Έκτακτο ΚΥΣΕΑ για το μεταναστευτικό

Εκρηκτική η κατάσταση στη Μόρια όπου το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης έχει μετατραπεί στον πολυπληθέστερο καταυλισμό της Ευρώπης φιλοξενώντας περισσότερα από 10.000 άτομα ενώ είναι σχεδιασμένο για 3.000.

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) με αντικείμενο την πρόσφατη αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι την Πέμπτη μόνο έφτασαν στη Λέσβο 13 λέμβοι με 500 άτομα, με τις λιμενικές αρχές να υποστηρίζουν ότι δεν υπήρξε οποιαδήποτε αντίδραση από τις τουρκικές αρχές, ενώ και τον Ιούλιο οι ροές των προσφύγων είχαν πολλαπλασιαστεί.

Άμεσα η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στη μεταφορά 1.002 προσφύγων και μεταναστών από το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας, προς το Κέντρο της Νέας Καβάλας, σε μια προσπάθεια αποσυμφόρησης της συγκεκριμένης δομής.

Ωστόσο το πρόβλημα στη Μόρια είναι ιδιαίτερα οξύ καθώς όπως ανέφεραν τα διοικητικά στελέχη της δομής, πλέον πρόκειται για τον πολυπληθέστερο καταυλισμό της Ευρώπης, φτάνοντας τους 10.241 φιλοξενούμενους, ενώ οι δυνατότητες φιλοξενίας που διαθέτει η δομή είναι για 3.000 άτομα.

Σε διπλωματικό επίπεδο, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας κάλεσε χθες εκτάκτως τον Τούρκο πρέσβη εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκεια της Ελλάδας για την αύξηση των ροών μεταναστών από τη γειτονική χώρα και υπενθυμίζοντάς του, σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΕΞ, τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης με την Ε.Ε. και την ανάγκη να εφαρμόζει αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί.

Από πλευράς του, ο Τούρκος πρέσβης, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είπε ότι θα ενημερώσει σχετικά τις Αρχές του και διαβεβαίωσε ότι η Τουρκία παραμένει προσηλωμένη στην Κοινή Δήλωση και η πολιτική της εν προκειμένω δεν έχει αλλάξει.

Παράλληλα, οι ελληνικές διπλωματικές αρχές ενημέρωσαν σχετικώς την Ε.Ε., καθώς αφορά ένα μείζον ζήτημα πρωτίστως ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.