Ελιά Καλαμών: Η σύγχυση για το όνομα αποσύρει το προϊόν από τις διεθνείς αγορές

Σουηδία, Δανία, Νορβηγία και Γαλλία προστέθηκαν στον κατάλογο των ευρωπαϊκών χωρών, όπου η ελιά Καλαμών (Kalamata Olive) αντιμετωπίζει προβλήματα στο ράφι των σούπερ-μάρκετ, μετά τη Σλοβενία και την Ιταλία.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΕΜΕΤΕ οι εξαγωγείς ελιάς Καλαμών, βλέπουν τα προϊόντα τους που εξάγονται με την ονομασία “Kalamata Olives” να αντιμετωπίζουν προβλήματα και συχνά να αποσύρονται λόγω της σύγχυσης των ελεγκτικών αρχών των άλλων χωρών με το ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας” (“Elia Kalamatas”).

Πότε ξεκίνησε το πρόβλημα

Ουσιαστικά το πρόβλημα ξεκίνησε από το 1992 όταν κατοχυρώθηκε ως ΠΟΠ η ελιά Καλαμών που παράγεται στην Καλαμάτα με την ονομασία ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας” ή “Elia Kalamatas”. Οι εξαγωγείς όμως του προϊόντος, που δεν παράγεται μόνο στη Μεσσηνία, συνέχισαν να εξάγουν με βάση ένα Προεδρικό Διάταγμα του 1979, που τους επέβαλε να αναγράφουν στη συσκευασία “Kalamata Olives”, ονομασία με την οποία είναι διαδεδομένες οι ελιές Καλαμών στο εξωτερικό.

Μέχρι το 2013 δεν υπήρχε ιδιαίτερο πρόβλημα και όλα συνέχιζαν κανονικά. Το 2013 όμως οι Ιταλοί απέσυραν από τα ράφια συσκευασμένες ελιές με την ονομασία «Kalamata Olives», λέγοντας ότι είναι «απομίμηση» του ΠΟΠ.

Την 1η Ιανουαρίου 2015 οι αρχές της Σλοβενίας ενημέρωσαν τους Έλληνες εξαγωγείς επιτραπέζιας ελιάς ότι αποσύρουν από τα ράφια των τοπικών σούπερ-μάρκετ τις συσκευασίες λιανικής επιτραπέζιων ελιών που αναγράφουν Kalamata Olives.

Από τον Απρίλιο του 2016 αποσύρθηκαν προϊόντα και από τη γαλλική αγορά λόγω του προβλήματος με την ονομασία. Από τον Μάιο του 2016 αποσύρθηκαν προϊόντα και από τις σκανδιναβικές χώρες (Δανία, Σουηδία, Νορβηγία).

Στις παραπάνω παραδοσιακές αγορές της χώρας μας, ελληνική επιχείρηση δεν μπορεί να εξάγει το προϊόν της σε συσκευασία καταναλωτή με την αναγραφή της ποικιλίας Kalamata olives, ενώ αντίθετα επιχειρήσεις των χωρών αυτών (εισαγωγικές) προμηθεύονται το προϊόν σε μεγάλες συσκευασίες, το ανασυσκευάζουν στις χώρες τους και το εμφανίζουν στα ράφια ως «Kalamata olives».

Παρά τις διαρκείς προειδοποιήσεις και επισημάνσεις της ΠΕΜΕΤΕ (συλλογικού οργάνου των μεταποιητών) μέχρι σήμερα, το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν έχει προχωρήσει στη διευθέτηση της σύγχυσης που η ίδια η πολιτεία έχει προκαλέσει. Πλέον, στις “πλάτες” της θέλει να πάρει το θέμα η ΔΟΕΠΕΛ (Διεπαγγελματική Ελιάς).

Η λύση είναι, σύμφωνα με τους μεταποιητές, το υπουργείο να ενημερώσει τις αγορές του εξωτερικού ότι δεν αποτελεί παραπλάνηση του καταναλωτή η εμπορική διάθεση προϊόντων που αναγράφουν «Kalamata Olives».

Οι εξαγωγές ελιάς σε αριθμούς

  • Οι ελληνικές εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών ποικιλίας Καλαμάτα, σήμερα αγγίζουν τους 45.000 τόνους (ετησίως).
  • Η ετήσια συνολική αξία που εισρέει από τις εξαγωγές της επιτραπέζιας ελιάς ποικιλίας Καλαμάτα φτάνει τα 200 εκατ. ευρώ.
  • Οι ελληνικές ποικιλίες επιτραπέζιας ελιάς, με βασικό προϊόν την ποικιλία Καλαμάτα (Kalamata olives), βρίσκονται στη 2η θέση του εξαγωγικού χάρτη της χώρας προς τις Η.Π.Α. και στην 1η προς την Αυστραλία.
  • Ο κύριος όγκος της ελληνικής παραγωγής της ποικιλίας επιτραπέζιας ελιάς Καλαμάτα παράγεται σήμερα στους Νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας, με συνολική μέση ετήσια παραγωγή 55.000 τόνους.
  • Την ίδια στιγμή, η ετήσια παραγωγή της Π.Ο.Π. «Ελιά Καλαμάτας» / P.D.O. «Elia Kalamatas», περιορισμένη στα όρια του Νομού Μεσσηνίας, ανέρχεται στους 2.000 τόνους, ενώ η τελική ποσότητα προϊόντος Π.Ο.Π. που εξάγεται φτάνει μόνο τους 190 τόνους ετησίως.

 

Πηγή: ΠΕΜΕΤΕ, Agro24