Εκκληση από το ΔΝΤ προς τους Ευρωπαίους για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με τους Financial Times, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάλεσε, γι’ άλλη μια φορά, τους Ευρωπαίους δανειστές να χορηγήσουν προκαταβολικά και άνευ όρων ελάφρυνση χρέους στην Ελλάδα.
Στην πρώτη επίσημη ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους που συνέταξε το Ταμείο από πέρυσι το καλοκαίρι, το ΔΝΤ αναφέρει ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει άμεσες παραχωρήσεις στα νέα δάνειά της, μέσω μεγαλύτερων ημερομηνιών ωρίμανσης, αναβολές πληρωμών και σταθερά επιτόκια.
Αυτό θα έστελνε ένα «ισχυρό σήμα προς τις αγορές για τη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων να χορηγήσουν όλα τα στοιχεία της αναδιάρθρωσης», αναφέρει το ΔΝΤ. Επίσης, στην έκθεσή του πιέζει και για πιο φιλόδοξα μέτρα, όπως η αναδιάρθρωση του ενός τρίτου των επίσημων δανείων στο τέλος κάθε χρόνου από τώρα έως το 2018.
Τα βασικά σημεία της έκθεσης
Το ελληνικό δημόσιο χρέος θεωρήθηκε βιώσιμο, αλλά όχι με υψηλές πιθανότητες να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, όταν το πρόγραμμα υιοθετήθηκε το 2010. Η βαθύτερη από το αναμενόμενο ύφεση οδήγησε στην ανάγκη για ελάφρυνση χρέους το 2011-2012 για να διατηρηθεί η προοπτική της αποκατάστασης της βιωσιμότητας. Ωστόσο σοβαρά προβλήματα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων προκάλεσαν βαθιά επιδείνωση της βιωσιμότητας, δημιουργώντας νέες αμφιβολίες για τον ρεαλισμό των προβλέψεων που έγιναν από τα μέσα του 2014 κι έπειτα, αναφέρει το Ταμείο και προσθέτει:
Οι ελπίδες για ευρύτερη στήριξη του προγράμματος από τις πολιτικές δυνάμεις δεν επιβεβαιώθηκαν και υπήρξαν σοβαρά προβλήματα εφαρμογής προκαλώντας καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των αξιολογήσεων. Ακόμα κι αν με ηρωϊκές προσπάθειες η Ελλάδα θα μπορούσε να διατηρήσει προσωρινά τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ για πρωτογενές πλεόνασμα, είναι εξαιρετικά απίθανο να παραμείνει συνεπής σε αυτόν τον στόχο. Η ανάλυση βιωσιμότητας του ΔΝΤ είναι βασισμένη σε πρωτογενή πλεονάσματα του ύψους 1.5% του ΑΕΠ, παρότι ακόμα κι αυτός ο στόχος παραμένει φιλόδοξος αν δεν συνδυαστεί με δυναμικότερες μεταρρυθμίσεις και λύσεις από τους θεσμούς σε Ελλάδα και Ευρώπη. Τα κλιμάκια του ΔΝΤ θεωρούν ότι οι στόχοι του αναθεωρημένου προγράμματος παραμένουν αρκετά φιλόδοξοι. Για το ΔΝΤ οι στόχοι βιωσιμότητας που συμφωνήθηκαν το 2012 δεν έχουν πλέον περιεχόμενο και πρέπει να αναθεωρηθούν.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ το ελληνικό χρέος θα αυξηθεί στο 174% του ΑΕΠ το 2020 και στο του 167% το 2022 αντί του στόχου για 120 % του ΑΕΠ που είχε τεθεί σε συνάρτηση με το ίδιο σημείο χρονικής αναφοράς.
Το ΔΝΤ μεταξύ των λύσεων που προτείνει για να τιθασευτεί το ελληνικό χρέος, είναι η παράταση των ωριμάνσεων των δανείων, αναβολή των πληρωμών των δανείων, και πάγωμα των επιτοκίων.
Τα σενάρια για το ελληνικό χρέος
Το Ταμείο παίρνει το θετικό και αρνητικό σενάριο: το θετικό στο οποίο περιλαμβάνεται η ισχυρή εφαρμογή των πολτικών, με ανάπτυξη περίπου στο 1,5% και χωρίς πρόσθετη ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, σε συνδυασμό με τις προτάσεις για την ελάφρυνση του χρέος.
Και το αρνητικό, σύμφωνα με το οποίο αδύναμη εφαρμογή των πολτικών, χαμηλότερη ανάπτυξη και χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα στο 1%. Στην περιπτωση επιβεβαίωσης του αρνητικού σεναρίου, η ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης θα είναι βέβαιη κατά το ΔΝΤ. Σε μία τέτοια περίπτωση για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους θα πρέπει τα δάνεια του ESM προς την Ελλάδα να περιοριστούν σε μηδενικό επιτόκιο από τα ήδη υπάρχοντα χαμηλά επίπεδα μέχρι το 2050.
Το ΔΝΤ τονίζει στην έκθεση του ότι τα ρίσκα για την επιβεβαίωση ενός τέτοιου αρνητικού σεναρίου για την Ελλάδα είναι πολλά.