Εμπλοκή στην εκταμίευση της δόσης την τελευταία στιγμή λόγω της επιστολής Τσακαλώτου στους δανειστές με την οποία ηρνείτο να προχωρήσει στην εκπλήρωση οκτώ προαπαιτουμένων, τα οποία, ωστόσο, θεωρούνται απαραίτητα.
Οι δανειστές απάντησαν στην επιστολή που είχε στείλει προχθές ο κ. Τσακαλώτος αρνητικά.
«Είναι θέματα που έχουν ήδη συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση και δεν βλέπω τον λόγο να υπάρχει περαιτέρω ελαστικότητα», λέει χαρακτηριστικά Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Καθημερινή».
Υπενθυμίζεται πως ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος έστειλε την επιστολή την προηγούμενη εβδομάδα στον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο.
Σε ποια θέματα βλέπει εμπόδια η κυβέρνηση
Τα ζητήματα με τα οποία διαφωνεί, αν και είχε συμφωνήσει σε όλα στο Eurogroup, η ελληνική πλευρά είναι:
• Η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Στη συγκεκριμένη περίπτωση η κυβέρνηση δεν θέλει να αναφέρεται ρητώς στο μνημόνιο τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν επιτύχει η πώληση του 20% σε στρατηγικό επενδυτή έως το τέλος του έτους.
• Στο «ξεπάγωμα» των ειδικών μισθολογίων έως το τέλος του χρόνου
Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι σε ορισμένες χώρες η έγκριση πρέπει να περάσει από τα Κοινοβούλια. Οι κυβερνήσεις των χωρών τα κοινοβούλια των οποίων θα πρέπει να εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης (όπως της Γερμανίας) δεν αναμένεται να δεχθούν αλλαγές στο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων που θα πρέπει να εφαρμόσει η Αθήνα.
Αντιδράσεις και από ESM
Την ίδια ώρα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), σε χθεσινό του έγγραφο που εξειδικεύει την απόφαση του τελευταίου Eurogroup για την Ελλάδα. Ξεκαθαρίζει ότι θα προχωρήσει σε εκταμίευση δόσης μόνο όταν η ελληνική κυβέρνηση έχει υλοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί.
Για τις επόμενες υποδόσεις, συνολικού ύψους 2,8 δισεκ. ευρώ που έχει λαμβάνειν η Ελλάδα έως το τέλος του έτους, ο ESM υπενθυμίζει την απόφαση του Eurogroup.
Σύμφωνα με αυτή τα χρήματα θα αποδεσμευτούν εφόσον η ελληνική πλευρά υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της.
Τα συγκεκριμένα προαπαιτούμενα συνδέονται με:
• τις αποκρατικοποιήσεις,
• τη διοίκηση των τραπεζών,
• την πολιτική ανεξαρτησία της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων
• και αλλαγές στον ενεργειακό κλάδο.
Ο κ. Τσακαλώτος εκτός των άλλων επικαλείται και την πολιτική κόπωση των βουλευτών του ΣΥΡΖΑ να στηρίζουν επώδυνες αποφάσεις.
Ενδεικτικό πάντως της κατάστασης που επικρατεί στις σχέσεις κοινωνίας και ΣΥΡΙΖΑ είναι όσα συνέβησαν χθες σε Καλλιθέα, Βύρωνα, Βόλο και Κάρπαθο που οι πολίτες αποδοκίμασαν υπουργούς και Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ.