Εν γνώση του Βερολίνου το μπλόκο της Τουρκίας στους πρόσφυγες από την Ελλάδα

Ένα απέραντο κέντρο προσωρινής κράτησης αναμένεται να γίνει η Ελλάδα μετά τη δήλωση του τούρκου υπουργού Ευρωπαϊκών υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ, “ότι η συμφωνία ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για την επανεισδοχή προσφύγων και μεταναστών δεν αφορά εκείνους που βρίσκονται ήδη στα ελληνικά νησιά, αλλά όσους θα φθάσουν μετά την εφαρμογή της συμφωνίας”.

Με την απόφαση αυτή δείχνει να συναινεί και ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος τόνισε σχετικά: “Δεν θέλω να προκαταλάβω το αποτέλεσμα των συζητήσεων. Υπάρχει μια πολύ περιεκτική τουρκική πρόταση, επί της οποίας συζητούνται τα διάφορα σημεία και αυτή θα ισχύει, λογικά, από τη στιγμή που θα υπάρχει ευρωπαϊκή και τουρκική απόφαση.

Σε σχέση, δε, με το αν οι πρόσφυγες που θα βρίσκονται στην Ευρώπη θα μπορούν να ελπίζουν σε ειδική συμφωνία για την διαδικασία ασύλου, επισήμανε ότι «πρόθεση τουλάχιστον της τουρκικής πρότασης ήταν, η λύση να ισχύει από την στιγμή που θα έχει αποφασιστεί και για τους ανθρώπους οι οποίοι από τότε ξεκινούν παρανόμως από την Τουρκία με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά».

Γι’ αυτόν τον λόγο, προσέθεσε, στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποτέλεσε μεγάλο θέμα η στήριξη της Ελλάδας, «με στόχο να μπορεί να προσφερθεί σε αυτούς τους ανθρώπους ανθρώπινη στέγαση και παραμονή στην Ελλάδα».

Εξάλλου, όπως σημείωσε, αυτό το ζήτημα θα απασχολήσει και το επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Την ίδια στιγμή αναφέρθηκε στην προθυμία της Ελλάδας για βοήθεια των προσφύγων στην Ειδομένη «οι εικόνες που βλέπουμε από την Ειδομένη, με κακό καιρό και λασπωμένο έδαφος, δεν θα αφήσουν κανέναν ασυγκίνητο, ωστόσο η Ελλάδα είναι όλο και περισσότερο πρόθυμη και σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της».

Καταλήγοντας ο κ. Ζάιμπερτ επεσήμανε ότι είναι απαραίτητο «να φυλάξουμε πιο αποτελεσματικά τα εξωτερικά μας σύνορα, να καταπολεμήσουμε τους διακινητές και να μειώσουμε τον αριθμό των παράνομων μεταναστών, τόσο ώστε να μπορούμε να μπούμε σε νόμιμη κατανομή. Υπάρχει τώρα ένα σχέδιο στο τραπέζι, το οποίο, αν εφαρμοστεί, θα μπορούσε να σημάνει το αποφασιστικό βήμα προς μια καλύτερη ευρωπαϊκή πολιτική.