Ελπίδα για διαβητικούς

Ερευνητές του Χάρβαρντ δημιούργησαν στο εργαστήριο μίνι-στομάχια, τα οποία, όταν μεταμοσχεύθηκαν σε ποντίκια, παρήγαγαν ινσουλίνη, ρυθμίζοντας ικανοποιητικά τη γλυκόζη στο αίμα των πειραματόζωων.

Όλο και πιο κοντά βρίσκεται η επιστήμη στην δημιουργία βιονικού ανθρώπου, από τη στιγμή που μπορεί να επέμβει σε κυτταρικές καλλιέργειες, να τροποποιήσει τις ιδιότητες και τη λειτουργία τους και να δημιουργήσει βιονικά μέλη. Για την ώρα βέβαια αυτά τα μέλη θεραπεύουν σημαντικά προβλήματα υγείας και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών. Η νέα λοιπόν εργαστηριακή ανακάλυψη αφορά 350.000.000 πάσχοντες παγκοσμίως, εκ των οποίων σχεδόν το ένα εκατομμύριο ζει στην Ελλάδα. Ο λόγος για την ασθένεια μάστιγα του σύγχρονου τρόπου ζωής, τον διαβήτη.

Οι επιστήμονες λοιπόν του Τμήματος Βλαστικών Κυττάρων και Αναγεννητικής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον Τσιάο Τσου, δημοσίευσαν στο περιοδικό βιολογίας “Cell Stem Cell”, πώς πήραν κύτταρα από το στομάχι πειραματόζωων, τα καλλιέργησαν στο εργαστήριο αναπαράγοντας μικροσκοπικά στομάχια και αυτά τα μικροσκοπικά όργανα, στη συνέχεια τα μεταμόσχευσαν σε ποντίκια. Τα αποτελέσματα ήταν ιδιαιτέρως αισιόδοξα γιατί τα μικρά αυτά στομάχια παρήγαγαν επαρκή ινσουλίνη.
Για να γίνει κάτι τέτοιο, προηγουμένως οι ερευνητές τροποποίησαν γενετικά τα ποντίκια, προκειμένου να ενεργοποιήσουν τρία συγκεκριμένα γονίδια, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να μετατρέπουν τα άλλα είδη κυττάρων σε βήτα-κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη. Ψάχνοντας όλο το σώμα των ζώων, οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως τα κύτταρα στο κάτω μέρος του στομάχου, στον πυλωρό που συνδέει το στομάχι με το λεπτό έντερο, είναι αυτά που μετατρέπονται ευκολότερα από οποιαδήποτε άλλα σε κύτταρα παραγωγής ινσουλίνης.

Στη συνέχεια οι ερευνητές κατέστρεψαν όλα τα παγκρεατικά βήτα-κύτταρα των πειραματόζωων και άφησαν ορισμένα από τα ποντίκια να εξαρτώνται μόνο από τα αντίστοιχα κύτταρα των μεταμοσχευμένων μίνι-στομάχων. Ενώ τα ζώα που δεν είχαν μεταμοσχευμένο στομάχι πέθαναν μέσα σε δύο μήνες, τα ζώα με την ινσουλίνη από τα μεταμοσχευμένα μίνι-στομάχια είχαν φυσιολογικά επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης στο αίμα τους έξι μήνες μετά.

Ο επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να κάνουν κάτι ανάλογο σε διαβητικούς ανθρώπους: να πάρουν κύτταρα από το στομάχι τους, να τα καλλιεργήσουν εργαστηριακά «κατασκευάζοντας» ένα μίνι-όργανο, το οποίο μετά θα μεταμοσχεύσουν στον ασθενή και θα τον τροφοδοτεί με κύτταρα παραγωγής ινσουλίνης. Το μόνο για το οποίο βέβαια δεν μας πληροφόρησαν οι επιστήμονες είναι αν τα άμοιρα ποντίκια τρέφονταν με ανάλογες ποσότητες ζάχαρης και λίπους που καταναλώνει ο σύγχρονος άνθρωπος.