τις χρεώσεις και τις εισφορές σε όσους χρησιμοποιούν τα μπλοκάκια είτε εργαζόμενους είτε επιχειρήσεις.

Με καθυστέρηση επίσης ανακοινώθηκαν οι ασφληστικές εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες. Tον νέο τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων σε ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΟΓΑ προβλέπουν οι δύο υπουργικές αποφάσεις, οι οποίες δημοσιευθήκαν στην εφημερίδα τη κυβέρνησης.
Βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών των ανωτέρω προσώπων από 1/1/2017 είναι το μηνιαίο εισόδημα, όπως αυτό καθορίζεται με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος από την άσκηση της δραστηριότητας που δημιουργεί την υποχρέωση υπαγωγής στην ασφάλιση.
Οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ θα κληθούν να πληρώσουν εισφορές ύψους 26,95% (20% κύρια σύνταξη – 6,95% κλάδος υγείας) επί των καθαρών εισοδημάτων τους, οι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ έως και 34,5% (κύρια – επικουρική – κλάδο υγείας) και οι αγρότες εισφορές 21,2% (κύρια σύνταξη – κλάδος υγείας – αγροτική εστία).
Συνεπώς, για τον καθορισμό του μηνιαίου εισοδήματος επί του οποίου θα υπολογιστούν οι ασφαλιστικές εισφορές λαμβάνεται το εισόδημα από την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας για την οποία προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον ΕΦΚΑ, κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, όπως το εισόδημα αυτό καθορίζεται με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, αναγόμενο σε 12μηνη βάση.
Η μηνιαία βάση υπολογισμού των πάσης φύσεως ασφαλιστικών εισφορών θα είναι το ποσό που προκύπτει από τη διαίρεση του καθαρού φορολογητέου αποτελέσματος του κάθε φορολογικού έτους δια του δώδεκα. Για τον καθορισμό του υπολογισμού των εισφορών για το 2017, θα χρησιμοποιηθεί ως βάση το εισόδημα του 2015. Αυτός ο υπολογισμός θα ισχύει για το πρώτο εξάμηνο του 2017.
Όταν εκκαθαριστούν οι φορολογικές δηλώσεις του οικονομικού έτους 2016, και υπάρξει διαφορά στο ύψος των εισφορών, θα γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών που υπολογίστηκαν με βάση το εισόδημα του 2015 και των εισφορών που αντιστοιχούν στο εισόδημα του 2016. Η διαφορά, εάν υπάρχει, θα συμψηφίζεται ισομερώς σε μηνιαία βάση μέχρι το τέλος του έτους.

Κινδυνεύουν να μην πληρωθούν 100.000 εργαζόμενοι με «μπλοκάκια»

Τον κίνδυνο να μην πληρωθούν τον Ιανουάριο αντιμετωπίζουν οι πάνω από 100.000 εργαζόμενοι με δελτίο παροχής υπηρεσιών, καθώς όσο καθυστερεί η έκδοση της σχετικής εγκυκλίου από το υπουργείο Εργασίας τόσο παραμένει ασαφές και θολό το τοπίο σχετικά με τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών και κατά συνέπεια του ύψους των αμοιβών τους.

Το κεντρικό ερώτημα που μένει να απαντηθεί, είναι πώς θα υποχρεώνονται οι εργοδότες να πληρώνουν την εισφορά που τους αναλογεί. Και μέχρι να απαντηθεί αυτό, λογιστήρια αλλά και εργαζόμενοι δεν δέχονται να  «κόψουν δελτίο», με αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς αμοιβή.

Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης αλλά και έγκριτοι νομικοί, η διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου που αφορά απασχολουμένους σε έως δύο εργοδότες που αμείβονται με «μπλοκάκι» αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο είτε για τη λύση της συνεργασίας των δύο μερών (απόλυση) είτε για τη δραματική μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων, οι οποίοι τελικά θα καλύψουν το σύνολο της ασφαλιστικής εισφοράς. Στην πράξη, εκτιμούν οι ειδικοί, οι εργοδότες θα αρνηθούν να υπογράψουν σύμβαση που να τους δεσμεύει για την καταβολή του 13,3% από το συνολικά 20% της εισφοράς για κύρια ασφάλιση. Αυτό είναι και ένα από τα βασικά προβλήματα για τη λειτουργία της βάσης δεδομένων που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας.

Αναλυτικά, ο σχεδιασμός προβλέπει τη δημιουργία μιας ενιαίας πλατφόρμας στην οποία θα υποχρεούνται σε πραγματικό χρόνο οι εργοδότες (ή οι εργαζόμενοι) να αναγγέλλουν τη σύναψη ή την ύπαρξη ενός τύπου σύμβασης που δικαιολογεί τη συγκεκριμένη σχέση εργασίας. Βάσει αυτών των αναγγελιών θα διενεργούνται και οι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας. Στον αέρα βρίσκεται βέβαια και ο τύπος των συγκεκριμένων συμβάσεων, ο οποίος όπως επισημαίνουν οι νομικοί, δεν μπορεί να θεσμοθετηθεί μέσω μιας απλής εγκυκλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, από το υπουργείο Εργασίας δεν σχεδιάζεται η ψήφιση συμπληρωματικών διατάξεων για το θέμα.

Ο νόμος προβλέπει για όσους έχουν έως δύο εργοδότες και αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών τον επιμερισμό των εισφορών σε 13,3% στους εργοδότες και 6,67% στους εργαζομένους. Αναφέρει μάλιστα ξεκάθαρα (άρθρο 36) αυτό που διευκρίνισε εκ νέου ο αρμόδιος υφυπουργός Τάσος Πετρόπουλος, ότι δηλαδή στην περίπτωση της παράλληλης ασφάλισης, για τις πέραν της πρώτης επαγγελματικές δραστηριότητες, δεν εφαρμόζεται η υποχρέωση καταβολής ελάχιστης μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς. Αυτό σημαίνει ότι εάν κάποιος μισθωτός με παράλληλη απασχόληση δεν έχει εισοδήματα από το «μπλοκάκι» του για κάποιο μήνα, δεν θα καταβάλλει για αυτό το κατώτατο ασφάλιστρο. Αντίθετα, θα πληρώνει κανονικά τις εισφορές του για τη μισθωτή απασχόληση.

Εν τω μεταξύ, με επιστολή του προς τους προέδρους των κοινοβουλευτικών ομάδων της Βουλής, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας τα τεράστια προβλήματα που δημιουργεί στην άσκηση του επαγγέλματος των Διπλωματούχων Μηχανικών η έναρξη λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Σύμφωνα με τον κ. Στασινό, τα προβλήματα αυτά θέτουν ουσιαστικά εκτός επαγγέλματος σχεδόν το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών μηχανικών, ο οποίος είχε ειδική συνάντηση με τον Πρόεδρο της ΝΔ για τα θέματα αυτά.