Ελπίδα για θεραπεία της λευχαιμίας

Ίσως είναι πολύ νωρίς για να πανηγυρίσει η Παγκόσμια Ιατρική Κοινότητα με την θεραπεία που εφάρμοσαν επιστήμονες του Ερευνητικού Κέντρου για τον Καρκίνο, στο Σιάτλ των ΗΠΑ Fred Hutschinson, που έδωσε θετικά αποτελέσματα σε ασθενείς που έπασχαν από λευχαιμία στο τελικό στάδιο. Που είχαν δηλαδή δύο με πέντε μήνες ζωής, αλλά όπως μέχρι στιγμής δείχνουν τα αποτελέσματα, οι 9 στους δέκα θεραπεύτηκαν πλήρως. Την ίδια ώρα τέσσερις στους πέντε ασθενείς με άλλες μορφές καρκίνου του αίματος ανταποκρίθηκαν και αυτοί θετικά στη θεραπεία και ένας στους δύο σταμάτησε να εμφανίζει οποιοδήποτε σύμπτωμα της ασθένειας.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Stanley R. Riddell, δηλώνει έκπληκτος: «Για να είμαστε ειλικρινείς, κάτι τέτοιο δεν έχει προηγούμενο στην ιατρική, καθώς υπήρξε ανταπόκριση στη θεραπεία ασθενών με πολύ προχωρημένο καρκίνο».

Βέβαια πρέπει να τονίσουμε την επιφυλακτικότητα που δείχνει και ο ίδιος και το ερευνητικό κέντρο στο οποίο εργάζεται –μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιεύσει τα αποτελέσματα- στο αν η θεραπεία έχει μόνιμα αποτελέσματα στους ασθενείς. Όπως δήλωσε στο αγγλικό Skynews: «δεν γνωρίζουμε αν τα συμπτώματα επιστρέψουν». Προφανώς ο αριθμός των ασθενών που δέχτηκαν τη θεραπεία είναι πολύ μικρός και το διάστημα πολύ μικρό, για να γνωρίζουν οι ερευνητές την διάρκεια της ίασης ή την ύπαρξη άλλων συμπτωμάτων. Τα πρώτα βήματα όμως είναι ελπιδοφόρα.