Εκτεταμένες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό το 2020 – Ποιοι κερδίζουν τα περισσότερα

Σημαντικές αλλαγές στο συνταξιοδοτικό καθεστώς φέρνει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που σχεδιάζει να καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή μέσα στον Ιανουάριο.

Οι μεγάλες αυτές αλλαγές αφορούν στις αυξήσεις στις κύριες συντάξειςγια όσους έχουν 33 έτη ασφάλισης και άνω, στις αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις λόγω της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές περικοπές του τρίτου Μνημονίου, στο νέο σύστημα εισφορών για επαγγελματίες, στο μόνιμο μηχανισμό στήριξης χαμηλοσυνταξιούχων στη θέση της «13ης σύνταξης», καθώς και στη μείωση της «ποινής» για όσους συνταξιούχους εργάζονται.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι προσδιόρισε στα 99,5 ευρώ τη μέση αύξηση που θα δοθεί στις επικουρικές συντάξεις οι οποίες είχαν υποστεί περικοπές που κρίθηκαν αντισυνταγματικές (αφορά συνταξιούχους που είχαν κύρια και επικουρική σύνταξη άνω των 1.300 ευρώ). Οι αυξήσεις στις επικουρικές θα ξεκινούν με ποσά από 5 ευρώ για το 5% των χαμηλότερων επικουρικών και θα κλιμακώνονται έως 196,10 ευρώ για το 5% των υψηλότερων επικουρικών.

Παράλληλα ο υπουργός Εργασίας προανήγγειλε ότι οι αυξήσεις στις κύριες συντάξεις θα αφορούν κυρίως όσους έχουν 33 χρόνια ασφάλισης και άνω. Οι αυξήσεις αυτές, θα προέλθουν μέσω της αύξησης του σημερινού ποσοστού αναπλήρωσης για την κατηγορία των συνταξιούχων με πολλά χρόνια εργασίας κατά 8,5% προκειμένου να αποκατασταθεί η μεγάλη αδικία που είχαν υποστεί με τον νόμο Κατρούγκαλου. Ως το τέλος του χρόνου και πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί η αναλογιστική μελέτη, δήλωσε ο Γιάννης Βρούτσης για το θέμα αυτό.

Σημειώνεται ότι οι αυξήσεις στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις αναμένεται να δοθούν στους δικαιούχους τους αμέσως μετά την ψήφιση του νέου ασφαλιστικού νόμου, ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή τον Ιανουάριο. Επειδή οι αναπροσαρμογές και στις δύο αυτές κατηγορίες επιβλήθηκαν από τις αποφάσεις του ΣτΕ (λόγω αντισυνταγματικότητας), θα καταβληθούν και αναδρομικά από τις 4 Οκτωβρίου, οπότε ισχύουν οι αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Παράλληλα, με το νέο ασφαλιστικό θεσπίζεται μόνιμος μηχανισμός στήριξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Σημειώνεται ότι φέτος ήταν η τελευταία χρονιά καταβολής του ΕΚΑΣ, ενώ αλλαγές θα επέλθουν και στη λεγόμενη «13η σύνταξη». Ο υπουργός Εργασίας στις χθεσινές δηλώσεις του διαβεβαίωσε ότι δεν θα μειωθεί καμία σύνταξη και προανήγγειλε μόνιμο μηχανισμό στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων. Το Ασφαλιστικό θα ενισχύεται κάθε χρόνο με το 0,5% του ΑΕΠ, σημείωσε ο Γιάννης Βρούτσης.

Επίσης, σύμφωνα με τα Νέα με το νέο ασφαλιστικό μειώνεται το ύψος του πέναλτι που επιβάλλεται σε όσους συνταξιούχους εργάζονται. Σήμερα για τους συνταξιούχους που εργάζονται η σύνταξη μειώνεται κατά 60%, ενώ με τον νέο νόμο το ποσοστό της μείωσης θα κυμαίνεται στο 30%-32%, δίνοντας έτσι ισχυρό κίνητρο για εργασία σε όσους συνταξιοδοτούνται.

Μια σημαντική αλλαγή είναι πως με το νέο καθεστώς οι επαγγελματίες με παράλληλη ασφάλισηθα καταβάλλουν μία εισφορά. Πρόκειται για μία από τις παραμέτρους των αλλαγών που επέρχονται στο σύστημα καταβολής εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Επίσης αλλαγές έρχονται από το νέο έτος και στις ασφαλιστικές εισφορές όσων αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών και είναι παράλληλα μισθωτοί, αλλά και για όσους αμείβονται με απόδειξη δαπάνης από το 2020. Ειδικότερα απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές οι αμοιβές με μπλοκάκι όσων είναι ταυτόχρονα και μισθωτοί. Συνεπώς, όσοι είναι μισθωτοί σε μια επιχείρηση και παράλληλα αμείβονται με μπλοκάκι θα πληρώσουν το 2020 μαζί με τους εργοδότες τους εισφορές μόνο για τη μισθωτή απασχόλησή τους. Για τις αποδοχές από το μπλοκάκι δεν θα πληρώνουν καθόλου ασφαλιστικές εισφορές.