Ελληνοτουρκική όξυνση με αφορμή τους «8»

Η Άγκυρα απειλεί με την απαγωγή των οκτώ Tούρκων στρατιωτικών που ζήτησαν καταφύγιο στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το καλοκαίρι του 2016. Η Αθήνα λαμβάνει σοβαρά υπ’ όψιν την απειλή. Σπάνια η κατάσταση ήταν τόσο τεταμένη, σημειώνει η «Neue Zürcher Zeitung». H ελβετική εφημερίδα προσθέτει ότι «οι τελευταίοι τέσσερις από τους συνολικά οκτώ αξιωματικούς εγκατέλειψαν το Ολυμπιακό Χωριό όπου κρατούνταν εδώ και ενάμιση χρόνο. Μαζί με τους υπόλοιπους αξιωματικούς εγκαταστάθηκαν τώρα σε άγνωστη τοποθεσία.

«Πολιτικοί αναλυτές δεν αποκλείουν την αποστολή τουρκικών ειδικών δυνάμεων στην Ελλάδα με σκοπό την απαγωγή των οκτώ Τούρκων αξιωματικών. Η υπόθεση και η ρητορική της Άγκυρας θυμίζει τη σύλληψη του ηγέτη του κουρδικού εργατικού κόμματος PKK Αμπντουλάχ Οτζαλάν τη στιγμή που εξερχόταν από την ελληνική πρεσβεία στην Κένυα και τη μεταφορά του στην Τουρκία. Το ότι η Άγκυρα εννοεί όσα λέει δείχνει και η απαγωγή οπαδών του ιμάμη Γκιουλέν από το Κοσσυφοπέδιο που πραγματοποίησαν τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

«Την ίδια στιγμή αυξήθηκε τους τελευταίους μήνες το ενδεχόμενο στρατιωτικής αντιπαράθεσης Ελλάδας-Τουρκίας. Αφορμή θα μπορούσε να αποτελέσει όχι μόνο η υπόθεση των ‘8‘, αλλά και τα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο. Έλληνας ιστορικός εξειδικευμένος σε ναυτικά ζητήματα είχε δηλώσει πρόσφατα στην ελβετική εφημερίδα ότι η Τουρκία θα μπορούσε να καταλάβει όχι ένα μεγάλο αλλά ένα μικρό νησί, όπως το Φαρμακονήσι η την Ψέριμο, για να αναγκάσει την Αθήνα να διαπραγματευθεί νέα δεδομένα στο Αιγαίο. Ανοιχτό παραμένει, ωστόσο, πώς θα αντιδρούσε η Δύση σε αυτήν την περίπτωση, διερωτήθηκε ο ιστορικός».